м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Ефективні способи боротьби з нежиттю

Ми розповімо вам, як можна лікувати нежить. Нежить це дуже неприємне захворювання, яке відоме всім. Воно сприяє зниження працездатності і зниженню апетиту, заважає нормально спілкуватися, міцно спати і повністю позбавляє нас нюху.Дуже легко підхопити нежить. Є багато способів боротьби з цією хворобою. Багато хто віддає перевагу лікуванню за допомогою народних засобів. Бо лікарські препарати часто сушать порожнину носа, а за допомогою народних засобів лікування нежиті таких побічних симптомів не виникає.

Причини виникнення нежиті

Нежить - запалення слизової оболонки носа, відбувається тоді, коли при диханні на слизову оболонку потрапляють хвороботворні бактерії. Нежить супроводжується неприємними симптомами такими як: температура, головний біль і так далі. Не потрібно легковажно ставитися до нежиті: а саме коли немає системи в лікуванні, коли використовуються однотипні препарати, коли нежить починають пізно лікувати. Часто нежить буває причиною запалення гайморової і лобових пазух, головного болю.

Не користуйтеся при нежиті краплями одного виду, їх потрібно чергувати. У початковій стадії прекрасним засобом є сік "каланхое". Його можна придбати в аптеках, сік з його листа володіє більш вираженою дією.

У цей період важливо тримати ноги сухими і теплими. В шкарпетки можна покласти сухий гірчичник. Наші предки одягали на голову нічні ковпаки. Така тепла шапочка може вранці позбавити вас від закладеного носа. Зубок часнику можна розрізати навпіл і покласти біля основи великого і вказівного пальців. Не приймайте постійно краплі в ніс, спробуйте зробити наступне: жуйте ріпчасту цибулю, і в цей час видихайте через рот, а вдихайте через ніс. І хоча все це не здається приємним, але корисно і дієво, оскільки фітонциди, таким чином, гублять мікроби, а ви отримуєте аскорбінову кислоту. Не запускайте таке звичне і на перший погляд нешкідливе  захворювання - нежить.

Лікування нежиті взимку

 Дуже ефективні в боротьбі з нежиттю медові краплі.

Для цього потрібно: 2 чайні ложки води, 1 чайна ложка меду

Розведемо теплою кип'яченою водою бджолиний мед. Використовуємо цей розчин при хронічному і гострому нежиті для закапувань в кожну ніздрю по 6 крапель, 4 рази на день.

Цибуля з медом теж допоможе в боротьбі з нежиттю

Візьмемо 1 столову ложку меду, 250 мл води і 3 столові ложки дрібно нарізаної ріпчастої цибулі.

Заллємо цибулю, додамо мед і добре перемішаємо. Настоюємо 30 хвилин.

Отриманий засіб використовуємо для промивання порожнини носа або використовуємо, як краплі в ніс по 3 краплі в кожну ніздрю, 5 разів на день.

При нежиті допоможе суміш соку буряка і меду.

Візьмемо 5 чайних ложок свіжого бурякового соку і 1 чайну ложку меду.

Сік сирого буряка витримаємо 2 години, з'єднаємо з медом і добре розмішуємо.

Закапувати в кожну ніздрю по 4 краплі 3 або 4 рази на день.

Допоможе при нежиті суміш моркви, часникового соку і рослинного масла.

Візьмемо 5 крапель часникового соку, 1 чайну ложку рослинного масла, 1 чайну ложку соку моркви.

Змішаємо свіжий сік моркви, додамо кілька крапель часникового соку і рослинне масло. Розмішати і ліки вже готові.

Закапувати в кожну ніздрю по 5 крапель 4 рази на день.

Трави при нежиті 

Візьмемо 200 мл рослинного масла і 1 чайну ложку подрібненого сухого листя евкаліпта.

Заллємо листя евкаліпта рослинним маслом. Поставимо на повільний вогонь на 10 хвилин, знімемо з плити і настоюємо 5 годин. Профільтруемо через складену в кілька шарів марлю.

Закапуємо при нежиті в кожну ніздрю по 5 крапель масла, 6 разів на день.

Цей рецепт незамінний при нежиті: Візьмемо 2 головки ріпчастої цибулі, 4 зубки часнику, 50 мл рослинного масла.

Поставимо рослинне масло на водяну баню киплячу на півгодини. Остудимо до кімнатної температури. І додамо в настій, подрібнену цибулю і часник. Засіб настоюємо 2 години, потім процідимо.

Використовуємо при нежиті по кілька разів на день, змащуючи слизову оболонку носа.

Спосіб боротьби з хлюпанням в носі: Якщо ви відчули, що у вас закладений ніс, докладемо до п'ят гірчичники, і одягнемо вовняні теплі шкарпетки. Така процедура повинна тривати приблизно 2 години, потім знімемо і походимо по кімнаті протягом п'яти хвилин.

Ще один рецепт для лікування нежиті: Зваримо 2 яйця круто, обгорнемо їх в шкаралупі рушником, щоб відчувати тепло, але при цьому не обпектися, докладемо яйця по обидві сторони носа. Так тримаємо, поки вони не охолонуть.

Народні засоби

Рецептів народних засобів багато. Їх можна розділити на такі напрямки: як паримо, промиваємо, закапуємо, вдихаємо, гріємо.

