м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Чому болить горло

Чому болить горло? Або більш доцільно, як допомогти собі в проблемній ситуації? Буденний симптом багатьох хвороб приносить чимало клопоту своєю появою. Варто хоч трохи запустити біль у горлі, як стає неможливим  говорити і спокійно спати. Чим швидше будуть прийняті міри щодо відновлення здоров'я, тим швидше життя увійде в своє звичне русло.

Біль у горлі при ковтанні: причини появи.

Лікарі можуть довго перераховувати захворювання, які супроводжуються хворобливими відчуттями в горлі. Саме тому так складно назвати єдино вірний спосіб лікування. Серед найбільш частих причин появи проблем з горлом можна виділити наступні:

Ангіна - інфекційне захворювання гострої форми, що вражає піднебінні мигдалини. Характеризується різким підвищенням температури, сильним болем при ковтанні і загальним нездужанням.

Тонзиліт - запалення піднебінних мигдалин в хронічній формі. Впізнається по почуття першіння або саднення в горлі. Виникає відчуття, що в області мигдалин знаходиться чужорідне тіло. З'являється незначний біль при ковтанні, встановлюється субфебрильна температура, а з рота віддає неприємним запахом.

Ларингіт - запальний процес на слизовій гортані. Виділяється охриплістю голосу, сухим і «гавкаючим» кашлем на фоні сухості і першіння в горлі.

Фарингіт - запалення слизової оболонки гортані в гострій або хронічній формі. Характеризується  вираженим болем при ковтанні слиниі.

Сухе повітря. Не тільки дихання через рот при закладеності носа призводять до болю в горлі. Досить часто з приходом опалювального сезону повітря в приміщеннях стає сухим, що викликає відчуття першіння. Поступово першіння призводить до появи кашлю, а той - викликає біль в горлі.

М'язове напруження. Активна позиція вболівальників на трибунах спорткомплексу, фанатичні крики на концертах улюбленого співака чи довгий виступ перед великою аудиторією можуть стати причиною перенапруги м'язів горла.

Коли болить горло, чим лікувати?

Для ефективного лікування горла необхідно прибрати фактор, який  спочатку викликав проблему з ковтанням. Якщо пацієнт хворий на ангіну, то спочатку призначають курс антибіотиків, а потім вже полегшують стан організму додатковими засобами.

Це ж стосується і інших захворювань: слід спрямувати основні сили на їх вигнання, зробивши боротьбу з болючим ковтанням «другорядним завданням».

Коли болить горло, боляче ковтати, слід дотримуватися перевіреної схеми лікування:

Ввести рясне тепле питво.

Робити полоскання сольовим розчином, настоєм з трав або спеціальним засобом кожні 2-3 години.

Відмовитися від куріння (навіть пасивного) та вживання алкоголю.

Повністю обмежити прийом гострої, кислої, холодної або надмірно гарячої їжі.

Забезпечити сухе тепло на область шиї (якщо немає можливості провести світлотерапію, то підійде і зігріваючий компрес).

Організувати постільний режим при порушенні загального стану організму.

Звертатися до лікаря при появі нових симптомів, погіршенні ситуації, появі алергічної реакції на прийняті препарати, збереженні болю в горлі протягом 3 днів активного лікування.

В якості лікарських препаратів можна комбінувати різні засоби або зупинитися на чомусь одному. Аптеки пропонують на вибір аерозолі, льодяники або пастилки від болю в горлі. По своїй дії можуть розрізнятися на  антисептичну, протизапальну, антимікробну, протигрибкову або аналгетичну дію.

Льодяники від болю в горлі

Коли дере в горлі, як лікувати кожен вибирає самостійно. Даний етап здається звичайним передвісником застуди. А от з появою болю доводиться  більш ґрунтовно братися за своє лікування. Лікарські препарати у вигляді льодяників часто містять у собі фенол, здатний усунути хворобливі відчуття за рахунок легкого оніміння чутливих нервових закінчень. Паралельно з цим вбивають бактерії на слизовій оболонці горла.

У деяких льодяниках міститься цинк, здатний усувати відразу кілька симптомів застуди. Але тривалий прийом препарату з цинком (більше 7 днів) може стати причиною порушення балансу мікроелементів в організмі людини.

Будь-які льодяники необхідно приймати суворо за інструкцією, щоб не нашкодити власному організму. Категорично не рекомендується їх розжовувати! У роті кожен льодяник тримається до повного розсмоктування, щоб його дія було максимально ефективною.

Серед усіх льодяників різних фірм-виробників можна виділити окремими рядками Стрепсілс і Колдрекс. Перший надає антисептичну дію на широкий спектр патогенних мікроорганізмів, а другий має аналгетичну дію.

Таблетки від болю в горлі

Так як біль у горлі є таким же нездужанням, як і будь-яке інше нездужання, то можна скористатися аспірином для полегшення свого стану. Також допоможуть позбутися від дискомфорту в горлі ібупрофен або ацетамінофен. У будь-якому разі, прийняття таблетки всередину від болю в горлі має відбуватися ПІСЛЯ консультації з лікарем про доцільність такого вибору.

Новини