м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Грибкові ураження шкіри

Грибкові ураження шкіри зустрічаються дуже часто. Інше іменування грибкового ураження шкіри - мікоз. Неважко припустити, що збудником захворювання є специфічний мікроорганізм - шкірний грибок. Найчастіше грибкові ураження локалізуються на шкірі ніг.

Які умови можуть спровокувати розвиток грибкового ураження шкіри:

- тріщини на шкірі ніг, особливо в міжпальцевих просторах. Зазвичай такими явищами страждають люди з підвищеною пітливістю шкіри ніг. Крім того, тріщинки можуть утворюватися через сухість  шкіри і навіть служити симптомами цукрового діабету;

- захворювання кровоносних судин, обмороження, постійне стояче положення тіла, варикозне розжирення вен нижніх кінцівок, знижені захисні функції імунітету, захворювання, пов'язані з ендокринними залозами.

Як відбувається розвиток грибкового ураження шкіри

Грибковим ураженням шкіри можна заразитися від уже страждаючої цим захворюванням людини. Крім того, зараження може відбутися через контакт з особистими речами зараженої людини. В цьому відношенні небезпечними місцями можуть бути громадські місця, наприклад, басейни і пазні, в громадських саунах. Особливо небезпечні місця з підвищеним рівнем вологості. Справа в тому, що саме висока вологість і температура створюють придатні умови для розвитку популяції шкірного грибка. Шкіра ніг частіше за інших областей тіла піддається ураження грибком, так як, окрім всього іншого, вона майже повністю складається з кератину.

Проникнувши на шкіру ніг, грибок починає активно розростатися. Але розвиток його відбувається дуже повільно. Іншими словами, грибок спочатку як би з'їдає нігті на пальцях ніг, а потім починає поширюватися на шкіру.

Ознаки грибкового ураження шкіри ніг

При розвитку грибкового ураження шкіри ніг спочатку починають утворюватися невеликі тріщини між пальцями. Потім починається лущення, після чого шкіра починає свербіти і свербіти.

Симптоми грибкового ураження шкіри, загалом і в цілому, можна звести до наступних проявів:

- ніготь втрачає блиск і стає тьмяним;

- ніготь патологічно змінює колір, стаючи чорним або жовтим;

- ніготь починає ламатися, а поверхня стає шорсткою;

- уражений ніготь патологічно потовщується або, навпаки , стоншується до крайнього ступеня;

- відбувається хвороблива деформація нігтьової пластини;

- кутикула близько ураженого нігтя або не страждає від грибкового ураження, або запалюється.

При розвитку грибкового ураження шкіри нігтьові пластини практично неможливо обрізати, тому що вони дуже товсті. Крім цього може виникати біль, так як потовщений ніготь чинить тиск на шкірний покрив, що знаходиться під ним.

Як відбувається діагностика грибкового ураження шкіри

Діагностика грибкового ураження шкіри, як і лікування даної патології, - це завдання дерматолога. Перше, що повинен зробити фахівець, - це взяти зразок шкіри, зішкріб, для визначення виду грибка і призначення на підставі цього адекватного лікування. Самолікування грибкового ураження шкіри навряд чи виявиться ефективним, так як терапія повинна будуватися з урахуванням всіх індивідуальних особливостей та поточного стану пацієнта.

Небезпека грибкового ураження шкіри полягає в тому, що зупинити його розвиток украй складно. Навіть якщо після лікування на шкірі залишиться крихітне число збудника, то захворюванням неодмінно почнеться знову. Крім того, грибок може захоплювати інші області шкірного покриву. Радикальний випадок ураження - це грибкове ураження внутрішніх органів. У легкій стадії грибкове ураження шкіри лікується за допомогою засобів місцевого застосування - мазей і розчинів.

При перших проявах обов’язково зверніться до лікаря-дерматолога!

Новини