м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Біль у лівому боці під ребрами

Як відомо, у людини дуже збалансований і розумний організм. Будь-який прояв болю є зовсім не випадковим, оскільки наш організм подає мозку сигнал про неполадки з тілом. Так ми можемо дізнатися про початок  або вже наявність  захворювання. Не варто залишати без уваги постійні прояви болю, наприклад, біль у лівому боці під ребрами. Синдром може виявлятися в гострій, тупій або ниючий формі, раптово виникати або наростати поступово. У будь-якому випадку, перш ніж звернутися до фахівців, варто самостійно спробувати проаналізувати, чому з'являється це неприємне відчуття. Спостереження пацієнта допоможуть лікарю поставити правильний діагноз, а потім і призначити відповідне лікування. 

Чому виникає біль? 

Симптомами проблем з травним трактом і супутніми йому органами, а також проблем з лівою ниркою є гострі болі в лівому підребер'ї . Якщо звернутися до анатомії, то стане зрозуміло, що всі органи, розташовані в лівій половині організму - серце, середостіння, ліва легеня, шлунок та підшлункова залоза, кишечник, селезінка, ліві додатки матки у жінок, що можуть бути джерелами больового синдрому. Крім того, не варто забувати про судини, лімфатичні вузли, нервові сплетіння, м'язи, підшкірну клітковину, поверхневі нервові закінчення і ребра. Всі перераховані органи і системи також можуть сигналізувати болем у лівому боці. 

Патології шлунково-кишкового тракту 

Нерідко болючі відчуття в районі лівого підребер'я викликаються патологіями органів шлунково-кишкового тракту. Так, при виразці шлунка, гастриті або виразці дванадцятипалої кишки, ускладнені пенетрацією, болі виникають у зв'язку з прийомом їжі. Пацієнту варто відмовитися від великої кількості солі, спецій та смакових приправ, а також від їжі, приготовленої методом обсмажування. Можуть виникати диспепсичні розлади, які зазвичай ніколи не виявляються при захворюваннях інших органів. Наприклад, лікарі відзначають болі оперізуючого характеру при хронічному панкреатиті, які характерні своїм розташуванням в області прямої проекції підшлункової залози. Копростаз часто протікає з так званим гострим животом. А різні коліти та ентерити мають характерну біль, що супроводжується зміною стільця. І навіть хрестоматійний апендицит та печінкова коліка можуть стати причинами болів саме з лівого боку, а не з правого, як звикли думати більшість людей. Подібні випадки зустрічаються при дзеркальному відображенні внутрішніх органів або, говорячи медичними термінами, при їх повній декстропозиции. 

Захворювання серцево-судинної системи 

Також проблеми з серцево-судинною системою можуть проявлятися болями ліворуч. Наприклад, протікаючий  за класичною схемою інфаркт міокарда показує таку клінічну картину - гострий біль за грудиною з поширенням в ліву сторону. Також це захворювання має абдомінальну форму, при якій зазначалося, що джерело дискомфорту спускався в живіт, в район епігастрію. Пацієнт скаржиться на джерело болю, що знаходиться під ребрами, в лівому боці. 

Неврологічні  болі 

Найчастіше, болі в лівому боці викликаються пошкодженням, тиском або защемленням нерва, яке може виникати після тривалого перебування тіла людини в неправильному положенні. Варто простежити за рівністю спини при сидінні, ходьбі і лежанні, а також за пружністю ліжка. Нерідко джерелами болю стають міжреберна невралгія, міозит, міалгія, поперековий остеохондроз, має корінцевий синдром. Хронічний пієлонефрит  та його загострення, ниркові коліки, а у жінок ще й запальні процеси сечостатевих органів, а також позаматкова вагітність теж можуть сигналізувати про болі в лівому боці.

Новини