м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Бронхіальна астма у дітей

Бронхіальна астма  досить часто  зустрічається у дітей. Однак якщо вашій дитині поставили такий діагноз, не варто зневірятися. Незважаючи на небезпеку цієї недуги, сучасна медицина дозволяє людям, які страждають від бронхіальної астми, вести повноцінне життя. Хоча обмеження все ж присутні.

Бронхіальна астма означає, що у дитини хронічне запалення дихальних шляхів. У всіх випадках астми спостерігаються значні зміни реактивності бронхів. Розвитку астми у дітей майже завжди сприяють алергічні механізми. Це досить складне захворювання, яке потребує систематичного лікування.

Причини астми

Астма у дітей майже завжди має алергічну природу. Хвороба розвивається наступним чином: малюк контактує з алергеном, в організмі відбувається сенсибілізація до даної речовини, в результаті чого настає сильна алергічна реакція, яка вражає бронхи і сприяє виникненню астми.

Всі батьки задаються питанням, що може стати алергеном для дитини. Більшість з них обмежуються скромними знаннями, вважаючи, що алергія можлива після вживання деяких продуктів, зокрема молока, меду, полуниці. Більш обізнані знають, що викликає алергію домашній пил або шерсть тварин. Насправді алергічну реакцію можуть викликати самі різні фактори: всі продукти червоного і оранжевого кольору, що містять штучні барвники та консерванти, різкі запахи, пил, пилок рослин. І це далеко не повний перелік можливих алергенів. Дуже часто алергічна реакція у дітей виникає навіть на нешкідливі продукти, наприклад, кефір або манну кашу. Тому відповісти на питання, який саме подразник може викликати бронхіальну астму, неможливо.

Не всяка алергічна реакція проявляється у вигляді астми. У деяких випадках алергія проявляється по-іншому - атопічний дерматит, сезонний (поліноз, кропив'янка. Однак якщо дитина часто страждає респіраторними захворюваннями, гострим бронхітом, ймовірність розвитку астми підвищується в кілька разів.

Крім цього, провокуючим фактором для розвитку астми може бути спадкова схильність, а також проблеми з травленням, особливо дисбактеріоз.

Астма та її симптоми

Щоб лікування астми було максимально ефективним, слід якомога раніше виявити захворювання. Для цього потрібно знати основні симптоми астми. Серед них:

- кашель, постійний сухий, посилюється ночами, відсутність при цьому температури і виділення мокротиння. Якщо такий стан спостерігаються більше трьох днів, необхідно звернутися до лікаря;

- напади задухи, коли виникає контакт з алергенами. Якщо після зустрічі з пилком, тваринами, лікарськими засобами у дитини почався напад кашлю, сльозотеча, задуха, негайно викличте швидку допомогу.


Крім цього, симптомами астми вважаються задишка, свистяче дихання, тяжкість у грудях, біль і відчуття стиснення. Ознаки захворювання можуть бути різними і проявлятися в різний час. Одні і ті ж симптоми можуть помітно відрізнятися один від одного. Наприклад, іноді спостерігаються несильні їх загострення, а в інших випадках - дуже важкі, що вимагають негайної госпіталізації дитини.

Буває і таке, що хворий на астму протягом тривалого часу не відчуває ніяких ознак захворювання, і тільки зрідка відбувається загострення симптомів - напад астми. Інші пацієнти кожен день відзначають загострення симптомів астми. У третьої групи напад починається під час фізичних навантажень або після захворювань вірусного характеру.

Крім цього, існують нетипові симптоми бронхіальної астми. До них відносять часте дихання, зітхання, втома, проблеми зі сном, занепокоєння, проблеми з концентрацією уваги, хронічний кашель. Симптоми астми можуть бути схожими на прояви інших хвороб, наприклад, бронхіту або серцево-судинних захворювань.

Провісниками астми у дітей є вроджена атопія (алергія з висипаннями на шкірі і слизових оболонках), часті повторні захворювання дихальних шляхів - бронхіт, ларингіт, аденоїдит, тонзиліт. У більшості пацієнтів астма починається в ранньому дитинстві. Однак відразу поставити діагноз виходить не завжди, так як свистячі хрипи і утруднене дихання в малюка схожі з проявами гострої респіраторної інфекції.

