м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Антибіотики потрійного спектру дії

Звичайна цвіль, з якої колись був отриманий пеніцилін, здійснила революцію в медицині. Однак, як і у будь-якого ефективного лікарства, у перших антибіотиків було чимало побічних ефектів. І хоча за минулі 70 років багато що змінилось, міфи і закоренілі забобони досі бентежать обивателів.

Особливо якщо мова йде про призначення антибіотиків маленькій дитині.

Що таке антибіотики?

Так називають речовини, які виробляють мікроорганізми для знищення інших мікроорганізмів. Але часто антибіотики плутають з антимікробними, антибактеріальними препаратами. Останні - творіння рук людини, тобто, не взяті у природи, а синтезовані в лабораторії. До них належать, наприклад, відкриті раніше пеніциліну сульфаніламіди (стрептоцид, Бішо), а також нітрофурани та фторхінолони. Діють вони, схоже, а головне, наслідки їх прийняття для організму людини такі ж, як і у антибіотиків. Ось чому їх часто плутають. Проте існує загальне поняття антибактеріальних препаратів, під яке підпадають і антибіотики.

Навіщо давати антибіотики при ГРЗ?

В принципі, антибіотики згубні для бактерій, але ніяк не для вірусів. У більшості ГРЗ вірусна природа, вони лікуються противірусними препаратами та імуноглобулінами. Але навіть звичайна застуда на тлі зниженого імунітету може дати ускладнення у вигляді бактеріальної інфекції, Її звичайна ознака - температура, яка не спадає більше п'яти днів або спочатку знижується, а потім різко підскакує. Тільки в цьому випадку лікар прописує антибактеріальні препарати. А ось «профілактичний» прийом антибіотика під час ГРЗ  не захищає від бактеріальних ускладнень, а, навпаки, їм сприяє. Адже антибіотик пригнічує ріст чутливих до нього «нормальних» мікробів і тим самим розчищає шлях бактеріям патогенним, що викликають інфекцію.

Які захворювання не потребують лікування антибіотиками?

Крім ГРЗ вірусами викликаються багато хворіб: грип, кір, краснуха, вітрянка, епідемічний паротит, гепатити А, В, С, інфекційний мононуклеоз. При відсутності ускладнень їх не лікують антибіотиками. Не діють антибактеріальні препарати на грибки, глисти і лямблії. Деякі захворювання - дифтерія, ботулізм, правець - викликаються не бактеріями, а токсинами, які виділяють мікроби. Тому лікують їх антитоксичними  сироватками.

Алергія на антибіотик

Антибіотики - потенційні алергени, але, на щастя, шокові реакції зустрічаються не так часто. До речі, якщо ліки прописано «за адресою», алергія, швидше за все не виникне, оскільки багато бактеріальних інфекцій знижують алергічну готовність організму. А от якщо антибіотик прописаний неправильно, ризик розвитку алергії вищий. Не варто приймати антигістамінні засоби; про виниклу алергії потрібно терміново повідомити лікаря, він скасує ліки і замінить його іншим. Про реакції, які спостерігалася раніше теж варто повідомити лікаря, щоб він не призначив завідомо невідповідний препарат.

Чому антибіотик треба пити до кінця?

Якщо антибіотик обраний правильно, він змінить ситуацію на краще за один-два дні. Але якщо перервати курс, то залишені в організмі бактерії вироблять стійкість до ліків, настане рецидив, вилікувати який буде вже складніше. При гострих станах, як правило, антибіотик дають протягом двох-трьох днів після спаду температури. Але не завжди: ангіну, наприклад, лікують не менше десяти днів.

Чому не можна самостійно дати дитині антибіотик?

Антибактеріальних препаратів - кілька сотень видів . І всі вони діють по-різному і на різні бактерії. Одні - «фахівці» вузького, інші - широкого профілю. Неправильно призначені ліки будуть неефективними  (а зволікання іноді смерті подібно, якщо мова йде про інфекцію). Навіть дозу препарату потрібно підбирати не по анотаціям на коробці, а індивідуально, в залежності від віку дитини, її ваги, основного і супутніх захворювань і т. д.

Чому не можна самостійно застосовувати антибіотик, який вже один раз допоміг?

Шестимісячній крихті, дітям двох і п'яти років потрібно різне лікування, навіть якщо хворіють вони одним і тим самим захворюванням. Вдруге ліки можуть не спрацювати. А лікарю, не знаючи, що і скільки давали маляті самостійно батьки, важко буде підібрати ефективний препарат.

Яка форма ліків зручніша дітям?

Легше дозувати розчинні таблетки, сиропи, суспензії та порошки, краплі. Уколи - в крайніх випадках.

Які антибактеріальні препарати протипоказані дітям?

Фторхінолони можуть викликати порушення росту; аміноглікозиди - дати ускладнення на вуха і нирки. Тетрациклін забарвлює емаль зростаючих зубів, тому його не прописують дітям молодше восьми років. Деякі лікарі вважають, що дітям не варто прописувати антибіотики четвертого покоління, які досить приймати раз на добу: вони занадто напружують організм. Втім, серед лікарів є й протилежні думки.

Чи завжди антибіотики викликають дисбактеріоз?

Антибіотики, вбиваючи збудника, заодно пригнічують і нормальну флору організму. Але не всі і не завжди. Багато поширених антибіотиків  не викликають зриву флори кишечника. Дисбактеріоз з більшою ймовірністю виникне, якщо курс прийому тривалий, а антибіотик - широкого спектру дії. Якщо для відновлення кишкової флори застосовуються лакто-і біфідобактерії, курс повинен бути не менше двох тижнів.

 

Новини