м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Догляд за новонародженими дівчатками

Кожна жінка чекає на появу малюка на світ. Поява дитини - це особливий момент в житті мами, такий довгоочікуваний і трепетний. Багато молодих мам, після народження дитини, залишаються в деякій розгубленості і переживають за те, як правильно здійснювати догляд за новонародженою дитиною. Слід зазначити, що догляд за новонародженим хлопчиком відрізняється від того, як слід доглядати, якщо народилася дівчинка.

Гігієнічні процедури

В силу своєї анатомічної особливості, статеві органи дівчинки вимагають особливого догляду, з особливою обережністю і ніжністю. Коли дівчинка лише народжується, на її статевих губах присутнє мастило кремового кольору. Поступово вона зникне. Якщо змащення занадто багато, то його слід видалити водою, оскільки це  середовище сприятливе для розмноження мікроорганізмів. Що стосується підмивання новонародженої, то дівчаток слід підмивати кип'яченою водою до куприка, щоб інфекція анального проходу не потрапила в статеві органи дитини. 
Перед підмиванням і усіма гігієнічними процедурами мамі слід коротко постригти нігті і вимити руки з милом. Це робиться для того, щоб інфекція і бруд з під нігтів на руках мами не потрапила в вразливі статеві органи дитини. Слід дотримуватися обережності, щоб не поранити статеві органи дитини. Адже тоді в рану обов'язково потрапить інфекція. 

Підмивати новонароджену дівчинку необхідно при кожній зміні памперса. Вологими серветками можна видалити фекалії, після чого обов'язково промити промежину під проточною водою. Новонароджені часто какають, тому іноді такі процедури доводиться проробляти до 8-10 разів за день. Не варто витирати промежину після підмивання, її потрібно промокати рушником. Перед тим, як одягнути підгузник, обов'язково змастіть всі складочки на тілі соняшниковою олією. Вона не викликає алергії, а шкіра маляти не буде лущитися. 
Приблизно на 5-7 день після народження дівчинки, у неї можуть з'явитися кров'янисті виділення. Не лякайтеся, цей процес називається гормональним кризом. Це відбувається в наслідок того, що деяка кількість гормонів передалася під час вагітності вашій дівчинці. Такий процес проходить сам по собі і не вимагає спеціального лікування. Якщо виділення жовтого кольору або мають неприємний запах, невідкладно звертайтеся до педіатра. 

Ранкові процедури

Ранок слід починати з процедур з обробки пупкової ранки, догляду за вушними раковинами, ніздрями і складочок на тілі дитини. Вушні раковини слід протирати ватяними паличками з обмежувачем. Потрібно очищати тільки саму внутрішню частину раковини і не в якому разі не залазити вушною паличкою всередину вуха. У дитини все дуже ніжне, і один неправильний різкий рух може пошкодити вушний прохід і навіть порушити слух. 

Пупкова ранка

Пупкову ранку слід обробляти зеленкою. Цю процедуру слід проводити 1 раз на день, вранці. Обробляти слід ватною паличкою, злегка відкриваючи пальцями рук саму рану. Невелике водянисте виділення з пупочка перші дні нормально. Це сукровиця. Потрібно стежити, щоб ці виділення не зайшли у гнійний характер. У будь-якому випадку, перебуваючи в пологовому будинку ви і ваш малюк під наглядом великої кількості лікарів. А ось вдома все лежить на вашій відповідальності. 

Догляд за очима і носиком

Оченята у новонароджених потребують щоденного очищення фурациліновим слабким розчином. Потрібно брати ватний диск, вмокати в розчин і ніжно до куточка ока протерти його. Ця процедура також проробляється вранці. В очах новонароджених в перші тижні життя збираються гнійні виділення. Якщо їх не видаляти, може розвинутися інфекція. Тому не шкодуйте сил і часу на ранкові процедури. 
В носових ходиках новонародженої перший місяць збирається не тільки рідина, але і грудне молоко. Вони часто утворюють кірку, яка заважає диханню. Здається, ніби у вашого малюка нежить. Але це не так. Щоранку починайте з осушення носових ходів. Скоринки потрібно попередньо розм'якшувати. Процедуру проробляти обережно і ніжно за допомогою джгутиків з бинта. 
Після всього зробленого протріть маслицем всі складочки на тілі: під пахвами, на шиї, на руках і ногах, із задньої сторони колінок, в паху і в інших місцях. Якщо ви не будете цього робити кожен день, на згинах ручок і ніжок з'явиться лущення. 

Родова скоринка на голові

Її взагалі не варто чіпати. В жодному разі не можна шкрябати  її нігтями. Пізніше, після миття голови, ви будете обережно її вичісувати. Через деякий час вона сама зникне. 
Хоча догляд за новонародженими дівчатками займає багато часу, але всі ці процедури виражають вашу любов і турботу. Кожна мить має приносити задоволення. Адже малятко відчуває кожен  ваш дотик і вашу любов до нього.

Новини