Паримо. Найпопулярнішим і найдавнішим засобом у боротьбі з нежиттю, це вчасно попарити ноги. Для цього наллємо у відро гарячої води по коліна, насиплем гірчиці, обгорнувши себе ковдрою і потримаємо ноги хвилин 10. Потім вип'ємо чаю з медом, з малиновим варенням, з липовим цвітом або з лимоном і ляжемо в ліжко. Одягнемо на ноги теплі шкарпетки, насиплем туди суху гірчицю. Але краще її покладемо на п'яти, зафіксуємо ганчіркою і одягнемо вовняні шкарпетки. Полежимо під ковдрою 1 або 1,5 години. Потім приберемо гірчицю з п'ят і швидко походимо по кімнаті, ступаючи на п'яти. На підошвах ніг є багато рефлекторних точок, подразнююча дія гірчиці і температурний вплив на них дасть вам гарні результати.

Гріємо. Для зняття набряку слизової оболонки носа, прогріємо ніс. На сухій сковорідці прожаривши сіль, покладемо її в новий носок або мішечок, потім кладемо його на перенісся і гріємо, поки не охолоне сіль. Або беремо і прикладаємо 2 очищених варених яйця вище крил носа, до симетричних зон під очима. У день буде достатньо зробити 3 прогрівання.

Вдихаємо. Або робимо інгаляції. При нежиті допомагає евкаліптова олія або ялицеве масло. Відварюємо картоплю в мундирі, додамо кілька крапель якого-небудь масла, зверху закутуємось вовняною ковдрою і подихаємо над каструлею. Після процедури одягнемо на голову вовняну шапку і в цей день на вулицю не виходимо.

Непогано допоможуть часникові інгаляції, для цього візьмемо середню часточку часнику, подрібнимо і наповнимо цією масою невеликий пухирець. Одну ніздрю закриємо пальцем, а іншою ніздрею глибоко вдихнемо. І так по черзі. Спочатку робимо такі процедури 3 або 4 рази на годину, потім скоротимо до 1 або 2 разів. За день нежить минає. У віджатому соці змочити ватний джгутик і помістити в ніздрю, а перед цим ніздрі всередині змажемо вазеліном.

Промиваємо. Щоб ніс легко дихав, промиваємо його рідинами 1 або 2 рази на день, які допоможуть справитися з нежиттю. Це підігріта мінеральна вода без газу, міцний настій евкаліпта або шавлії, чай з квітів ромашки з медом, розчин питної соди. Наберемо у маленьку спринцівку теплу рідину, введемо наконечник в ніс, нахилимося над раковиною і влиємо розчин у кожну ніздрю. Голова набік не нахиляється.

Закапуємо. Якщо хочемо закапати в ніс кедрове, ялівцеве масло, дивимося, щоб розчин був не концентрований , інакше можна спалити слизову оболонку. Розбавимо його навпіл з рослинним маслом. Добре допоможе свіжий сік алое. Позбавить від нежиті, якщо в кожну ніздрю закапати 3 або 5 крапель, робимо таку процедуру 3 або 5 разів на день.

Більше пити. Нежить - захисна реакція організму. Надлишковий слиз-спосіб боротьби з вірусами. У здорової людини виробляється до півлітра носового слизу, а у застудженого до 2,5 літра слизу. Для організму це велика втрата рідини, і її потрібно компенсувати трав'яними настоями, чаєм.

Слиз, який відходить, корисний, коли має рідку консистенцію. Якщо в кімнаті сухо і тепло, він стає в'язким і густим, і для бактерій це прекрасний грунт для розмноження. Тому потрібно провітрювати приміщення, користуватися зволожувачем, частіше мити підлогу і дихати вологим і прохолодним повітрям. Щоб не засихав слиз. Промиваємо ніс таким розчином: для цього візьмемо на 1 літр кип'яченої води додамо 1 чайну ложку солі, і закапуємо кожну годину по половині піпетки в кожну ніздрю.

Як правильно сякатись:

1. Перед тим, як закапати, що-небудь в ніс робимо, так: прочищаємо по черзі кожну ніздрю. Притискаємо великим пальцем до носової перегородки іншу ніздрю.

2. Не "шмигаєте" носом, щоб не ковтати потім вміст. Адже там ще знаходяться продукти запалення, віруси, вони тільки будуть отруювати організм.

3. Не пригнічуйте в собі бажання чхнути, таким ефективним способом можна позбутися від вірусів. Для цього закрийте ніс носовою хусткою.

4. При нежиті не використовуйте носові хустки з тканини, це вологе тепле середовище, прекрасні умови для розмноження бактерій і вірусів. Сякатися в паперові хустки, зводьте їх в унітаз і тут же мийте руки. Інакше ви заразите і себе, і оточуючих.

Корисне ментолове масло Ефективно проводиться лікування нежиті народними засобами, якщо для цієї мети застосовувати ментолове масло. Закапувати потрібно протягом дня по 3 або 5 крапель в ніс. Добре змащувати одночасно з закапуванням носа віски і лоб цим маслом. Можна змішати камфорне і ментолове масло в однакових пропорціях і проробити такі ж дії.

                             Йод, часник і цибуля

 Лікування народними засобами нежиті, дасть швидше результат, якщо почати лікувати нежить, як можна раніше. При перших же симптомах нежиті вип'ємо 1/2 склянки води, додавши 5 крапель йоду. Ефективними будуть при перших симптомах нежиті - часник і цибуля. Дрібно поріжемо цибулину і протягом декількох хвилин вдихаємо носом її пари. Повторюємо таку процедуру до 4 разів на день. Разтовчемо часник, намочимо у ньому ватку і покладемо в ніс на кілька хвилин ватяний тампон з часником.

Тепер ви знаєте, які бувають ефективні способи боротьби з нежиттю. Слідуючи цим простим порадам, і застосовуючи їх на практиці, можна позбутися від нежиті.

Новини