м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Чому болить шия

Чому болить шия? Питання, яке може мати нескінченну кількість відповідей. Шия може боліти через травмування певної області хребта. При травмі шийного відділу біль може віддавати в хребет чи в руку. Хворобливість в області шиї може мати характер спазмів, що розвиваються, наприклад, якщо людина довгий час не міняє положення тіла.

Подібна біль в шиї може відчуватися, як тільки людина прокинулася, якщо вона спала в одній позі всю ніч.

Для відповіді на питання, чому болить шия, важливо визначити характеристики болю, його точну локалізацію, дізнатися іншу інформацію. Зазвичай після загального клінічного огляду пацієнта направляють на подальші обстеження - рентген, магнітно-резонансну томографію або комп'ютерну томографію. Перераховані методи діагностики дають можливість лікарям отримати максимальну кількість інформації про те, в якому стані перебувають м'які тканини в області шиї, наявну або ні пухлину, або травму нерва. Іншими словами, вимальовується  чітка клінічна картина хвороби та етіологічних факторів, які виражаються в болі в області шиї.

Вимотуючий ниючий біль в області шийного відділу може бути причиною патологічних трансформацій в області грудної клітини або в шийній частині хребта. У такій ситуації пацієнти поступають зі скаргами на неминущу і тягнучу біль, яка може бути інтенсивнішою  або, навпаки, стихати в залежності від конкретного положення тіла, або при фізичному напруженні. Крім цього, біль в області шиї може розвиватися в супроводі нудоти і блювоти, головного болю і запаморочення, порушення чутливості кінцівок, гулу в вухах. Некомфортне положення тіла може стати причиною розвитку симптомів серцевої недостатності. Можливе виникнення болю в області шиї через замерзання, перенапруження і т.д. В окремих випадках біль в області шиї може проходити самостійно, без будь-якого втручання. Якщо біль продовжує причиняти дискомфорт, то виникає необхідність вдатися до допомоги фахівця, без якого подолати захворювання, швидше за все, не вийде.

Як позбутися від болю

У першу чергу, від болю допомагають позбутися фізичні вправи. Обмеження фізичних рухів має місце тільки при різкому і гострому болю в шиї. Як тільки біль трохи проходить, призначають фізичні вправи, при цьому шийні м'язи повинні рухатися в різних напрямках. Рухи допомагають ліквідувати м'язові судоми, відповідно, біль пройде остаточно. Якщо біль в області шиї нестерпно різка, то допоможуть крижані десятихвилинні масажі. Масаж із застосуванням льоду - ефективний спосіб зняття м'язового спазму і запального процесу. Крім того, під час загострення болю в області шиї лікар може призначити прийом лікарських засобів, що знімають запалення, на нестероїдної основі.

Звичайно, біль в області шиї причиняє  багато клопоту і неприємностей. Тому краще заздалегідь подбати про те, як попередити цей  неприємний стан. Кваліфіковані фахівці сходяться на думці, що усунути біль у шиї можна лише за умови ліквідації умов, що провокують її розвиток. І ці умови прекрасно вивчені. Перш за все, забороняється працювати за комп'ютером більше двох годин без перерви, не даючи м'язам відпочити і розім'ятися. Крім того, для попередження болю в області шиї рекомендується виконувати елементарні вправи. Потім слід постаратися кинути палити. Одна з причин, чому болить шия, - це надмірна маса тіла, від якої варто позбуватися за допомогою фізичної активності.

Новини