м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Гінекологічні інфекції

Група гінекологічних інфекцій носить назву вагінітів. Гінекологічні інфекції вульви і вагіни іменуються вульвовагінітами. Такі гінекологічні інфекції можуть розвиватися на тлі вагінальних запалень, збудниками яких є хвороботворні гриби, віруси, бактерії, а також алергічні реакції на певні сполуки, які містяться в засобах для статевого акту, наприклад, в кремах-мастилах.

 

Ознаки гінекологічних інфекцій

Ознаки гінекологічних інфекцій розмежовуються в залежності від того, що стало збудником захворювання. У деяких випадках захворювання може не давати про себе знати зовсім. Найпоширенішими ознаками гінекологічних інфекцій є:

- патологічні виділення з піхви, які можуть мати поганий запах і патологічний відтінок;

- відчуття печіння або свербежу в процесі сечовипускання;

- короста в області зовнішніх статевих органів і області промежини;

- хворобливі відчуття в процесі статевих зносин;

Виділення при гінекологічних інфекціях

Здорова мікрофлора піхви характеризується виділеннями, що описуються, як прозорі або бліді і світлі, вони не дратують зовнішні статеві органи і не мають запаху. Протягом правильного циклу місячних густота і консистенція цих виділень відрізняється. Раз в місяць може спостерігатися наявність дуже прозорих, трохи схожих на прозору рідину, виділень з піхви. У той же час може спостерігатися дуже густе виділення з піхви. Між тим, все це входить в межі норми.

Гінекологічні інфекції, що відрізняються різким запахом виділень, або ті, на які шкіра відповідає алергічними реакціями, як правило, вважаються аномальними. Алергічною реакцією може бути свербіж або роздратування. Короста може турбувати весь день, але, як правило, загострюється під час сну. Зазвичай короста посилюється після сексуального контакту. У тому випадку, коли змінюється колір, частота або запах виділень, варто терміново звернутися за медичною допомогою.

Існує таке поняття, як тип гінекологічної інфекції. У сучасній гінекології виділяється шість типів інфекцій, які найбільш часто зустрічаються:

- молочниця, кандидоз або грибкова гінекологічна інфекція;

- бактеріальні гінекологічні інфекції;

- гінекологічні інфекції , спричинені трихомонадами;

- гінекологічні інфекції, викликані хламідіями;

- вірусні гінекологічні інфекції;

- невірусні гінекологічні інфекції.

Кожен тип гінекологічної інфекції може характеризуватися різними симптомами. Тим не менш, не кожна жінка може сказати, який тип вагінальної інфекції може бути у неї. Навіть лікар з високою кваліфікацією і з великим досвідом не завжди може визначити точний діагноз. Буває й таке, що в однієї пацієнтки можуть бути присутні інфекції декількох типів. Хоча, піхвова інфекція може протікати безсимптомно.

Вагініт в широкому сенсі слова - це грибкові інфекції статевих органів жінки. Збудником гінекологічних грибкових інфекцій є мікроорганізм Candida. Ці мікроорганізми в нормі знаходяться в певній кількості в піхві, в порожнині рота і в шлунково-кишковому тракті.

Грибкові гінекологічні інфекції характеризуються густими і  білими сирнистими виділеннями з статевих шляхів, хоча такого роду симптом не завжди може бути присутнім при розвитку захворювання. При ураженні статевих органів грибковими гінекологічними інфекціями на слизовій оболонці піхви виступають червоні плями.

Якщо ви помітили, що вас турбують якісь виділення,постійний свербіж, або погіршилось самопочуття,  негайно звертайтесь  до лікаря-гінеколога, який допоможе встановити причину, а при необхідності призначити потрібне лікування.

 

Новини