м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Дослідження вен

Головна мета дослідження вен в процесі діагностики їх можливих патологій полягає у встановленні функціонального стану кожної венозної судини. При дослідженні вен використовується ряд найсучасніших методів і засобів. Для визначення конкретного способу або методу дослідження вен необхідно провести ретельний аналіз анамнестичних даних.

При зборі даних анамнезу вкрай важливо з'ясувати умови роботи та характер навантаження в певні періоди життя людини. Крім цього, потрібно з'ясувати наявність хронічних захворювань, які можуть посилювати розвиток патології вен нижніх кінцівок. Особливо важливою інформацією щодо цього є встановлення попередніх випадків глибоких уражень вен.

З метою уточнення походження варикозного розширення вен необхідно якомога ретельніше встановити початок прогресування патології та специфіку подальшого її розвитку, а також оцінити захворювання в його динаміці. Крім цього, потрібно оцінити вплив варикозного ураження на стан здоров'я хворого в цілому.

Об'єктивне дослідження вен повинно бути комплексним, а починати його варто з обстеження всіх систем організму. При цьому величезну роль відіграє встановлення будь-яких новоутворень в області малого тазу, зокрема у молодих людей, у яких розвиток варикозного розширення вен іноді буває важко обгрунтувати. У такій ситуації дослідження вен включає неодмінно обстеження ректальне або вагінальне.

Дослідження вен ніг починається з їх ретельного аналізу, в ході якого оглядаються і статеві органи, і нижня область живота. В процесі огляду особливо ретельне увагу необхідно приділяти просторості варикозного ураження, при його наявності; відтінку шкіри пацієнта; області, захопленої набряклістю; змін трофічного характеру. Такого роду дослідження вен проводиться у вертикальному положенні, а потім в положенні пацієнта лежачи. Після зорового дослідження переходять до промацування виступаючих вен, шкірного покриву. В процесі промацування оцінюється рівень вологості шкіри, її температура і щільність на різних областях ніг. Крім того, для діагностичних цілей вкрай важливо провести порівняння кіл нижніх кінцівок у різних зонах. Зазвичай таких діагностичних заходів буває достатньо для складання повної картини, що відображає поточний стан вен нижніх кінцівок.

У процесі діагностування відносної недостатності клапанів вен нижніх кінцівок в будь-якому випадку проводять аускультацію. Для цього мембрана стетоскопа притискається до області на сантиметр нижче пульсації артерії тазостегнового суглоба. Хворий при цьому знаходиться в стоячому положенні і різко напружує м'язи живота. Якщо визначається недостатність клапана, то при прослуховуванні чутні короткі шуми. Для диференціального діагностування в процесі аускультації, артерія притискається пальцем.

За умови збереження специфічного шуму в процесі повторної проби ставлять діагноз недостатності клапанів глубоколежачих вен тазостегнового суглоба. Якщо ж характерний шум при притисненні пальцем артерії пропадає, то говорять про уявну недостатність клапана венозної системи нижніх кінцівок. Якщо фахівець, який проводить аускультацію, має достатню кваліфікацію і досвід, то результат проведеної ним процедури практично на дев'яносто відсотків дозволяє поставити правильний діагноз.

УЗД вен є процедурою ультразвукового дослідження, спрямовану на дослідження стану судин. По суті, УЗД вен - це своєрідне сканування. Методика УЗД вен є результат сучасних технологій в сфері медичної апаратури, які дають можливість виводити на монітор зображення судин в реальному часі для дослідження. За результатами УЗД вен можна визначити ширину просвіту судин, характеристики кровотоку у венах, встановити наявність або відсутність венозної недостатності. При наявності всередині судини кров'яного згустку - тромбу - УЗД вен допомагає встановити його точний розмір і досліджувати його зміни по ходу терапії.

УЗД вен за допомогою дуплексного сканування кінцівок, а також області голови і шиї:

Така методика УЗД вен передбачає встановлення патологій системи кровопостачання мозку, патологій судин нижніх кінцівок. Якщо виникає необхідність, то проводиться УЗД необхідних органів. Дослідження складається з традиційного ультразвукового аналізу та допплерографії. За сукупністю результатів можна отримати кольорове відображення кровоносної системи необхідного внутрішнього органу. Саме за результатами цих обстежень і робиться висновок про стан судин.

При УЗД вен відбувається оцінка вираженості і просторості варикозного ураження судин, повноцінність функціонування судинних клапанів, рівень недостатності клапанів у разі необхідності і її обширність. При розвитку тромбозу дається оцінка розміру тромбів і їх конкретному місцезнаходженню.

За останні кілька років суттєво збільшилася кількість людей, які страждають від розвитку тромбофлебіту. Пацієнти, що страждають таким захворюванням, повинні здійснювати постійний контроль над станом вен на ногах. Показам  до регулярного проведення УЗД вен служать набряклості гомілки і ступені, розширення вен, утворення вузлів на венах або появи сітки судин.

Процедура ультразвукової допплерографії вен нижніх кінцівок дає можливість встановити розвиток явищ атеросклеротичного характеру на ранніх етапах. Це, в свою чергу, допомагає попередити  в подальшому розвиток патології і появу  ускладнень.

 

 

Новини