м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Чому дитина сильно плаче

Діти - квіти життя, проте коли ці маленькі непосиди починають голосно плакати і голосити на всю хату, стає не до милування і жартів. Більшість матусь сильно лякаються, панічно починають шукати причину плачу, однак вона всього одна і цілком з'ясовна. 
За допомогою такого виразу емоцій малюк просто спілкується з дорослими і всім оточуючим світом, адже він поки ще не вміє розмовляти, що йому залишається? Звичайно, подавати хоча б такі сигнали, які, на його думку, завжди безпомилково потрапляють у ціль. 

На жаль, не існує універсальної ради, яка допомогла би миттєво розпізнати, чого ж хоче зараз маля, а так само, як правильно себе вести в такій ситуації. 
Однак,  думки, які свідчать про те, що малюк подібним чином розробляє легені або загартовує характер, помилкові. Адже в таких випадках ще й радять не звертати до уваги або навіть прикрикнути на нього, мовляв, сам заспокоїться. 
Таке виховання і поведінка абсолютно помилкове і невірне, яке може не тільки не призвести до бажаних результатів, а ще й нашкодити і без того тонкій психіці дитини, адже у дитини почне складатися думка, що навколишній світ небезпечний, недружелюбний і він там зовсім самотній. 

До того ж довгі і сильні крики можуть ще, та призвести до утворення пупкової грижі. 

Виявляється, що не так просто дізнатися, чому дитина сильно плаче, адже причин існує насправді чимала кількість, на всі з яких малюк висловлюється диким криком. Як йому допомогти? Що зробити? 
Адже мало того, що, напевно, не спить півбудинку і його нещасні батьки, але найголовніше, він шкодить самому собі, абсолютно не розуміючи цього. 
Існує думка, що діти кричать більше і частіше у тих матерів, які миттєво намагаються відреагувати на його сигнал, а у тих, хто вичікує хоча б секунд 10 діти кричать стільки ж, але швидше заспокоюються. 

Медичного підтвердження цього факту не існує, а вже як себе вести вирішувати може тільки сама мати. Отже, давайте спробуємо розібрати найпоширеніші причини, а також, що в таких випадках робити. 
Цілком можливо, що не все відразу буде виходити, однак з часом, будь-яка мати вже з легкістю буде розрізняти всі інтонації і межі плачу своєї крихітки, легко розуміючи, що потрібно в цій ситуації зробити. 

Причини дитячого плачу

·   Найбільш часте і поширене явище, яке змушує крихіток плакати, це почуття голоду або непереборне бажання взяти мамині груди. Такий плач ви досить швидко і успішно навчитеся розпізнавати, адже він відрізняється наполегливим і навіть вимогливим характером, може бути переривчастим. І ви не повірите, але в ці проміжки між черговими голосовими закликами, малюк стежить за вашою поведінкою, чи почули ви його, збираєтеся зробити те, про що він вас так настійно просить. І, звичайно, якщо він цього не спостерігає, робить висновки і починає плакати знову. Зазвичай в пошуках їжі дитина починає плакати не раніше, ніж через 2 години після останнього годування, проте цілком можливі винятки з правил. Що робити? Природно, задовольнити голод дитини, незалежно від того, що це не по режиму.
 

·   «Хочу спати!» Найчастіше такий плач має досить переривчастий характер, супроводжується схлипуванням і скривдженими нотками покрикування. Такі моменти також нескладно розпізнати, вони часто починають проявлятися після тривалого неспання, нервового збудження (наприклад, після тривалого спілкування з чужими людьми або знаходження в дратівному середовищі). Маленькі діти дуже рідко здатні заснути самостійно, тому вони вимагають особливого ритуалу, який зазвичай буває у вас вдома: погойдування на руках, спів колискової або читання казок. У цей час дитину можна лагідно гладити по голівці, інтонації голосу повинні бути приємні і спокійні.
 

·   Іноді грудної дитина плаче з-за того, що відчуває дискомфорт у підгузку або на простирадлі, на якому вона лежить. Деякі діти абсолютно не реагують на те, що у них нижче пояса стало мокренько або підгузник поважчав, однак переважна більшість досить негативно ставляться до такого факту. Мокрі пелюшки починають дратувати ніжну шкіру, малюк починає хникати і кривитися, може навіть з'явитися гикавка. Переодягнувши малюка під все сухе і чисте, а потім, укривши його тепліше, любляча мама помітить, як її дитина швидко заспокоюється і повертається в добросердий стан духу.
 

·   Дитина також може плакати, якщо їй холодно або, навпаки, сильно жарко. Це теж досить просто визначити: плач має переривчастий, кілька жалібний характер. Якщо дитині холодно, то вона може почати гикати, швидко пересувати ручками і ніжками. Якщо ви пощупаете дитину, то можете помітити, що у неї холодні ручки і ніжки, однак не поспішайте кутати дитину, цілком можливо, що тіло ще не встигло замерзнути. Тому, щоб не перегріти його, просто надіньте на нього рукавиці і шкарпетки, занесіть в тепле приміщення, якщо ви знаходитесь на вулиці. У разі перегріву може піднятися температура, личко червоніє, а малюк починає розкидати ручки в різні сторони. У цьому випадку дитину необхідно роздягнути і обтерти вологим рушником.
 

·   Якщо дитина плаче уві сні, то, швидше за все, його турбують кишкові коліки, вони викликають біль у животі, дитині стає не до сну. У цьому випадку можна робити легкий масаж животика, покласти на живіт грілку або складену вчетверо пропрасовану пелюшку. Також може допомогти чай з фенхелем або спеціальні краплі, які можна придбати в аптеці. Також при кишкових кольках допомагає кропова вода, можна спробувати поносити дитини на руках у вертикальному положенні. Найчастіше страждають коліками перші діти, хлопчики більше схильні до цієї напасті, ніж дівчатка.
 

·   «Хочу на ручки!». Коли малюк плаче гіркими сльозами, важко стриматися, мама бере його на руки, пригортає до себе і, о диво, малюк заспокоюється. Забудьте про правила виховання, беріть малюка на руки стільки, скільки йому потрібно, він повинен постійно відчувати себе захищеним та потрібним. У перші півроку життя дитини неможливо розбалувати зайвою увагою, а ось впевнені в материнському захисті діти, ростуть куди більш спокійними і врівноваженими. І не забувайте, що чим довше малюк бився в істериці, тим важче його заспокоїти.
 

·   Буває і так, що дитина починає плакати під час годування груддю або соскою. Цілком можливо, що у дитини почали різатись зубки, тому процес годування приносить йому деякий дискомфорт.

Як реагувати батькам на плач дитини?

Реагувати потрібно, як можна швидше, взявши дитину на руки і притиснувши до себе. Якщо не допомагає, то спробувати прикласти до грудей, якщо малюк зовсім недавно їв, то можна спробувати відвернути його увагу яскравою іграшкою, брязкальцем або будь-яким іншим предметом. Не забувайте, що саме в рідних обіймах мами він заспокоїться швидше всього. 

Новини