Діагностика бронхіальної астми

Постановка діагнозу здійснюється в кілька етапів. Для початку лікар повинен дізнатися скарги батьків та самої дитини, вивчити, чим хворіла дитина, з'ясувати, як давно почалися напади астми, при яких обставинах вони виникають і як почуває себе при цьому пацієнт. Велике значення має виявлення алергену, який провокує розвиток астми. Найчастіше проводяться шкірні проби на алерген. Вони швидкі і найбільш достовірні.

На внутрішній частині передпліччя роблять кілька подряпин, на які наносяться водні розчини всіх відомих подразників. Через півгодини лікар оцінює результати. Якщо шкіра навколо ранки почервоніла, значить, організм зреагував на алерген. З великою часткою ймовірності саме він провокує напади астми. Для отримання більш детальної інформації необхідно імунологічне дослідження крові дитини на наявність специфічних тіл.

Останній етап діагностики астми - визначення ступеня тяжкості і порушення дихального процесу дитини. Для цього проводиться спірометрія - процедура, під час якої фіксуються основні показники дихання.

Лікування астми

По суті ніякого лікування не існує. Основне завдання батьків - усунути контакт дитини з алергеном. Лікар повинен забезпечити терапію, спрямовану на десенсибілізацію. Якщо заходи мали успіх, напади бронхіальної астми вдається повністю запобігти.

Якщо прибрати алерген із життя дитини неможливо, необхідно проведення спеціальної антиген-специфічної імунотерапії. Вона полягає в тому, що згідно особливо підібраною схемою в організм дитини вводиться алерген. Подібне лікування, як правило, викликає сильне загострення астми. Але з часом запас речовин, що протидіють алергену, вичерпується, і він перестає так сильно реагувати на подразник.

Допомога при нападах астми

Основна небезпека для дитини, що страждає від астми - напад сильної задухи. У цей момент важливо надати йому екстрену допомогу. Щоб зупинити напад астми, малюкові потрібно дати вдихнути ліки, які розпиляються  за допомогою спеціального інгалятора. Ці препарати швидко знімають звуження бронхів.

 

Бронхіальна астма. Ознаки хвороби та надання першої медичної допомоги



Розрізняють клінічно бронхіальну астму інфекційно - алергічного і неінфекционно-алергічного походження, багато в чому вони  мають однакову клінічну симптоматику.

Протягом цього захворювання у дітей виділяють предприступный, приступний, постприступный і міжнападний періоди. Батькам доводиться надавати долікарську допомогу, як правило, в періоди нападу цієї недуги. До речі, велике значення у розвитку хвороби запиленість повітря з наявністю в ньому пилку, володіє алергічним впливом.

Основний прояв хвороби - напад задухи. Як правило, він починається раптово. Дитина відчуває болісне відчуття нестачі повітря. Утруднене дихання, видих тривалий і супроводжується гучними свистящими хрипами (так звана експіраторна задишка). Незабаром може приєднатися кашель.

Для полегшення дихання хворий приймає вимушене положення - встає або сідає, спираючись руками об край ліжка, стільця, напружуючи грудні м'язи. Дихання при цьому може бути гучним, виникають піщані, свистячі хрипи, чутні на відстані. Щоб полегшити дихання, дитина нерідко підходить до вікна, спираючись руками на підвіконня, фіксуючи свій плечовий пояс так, щоб привести в максимальну дію всі допоміжні м'язи.

Через деякий час дихання стає спокійніше, починає відділятися мокрота, і напад припиняється.

Але і після цього протягом декількох хвилин особа дитини виглядає одулою, з синюшним відтінком.

Зазвичай напади тривають від декількох хвилин до декількох годин, а іноді навіть добу і більше. Такі тривалі або часто виникають через короткі проміжки часу протягом дня напади називають астматичним станом, або по латині - «статус-астматикус».

Звичайно, діти з таким захворюванням повинні перебувати під регулярним спостереженням педіатра, а краще педіатра-алерголога.

Що ж слід зробити батькам при виникненні нападу у дитини?

Звичайно, для швидкого купірування нападу задухи доводиться вдаватися до сильнодіючих аптечних препаратів. Тільки робити це треба, обов'язково отримавши «добро» лікаря (якому добре відома дитина, особливості її хвороби), бо для кожного астматика є свої ліки. Їх-то лікар вам і підбере - і вони завжди мають бути під рукою. Самолікування при астматичному статусі неприпустимо! Можна нашкодити дитині.

