м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

«Ноги гудуть!» - скаржимося ми в кінці важкого дня. Але болі в ногах можуть виникати не тільки від втоми. Поговоримо про причини серйозніше.

Атеросклероз артерій На атеросклероз артерій можуть вказувати болі в литках і судоми, які виникають при ходьбі, бігу, підйомі по сходах, а також ночами. І взимку, і влітку при даному захворюванні стопи ніг завжди холодні. На великому пальці ноги дуже погано прощупується пульс. У чоловіків можуть виникати проблеми з потенцією, на пальцях ніг перестають рости волосся.

Лікування. За лікуванням слід звернутися до судинного хірурга і пройти УЗД, магнітно-резонансну контрастну ангіографію. Курці, врахуйте, що пристрасть до тютюну посилює хворобу, яка в серйозних випадках обертається гангреною.

Ендартеріїт Ендартеріїт - це запальний процес артеріальних тканин. Для нього характерна гостра біль в ікрі або стопі при ходьбі, що виникає після перших 50-100 кроків. Крім того, може спостерігатися оніміння в гомілках. Якщо зробити зупинку і відпочити, симптоми проходять. Однак через якийсь час знову проявляються.

Лікування. При підозрі на ендартеріїт судинний хірург призначає комплексне обстеження: МРТ, ангіографію, УЗД судин, аналізи крові на фактори запалення. Якщо Ви відчули раптово дуже сильний біль, викликайте «швидку» - можлива закупорка великої артерії. Лікується ендартеріїт консервативно, а також хірургічним шляхом.

Артроз, артрит При артрозі, артриті в області суглобів при ходьбі виникає гострий біль. Крім того, суглоби починає «викручувати» і в тих випадках, коли доводиться довго стояти. Самі суглоби при цьому починають «клацати», навколо них можуть виникати припухлості, почервоніння. Що характерно: при зміні погоди болі посилюються.

Лікування. За лікуванням необхідно звернутися до ревматолога. Для підтвердження діагнозу спеціаліст призначить рентген суглобів, а також загальний аналіз крові. В якості лікувального методу може використовуватися артроскопія, але взагалі при артриті лікування має бути комплексним - медикаменти, фізіотерапія, дієта і т.д.

Тромбофлебіт Ознакою тромбофлебіту є постійна пульсуючий біль у литкових м'язах. При цьому можуть спостерігатися почервоніння і набряки, в литках немов відчувається печіння, вени на ногах ущільнюються, дотики до них болючі.

Лікування . Спеціаліст - судинний хірург повинен визначити, наскільки сильно закупорені вени, оцінити ризик відриву тромбу. Для цього проводиться ангіосканування, здається аналіз крові. За результатами процедур призначається, власне, терапія. Часто лікування проводиться амбулаторно.

 

 

Остеопороз Остеопороз - хвороба, викликана дефіцитом кальцію в організмі. На неї вказують судоми ніг і сильні болі в литках . У групі ризику - жінки старше 40 років, особливо світловолосі і блакитноокі.

Лікування. Щільність кісткової тканини допомагає встановити таке дослідження як денситометрія. За її результатами призначаються спеціальні кальцієві препарати.

Попереково-крижовий остеохондроз  Для даного захворювання характерні “стріляючі”  болі в ногах, які посилюються при різких рухах. Що симптоматично, відпочинок не допомагає, болі не проходять.

Лікування. За допомогою необхідно звертатися до невролога або хірурга-вертебрології. Аналіз даних включає магнітно-резонансну томографію. За її результатами лікар вирішує, чи призначити консервативне лікування або ефективнішою буде операція.

Цукровий діабет  При цукровому діабеті в ногах виникають судоми (часто нічні), набряки, слабкість, поколювання, «мурашки», або ноги «німіють». В області гомілок відчувається свербіння, лущення, шкіра стає сухою.

Лікування. Лікування цукрового діабету призначається за результатами аналізу крові.

Подагра  Її ознака – гострий  пульсуючий біль у великому пальці ноги. Палець при цьому стає дуже чутливим, розпухає, червоніє, «температурить».

Лікування. На початковій стадії хвороби ефективна дієта, що обмежує алкоголь, м'ясні і рибні закуски, спеції, гриби, бобові, помідори, кави, какао, шоколад. В якості медикаментозного лікування ревматолог призначає курс нестероїдних протизапальних препаратів.

Плоскостопість  При плоскостопості швидко виникає втома під час ходьби. Болять стопи і гомілки, причому, до вечора біль наростає.

Лікування. При плоскостопості протипоказано вузьке взуття і високі підбори. Ортопед пропише ступінатори і спеціальні вправи.

Новини