м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Імунітет новонародженого Представники всесвітньої організації охорони здоров'я інформують, що щорічно більше двох мільйонів новонароджених малюків і дітей грудного віку вмирають через розвиток інфекції. Така висока смертність обумовлена тим, що імунітет новонародженого ще не сформований до кінця.Це означає, що імунна система не здатна самостійно боротися зі збудниками інфекційних захворювань. Тому імунітет новонародженого малюка потребує підтримки.

Особливості людського імунітету

В організмі будь-якої людини присутній особливий захисний механізм, що бореться з різними вірусами, інфекціями і бактеріями. Коли хвороботворний збудник проникає через фізичну перешкоду, наприклад, через шкірний покрив людини, і проникає в кровоносну систему, імунітет активізує всі свої захисні сили, кидаючи їх на боротьбу з патологічним елементом.

Відповідальність за боротьбу з чужорідними елементами,  вірусами і бактеріями, лежить на білих тільцях крові - лейкоцитах. Лейкоцити можуть розрізняти типи збудників, здатних привести до розвитку інфекції. Описувати всю схему дії лейкоцитів при виявленні патологічного елементу дуже довго і складно. Проте всі їхні дії повинні приводити до виявлення збудника, встановлення його типу та його ліквідації.

Запальні процеси, настільки часто розвиваються на тлі поточної інфекції, - це і є спосіб організму боротися із захворюванням. При цьому може підвищуватися температура тіла, що також супроводжує процес боротьби. В організмі людини присутні приблизно десять різновидів клітин лейкоцитів, покликаних ліквідувати відповідних їх типу хвороботворних збудників.

У чому відмінність імунітету дорослого і імунітету новонародженого

Імунітет новонароджених має свої особливості, які відрізняють його від імунного захисту дорослої людини. Так, з десяти типів клітин лейкоцитів в імунній системі новонароджених дітей і дітей грудного віку в активному стані знаходяться клітини всього одного типу. Решта як би знаходяться в режимі сну. Відповідно, більшість збудників, що проникають в організм малюка, просто не будуть виявлені, а значить, почне розвиватись інфекція.

Медицина на сторожі імунітету новонароджених

Недавні дослідження вчених на цю тему вже дали свої плоди. Було встановлено, що той єдиний активний тип  лейкоцитів в імунітеті новонароджених вже можна використовувати для зміцнення імунного захисту організму. Найближчим часом планується розробити спеціальні вакцини для дітей в неонатальному періоді, активні речовини яких будуть стимулювати розвиток активних лейкоцитів. Відповідно, швидкість і точність реакції цих клітин покращиться.

Як можна підвищити імунітет у новонароджених малюків

Для того щоб зміцнити імунітет малюка своїми силами, існує кілька нескладних рекомендацій.

По-перше, самим потужним засобом зміцнення імунітету новонароджених є грудне вигодовування. Через грудне молоко мама як би передає дитині частину свого імунітету.

По-друге, якщо можливості грудного вигодовування з якихось причин не існує, то слід ретельно складати раціон харчування малюка. У харчування слід додавати свіжі овочі і фрукти в потертому вигляді, якщо у дитини немає алергії.

Третє, імунітет новонародженого зміцнюється під час сну. Якщо сон у дитини здоровий, то і проблем зі здоров'ям буде менше.

Четверте, ретельна гігієна приміщення, в якому знаходиться малюк, дуже важлива.

І, нарешті, дитину слід захищати від впливу шкідливих умов навколишнього середовища, зокрема від пасивного куріння.

Новини