Отже, скориставшись рекомендованим лікарем препаратом, ви досить швидко ліквідували напад задухи. А ось у міжприступному періоді здавна широко використовувалися і використовуються, і притому з хорошим ефектом, «бабусині» рецепти. Ці засоби, на відміну від хімічних аптечних ліків, як правило, не мають побічних ефектів. І особливо це корисно для дітей.

Народні засоби лікування бронхіальної астми

❖ У між приступному періоді хвороби необхідно вводити в організм дитини підвищену кількість вітаміну С. Спеціальні дослідження довели, що робота легенів поліпшується після його вживання. Нагадаємо, що цим вітаміном багаті шипшина, чорна смородина, лимон.

❖ Хорошу дію на прохідність бронхів надає алтей лікарський. Він до того ж застосовується як відхаркувальний і протизапальний засіб, а бронхіальна астма часто поєднується з іншими хронічними запальними процесами в системі дихання.

Готуємо настій так. Візьміть 6-8 г подрібненого кореня цієї рослини і залийте холодною водою на 1 годину, процідіть через марлю, додайте для поліпшення смаку цукор або мед. Приймати треба по 2-3 ч. ложки через кожні 2 години. І ще один рецепт: 2-3 ст. ложки кореня заливають в термосі 500 мл крутого окропу і настоюють 10-12 годин. Випивають настій протягом дня в три прийоми по ½ склянки за 20-40 хвилин до їжі.

❖ Добре при бронхіальній астмі допомагає хрін. Рецепт, який зараз буде запропоновано, визнають не тільки «нетрадиційники», але й офіційна медицина. Отже, візьміть 150 г хріну, промийте в холодній воді і пропустіть через м'ясорубку. Потім в отриману масу додайте сік двох лимонів, ретельно перемішайте до отримання однорідної маси. Приймати треба по 1 ч. ложці вранці 1 раз в день. Вважають, що такий метод лікування здатний запобігти напад задухи.

❖ Якщо у міжприступному періоді вашу дитину турбує кашель з важко відокремлюваною мокротою, спробуйте настій чебрецю. Крім відхаркувальної та протимікробної дії чебрець має і тонізуючу властивість, що важливо при загальному ослабленні організму при цій тривалій  хворобі. Настій мати-й-мачухи заспокоїть кашель, зменшить запальні явища в бронхах і легенях і полегшить відходження мокротиння.

❖ Давно відомо цілюща дія меду при бронхіальній астмі. Звичайно, потрібно переконатися, що мед на дитину не надає алергічної дії. Якщо це так, то сміливо дійте. Адже медолікування можна проводити і інгаляційним способом. Візьміть звичайний чайник з щільною кришкою. Налийте в нього 50 мл води, поставте на вогонь, коли вода закипить, покладіть в неї 1 ст. ложку меду. На носик чайника надіньте гумову трубку, а на інший кінець прикріпіть пластмасову лійку. Мед додається тільки після закипання води для того, щоб уникнути втрати летких протимікробних речовин. Вода повинна кипіти помірно, для регулювання цього треба час від часу вимикати вогонь. Через пластмасову трубку дитина вдихає пар. Дихання повинне бути рівномірним. Процедури можна робити вранці і вечорами. Тривалість одного сеансу - 15-20 хвилин. Після закінчення процедури відразу на вулицю, особливо в холодну пору, не виходити. Можна робити процедуру один раз ввечері перед сном.

Велике значення при лікуванні хронічних запальних процесів, у тому числі і для лікування бронхіальної астми, має лікувальна фізкультура. Проводити її слід, зрозуміло, поза загостренням  процесу. Про методику виконання фізичних вправ вам розповість фахівець з лікувальної фізкультури.

Дітям, страждаючим бронхіальною астмою, необхідно приймати їжу не пізніше ніж за дві години до сну. Останній прийом повинен бути не пізніше 18-19 годин. Повний шлунок утруднює дихання, а виділення шлункового соку в нічний час для хворого астмою вкрай небажано, оскільки вміст шлунка під час сну може потрапити в бронхи і призвести до спазму.

Звичайно, якщо обстеження підтвердить, що причиною розвитку алергічного процесу є домашній пил, то від нього слід позбутися.

Якщо напад бронхіальної астми, незважаючи на проведене вами лікування (за рекомендацією лікаря), не проходить протягом дня, то слід викликати лікаря додому або «швидку допомогу».

Новини