м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Малюнок 1

Око людини – унікальний орган, який надає нам 90% відсотків усієї інформації про навколишній світ. Це надзвичайно унікальна, збалансована система і водночас дуже вразлива. Будь-які мінімальні зміни одного з компонентів ока веде до порушення функціонування інших. Одним з найважливіших таких компонентів є внутрішньоочний тиск, який підтримує сприятливі умови всередині ока для його функціонування. Внутрішньоочний тиск для кожної людини та кожного віку має свої особливості: в підлітковому та юнацькому віці він як правило вищий, аніж в літньому. Також він може тимчасово підвищуватись як реакція на зміни в самому організмі (хвилювання, перевтома, підвищений артеріальний тиск). Існує чіткий баланс між утворенням внутрішньоочної рідини та її відтоком з ока через спеціальний природний фільтр, який знаходиться в куті ока між рогівкою та райдужкою (малюнок 1). При засмічуванні цього фільтру або прикритті його райдужкою рідині з ока немає куди подітись, тому виникає підвищення внутрішньоочного тиску всередині ока, який починає давити на всі структури ока (малюнок 2), особливо на зоровий нерв. Дану ситуацію можна порівняти з тим, коли у Вас на кухні забивається сифон умивальника і воді немає куди подітись під час миття посуду – вона все гірше стікає і нарешті настає момент, коли повністю затримується в умивальнику. При постійному підвищенні очного тиску внаслідок захворювань організму, інших захворювань ока може виникнути патологія, яка носить назву «Глаукома».

Що таке глаукома?

 

                                                       

Малюнок2

 

Малюнок 3

Глаукома – це захворювання, яке супроводжується постійним підвищенням очного тиску і внаслідок цього поступовим або різким відмиранням зорового нерву (атрофія зорового нерву) поступовою або різкою втратою зору. Найчастіше процес двохсторонній, але проявляє себе в різний час. Існує три основних види глаукоми: відкритокутова, закрито кутова та змішана. Кожен вид має свої особливості у виникненні, симптомах та лікуванні. Але разом всі ці види об’єднує одне – безповоротна втрата зору внаслідок відмирання зорового нерву, якщо не звернутися до лікаря-офтальмолога і вчасно не почати лікування. Основні симптоми глаукоми: відчуття важкості в оці, райдужні круги навколо об’єктів, які світяться, больові відчуття в оці, виску та надбрівній дузі, відчуття звуження бокового зору та втрати центрального зору (малюнок 3). Дані симптоми дуже мінливі і можуть проявлятися не завжди. Тому не рідко вперше глаукому виявляють випадково під час профілактичного огляду або візиті пацієнта до лікаря-офтальмолога по іншій причині. Тому це захворювання дуже підступне. Особливо, якщо воно приховується наявною у пацієнта катарактою.  Вважається, що глаукома вікове захворювання, проте існують особливі її форми, які можуть проявлятись вже при народженні чи в юнацькому віці – так звана вроджена та ювенільна глаукома. Також буває травматична глаукома, та глаукома, викликана катарактою.

 

Лікування глаукоми: чи можливе одужання і з чого почати?

Глаукома – хронічне захворювання і повністю виліковуванню не піддається. Якщо на момент виявлення цього захворювання частина зору вже втрачена – її відновити не вдасться. Завдання лікаря-офтальмолога і пацієнта полягає у збереженні того зору, який є на момент встановлення діагнозу. Пацієнтам слід пам’ятати – чим раніше виявлена глаукома і чим менша її стадія, тим легше вона піддається лікуванню.

 

Малюнок 4

Традиційно лікування розпочинається терапевтично з підбору крапель, які необхідно закрапувати постійно  до моменту відміни або заміни препарату на інший лікарем-офтальмологом (малюнок 4). Якщо з часом одного препарату вже недостатньо призначається додатково інший або комбінований, який суміщає в собі 2 препарати. Важливо, щоб пацієнт не порушував режим закрапувань і чітко розумів, що недотримання рекомендацій лікаря може призвести до безповоротної втрати зору.

Хірургічне лікування глаукоми (малюнок 5) застосовують тоді, коли краплі для зниження тиску вже не стримують процес або у пацієнта є протипокази до прийому цих препаратів. Також можлива ситуація у призначенні термінової операції у зв’язку з дуже високим очним тиском. Важливо, щоб пацієнт розумів – операція не виліковує глаукому, а лише дає тимчасовий ефект на 5-6 років для зниження очного тиску. Після того, як мине цей термін можливе знову призначення крапель для зниження очного тиску і повторне оперативне лікування у майбутньому. Інколи оперативне лікування суміщають з лазерним для подовження ефекту від операції.

 

Малюнок 5

 Про саму операцію і лазерне лікування глаукоми ви можете ознайомитися з інших запропонованих інформаційних буклетів.

Як запобігти виникненню глаукоми і що необхідно для призупинення її прогресування?

Враховуючи різноманітність причин виникнення глаукоми не існує методів її профілактики, окрім загальнооздоровчих та ведення здорового способу життя. Існує досить чітка генетична схильність до виникнення глаукоми у людей, батьки яких, а особливо брати і сестри мали глаукому. Такі люди знаходяться в групі ризику виникнення глаукоми. Також в групу ризику потрапляють люди, які мають цукровий діабет, перенесений раніше тромбоз судин сітківки, увеїт, ревматичні захворювання, захворювання сполучної тканини, високу далекозорість. Таким людям необхідно відвідувати лікаря-офтальмолога щорічно.

Зважаючи на це єдиним можливим вчасним виявленням цього захворювання є періодичні огляди офтальмолога.. Тому Міністерство охорони здоров’я України рекомендує всім людям, які досягли віку 40 років проходити обстеження в офтальмолога 1 раз на 3 роки для вчасного виявлення захворювань очей.

 

Якщо у Вас виникли питання стосовно вашого зору або даного інформаційного матеріалу – кваліфікований лікар-офтальмолог нашого медичного центру «Іридомед» вам в цьому допоможе. Ми чекаємо на Ваш візит і бажаємо міцного здоровя.

                                                                           Матеріал підготував лікар-офтальмолог Кісіль Андрій Романович

Новини