м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Гестоз

Гестоз - захворювання, яке зустрічається тільки у вагітних. Це серйозне ускладнення нормального перебігу вагітності. Як правило, гестоз починається на терміні вагітності 16-20 тижнів, але вся складність полягає в тому, що його проблематично на такому терміні, тому виявляється гестоз тільки при терміні понад 28 тижнів.

Виникнення гестозу обумовлено рядом причин. Справа в тому, що в організмі вагітної жінки з перебігом вагітності і розвитком плоду постійно відбуваються зміни, в тому числі, порушується цілісність  стінок судин. Тому рідина і білок плазми затримуються в організмі, утворюючи набряки.

При гестозі також неминуче порушення функцій нирок, коли нирки не справляються зі своєю роботою. У сечі збільшується кількість білка, і якщо вчасно не вжити заходів, можлива гостра ниркова недостатність. Саме тому один з обов'язкових аналізів при вагітності - аналіз сечі, який на пізніх термінах роблять щотижня. Крім того, необхідно зважуватися, тримати вагу під контролем, бо різка надбавка у вазі - так само, одна з ознак прихованих набряків.

Разом з тим, лікар постійно тримає під контролем артеріальний тиск вагітної жінки, адже підвищений тиск провокує виникнення тромбів в судинах, а також спазм судин, у тому числі, і судин, що живлять плаценту - а це вже загроза життя матері і дитини.

Гестоз вимагає негайного лікування та постійного контролю фахівців.

На початкових стадіях можливо немедикаментозне лікування гестозу, фізіопроцедури, дотримання питного режиму, дієта, можливе лікування травами в домашніх умовах.

Новини