м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Біль у правому боці внизу живота

За біль у правому боці внизу живота несуть відповідальність такі органи: апендикс, сечовід, нирки, кишечник, фаллопієві труби (в жіночому організмі). Серед хворіб кишечника зазначимо виразковий коліт, хвороба Крона, а також різні глистні інфекції. 

Причина болю в правому боці внизу живота 

Якщо біль праворуч внизу живота різка, тривала, (більше 12 годин), що супроводжується підвищенням температури, нудотою, блювотою, найімовірнішою її причиною може бути гострий апендицит. Це запальне захворювання червоподібного відростка сліпої кишки, яке вимагає негайного оперативного втручання. Воно проводиться під загальним наркозом і, у разі своєчасного звернення в лікарню, закінчується успішно. Зволікання призводить до розвитку небезпечних ускладнень, із-за чого така нескладна операція може закінчитися смертельним результатом, імовірність якого становить близько 0,1 %. Найчастіше гострий апендицит трапляється у дітей і молодих людей у віці 15 - 35 років. Він займає перше місце за кількістю захворювань, що вимагають невідкладного хірургічного втручання, - частота в середньому становить 5-6 випадків на рік на 1000 жителів. 

Апендикс 

Це частина товстого кишечника, червоподібний відросток сліпої кишки. Він знаходиться в правому нижньому відділі черевної порожнини, його довжина становить у середньому 5 - 17 см, товщина приблизно 1 см. Досі роль апендикса в організмі людини до кінця не вивчена. Загальнопоширеним залишається думка, що це-рудиментарний орган, тобто такий, що втратив у результаті еволюції своє первісне значення. У жуйних тварин він дуже добре розвинений і служить резервуаром для бактерій, які допомагають перетравлювати клітковину. Тому деякі вчені висувають припущення, що апендикс людини є органом імунної системи, захищаючи від різних бактерій кишечник. Вперше будову цього органу описав Леонардо да Вінчі. Перша успішна операція була проведена в Англії в 1735 році, пацієнтом був десятирічний хлопчик.


Причини виникнення та стадії захворювання 

Точна причина виникнення хвороби невідома. З'ясовано лише те, що вона супроводжується закупоркою просвіту червоподібного відростка внаслідок: 

- попадання калових мас, які стають дуже твердими; 
- вживання в їжу твердого насіння, кісточок  від фруктів; 
- попадання чужорідних тіл (найчастіше є причиною розвитку захворювання у дітей). 

Небезпека хвороби пояснюється її блискавичним розвитком, який відбувається в декілька стадій: 

- катаральна - запалення і потовщення відростка. Цій стадії відповідають болі в області живота, нудота; 
- гнійна - характеризується утворенням гнійних вогнищ в порожнині апендикса. На цій стадії біль локалізується в правому боці; 
- флегмонозна - відросток значно збільшується в розмірах і повністю просочується гноєм; 
- розрив апендикса. Червоподібний відросток може лопнути, що призводить до перитоніту. 

Детальніше про симптоми 

Частота захворювання змушує нас добре розбиратися в його симптомах  і вміти вчасно його розпізнавати. Слід при цьому врахувати, що у літніх людей і дітей, ознаки захворювання можуть бути слабовираженими, що ускладнює діагностику. 

• Біль у животі. Як правило, на першій катаральній стадії пацієнт скаржиться на тупі болі в верхній частині живота, через 4-6 годин вони переміщуються в правий бік. Саме ця зміна локалізації характерна для гострого апендициту і спостерігається тільки при цьому захворюванні. Болі посилюються, пацієнт змушений прийняти положення лежачи, згинаючи ноги в колінах. 

• Пацієнт може відчувати біль в правій нозі, при ходьбі йому важко спиратися на цю ногу, що також є характерною ознакою гострого апендициту і сигналом до того, що пацієнту необхідно термінове оперативне втручання. 

• У вагітних жінок біль при апендициті можуть прийматися за перейми або викидень. 

• Підвищення температури (37-38С) тіла допомагає відрізнити гострий апендицит від хворіб, що протікають з подібними симптомами (ниркова коліка, наприклад). У людей похилого віку хвороба може перебігати без підвищення температури. 

• Нудота і блювання. Нудота може з'явитися вже в перші години. Блювота, як правило, одноразова, виникає на піку болю. Повторна блювота свідчить вже про загрозу життю хворого. 

• У дітей може початися пронос. 

Що робити? 

При перших же симптомах захворювання терміново викликати швидку допомогу. До приїзду лікаря хворому необхідно лягти в ліжко, на правий бік слід прикласти лід. Не слід приймати проносні препарати. Щоб уникнути ускладнень, пацієнту не можна їсти і пити, приймати болезаспокійливі препарати. 

Можливі ускладнення: 

• перитоніт або запалення очеревини, при якому висока небезпека летального результату; 
• непрохідність кишечника, ознаками якої стає здуття живота, багаторазова блювота; 
• гнійне запалення ворітної вени, утворення дрібних абсцесів у печінці. 

Болі в правому боці внизу живота у жінок 

Болі внизу живота у жінок можуть виникати при захворюваннях гінекологічної сфери: фіброміома, аднексит, ендометріоз. При цьому жінка відчуває неприємні відчуття в промежині або в нижніх бічних відділах живота, які посилюються при ходьбі і можуть супроводжуватися виділеннями з статевих шляхів. Подібні стани характерні при запальних змінах правої маткової труби: хронічний андексит або гострий, при яких виникає відповідно  гостра і сильна біль ближче до паху, внизу передньої черевної стінки праворуч. Вона поширюється на поперек, промежину, внутрішню поверхню стегна. Жінка зауважує появу слизово-гнійних виділень і підвищення температури тіла. При розриві гнійника виникає відчуття "кинджального удару", розвивається пельвіоперитоніт, що супроводжується різким погіршенням стану хворої. 

Різкий раптовий біль внизу живота справа може бути симптомом перекрута кіст, пухлини маткової труби або правого яєчника, що потребують термінового оперативного лікування. Апоплексія (розрив) яєчника частіше збігається за часом з серединою менструального циклу. Якщо праворуч або ліворуч над лобком раптово виникає різкий, дуже сильний біль, який може віддавати в задній прохід, супроводжується слабкістю, запамороченням, втратою свідомості, такий стан може бути ознакою розриву кісти яєчника після статевого акту, або позаматкової вагітності при 1-2 тижнях затримки менструації. 

Позаматкова вагітність - результат патологічного розвитку плодового яйця поза порожниною матки. Зародок в 99% випадків розвивається в матковій трубі, що приводить до її розтягнення та розриву. До моменту розриву, жінку турбують тягнучі болі внизу живота. Цілком природно, що якщо плідне яйце зростає в правій матковій трубі, то і дискомфорт буде праворуч. Гострий кинджальний біль характерний для розриву труби. Ситуація швидко стає критичною, дуже можливий смертельний результат. 

Підводимо підсумки 

Виходячи з усього вищесказаного, робимо висновки: "гострий живіт", як нерідко називають цей стан лікарі, чим би він не був викликаний, зважаючи на необхідність госпіталізації і цілком імовірною термінової операції, вимагає негайного звернення до лікаря.

Новини