м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Добавки і барвники. Як реагувати на букву "Е"

Сьогодні наявності харчових добавок з Е-списку приписують онкологічні захворювання, порушення всіх систем організму, а також алергії і затримку розвитку, хоча знайти продукти без маркування "Е" в складі вже практично неможливо. Так що ж робити пересічному покупцю, і як з усіх зол вибрати найменшу? Давайте розбиратися. 

Що таке "Е"? 

Хімічна промисловість у 50-х роках почала тісно співпрацювати з харчовою, завдяки чому у нас сьогодні є лимонна кислота, сода, оцет, а харчовій промисловості таке співробітництво принесло більш дешеву сировину, яка знизила собівартість продуктів і збільшила їх термін зберігання. Закони європейських країн передбачають, що виробник повинен чесно вказати склад продукту, з урахуванням і хімічних компонентів, яким хіміки дали не зовсім короткі і милозвучні назви, тому в Європі був складений список хімічних добавок, дозволених до використання в харчовій промисловості з індексом Е (Європа) і тризначним номером. 

Барвники 

Всі добавки розподілені за типом дії, наприклад, перша сотня (Е100-199) - це барвники. Не всі барвники дозволені для використання в харчовій промисловості в нашій країні, наприклад, барвники Е121 (цитрусовий червоний) і Е123 (червоний амарант). Більшість барвників червоного кольори можуть викликати алергічну реакцію, так само як і натуральні фрукти червоних і жовтих кольорів. Шкода барвників визначається кількістю, причому не використаних виробником, а поглинених споживачем: два кружечка ковбаси на бутерброді не принесуть шкоди на відміну від з'їденого за один раз кілограма копченого сала. 

А чи не можна без барвників? На жаль, споживач сам, вибираючи ковбаску по-рожевіше, а апельсиновий сік-яскравіше, змушує виробника використовувати барвники, так як натуральна ковбаска буде сірого кольору, а сік блідою мутною рідиною. 

Консерванти 

Консерванти ховаються у другій сотні (Е200-299), вони дозволяють продукту зберігатися у свіжому вигляді, запобігаючи розмноженню бактерій і грибків, таким чином захищаючи нас від всіляких отруєнь. Шкода консервантів для людського організму у тому, що вони схожі з антибіотиками, а постійне вживання антибіотиків призводить  до дисбактеріозу та інших проблем кишкового тракту. Серед консервантів найбільш небезпечними для здоров'я вважаються Е216 (пари-оксибензойної кислоти пропіловий ефір) і Е217 (пари-оксибензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль), з 2005 року їх застосування в харчовій промисловості заборонено, також як і застосування Е240 (формальдегід) з-за його канцерогенних і токсичних властивостей. 

Е250 (нітрит натрію) та Е251 (нітрат натрію), що застосовуються для виробництва м'ясних продуктів і консервів, викликають алергічні реакції, головний біль, синдром хронічної втоми. 

Е211 (бензоат натрію) є дозволеним консервантом, але його взаємодія з деякими барвниками викликає у дітей гіперактивність і розсіяну увагу. 

Щоденне вживання продуктів з консервантами в їжу при відсутності в раціоні свіжих овочів і фруктів може викликати розвиток онкологічних пухлин. 

Антиокислювачі 

Антиокислювачі (або антиоксиданти) запобігають зміні смаку або зовнішнього виду продукту, наприклад, від окислення жирів, в результаті чого продукт може придбати прогірклий смак. Антиокислювачі позначаються маркуванням Е300 - 399 серед яких знаходиться безпечна бурштинова кислота Е363 використовувана як підкислювач для солодощів і напоїв, всім добре відома лимонна кислота (Е330), лактат кальцію (Е327), лецитини (Е322). 
Антиоксиданти, мабуть, одна з нешкідливих  категорій харчових добавок. 

Стабілізатори 

Їх мета - зберегти консистенцію продукту, найчастіше застосовуються загусники, наприклад, агар (Е-406), гуарова камедь (Е-412), сорбіт (Е-420), гліцерин (Е-422), пектин (Е-440). Серед стабілізаторів немає заборонених речовин. 

Емульгатори 

Їх принцип дії схожий зі стабілізаторами, що додаються, щоб уникнути розшарування води і жиру. Серед цієї категорії немає визнаних  небезпечних речовин, за маркуванням Е-500 ховається звичайна харчова сода, а за Е-501 - кухонна сіль, Е-504 - розпушувач тіста, Е-507 - соляна кислота, Е-513 - сірчана кислота. Сульфати алюмінію (Е520-523) в таких країнах, як Росія, Білорусь,Казахстан та деяких інших не дозволені до використання, щоб уникнути передозування солей алюмінію так як досі в побуті для приготування їжі використовуються алюмінієві каструлі. 

Підсилювачі смаку і запаху 

Хоча їм і відведено цілих сто номерів, але на сьогоднішній день існує лише 21 добавка. Багато суперечок викликає Е-621 глутамат натрію, підсилює смак продуктів.  Глутамату натрію потребує наш мозок і серцевий м'яз, але якщо застосовувати все під ряд без  здорового глузду, тоді  навіть ліки можуть стати отрутою, так і раціон, що складається з вакуумних делікатесів поряд з швидкорозчинними супами, може істотно підірвати здоров'я. 

Вільні номери 

Номери з 642 по 899 на сьогоднішній день залишаються вільними, і  їх упаковках ви не зустрінете. 

Замінники цукру 

Останню сотню займають речовини, що знижують утворення піни, а також газоподібні речовини та замінники цукру. Найбільш використовувані: Е-901 бджолиний віск, Е-902 віск свічки, Е-905 вазелін, Е-939 гелій, Е-941 азот, Е-944 пропан, Е-951 аспартам. Останній викликає багато нарікань, справа в тому, що аспартам, дуже поширений замінник цукру, при підвищенні температури усього лише до 30С (тобто при прийомі всередину) розпадається на фенілаланін і метанол, який згодом перетворюється на формальдегід, який веде до сліпоти, порушень роботи головного мозку, головного болю. 


Користуйтеся повною мірою тією інформацією, яку надає виробник, визначте, які саме речовини входять в склад продукту, якщо кількість консервантів і барвників більше двох, то пошукайте інший аналог. 

Для дитячого харчування вибирайте продукти без консервантів і барвників, а також без підсолоджувача аспартама. Пам'ятайте, що здоров'я вашої сім'ї Ви формуєте також, вибираючи продукти для вашого столу, нехай велика частина їх буде без упаковок: свіже м'ясо, фрукти і овочі.

Новини