м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Камені в жовчному міхурі: симптоми і лікування

Настільки поширене нині захворювання внутрішніх органів іменують жовчнокам'яною хворобою або холелітіазом. Така назва пояснюється злиттям наступних грецьких слів: chole (жовч) плюс lithos (камінь). Завдяки тому, що жовчний міхур є ніби мішком, який знаходиться попереду печінки, його функціями є резервація рідкої жовчі і участь в перетравленні жирів. Тому камені жовчного міхура формуються з дрібних кристалів холестерину. Набагато рідше діагностується їх утворення з жовчних солей. 

Варто відзначити, що ці далеко недорогоцінні похідні нашого організму бувають дрібними, подібно піщин. Однак зустрічаються і більш великі, так медичній науці відомі випадки, коли розмір каменів відповідав розмірам волоського горіху. 

Причини холелітіазу 

Основною причиною формування каменів називають порушення балансу складових жовчі. До цього, в першу чергу, зумовлює високий вміст холестерину в тій їжі, яку споживає конкретна людина. Наприклад, рясна, жирна їжа, приправлена непомірними алкогольними випивками, часто сприяє появі холециститу або жовчної коліки. Симптоматика проявляється після того, як камінь з жовчного міхура повністю перекриває жовчний проток. 

Як лікувати камені в жовчному міхурі? 

Найчастіше подібні проблеми зі здоров'ям проходять самостійно. Після проходження каменів з жовчного міхура в тонкий кишечник, больові відчуття зникають. Однак, у випадках великих каменів, біль тільки збільшується, тому хірургічне втручання повинно бути зроблено негайно. Адже після зупинки каменів у жовчному протоці можливе ушкодження печінки, яке часто призводить до летального результату. Також небезпечний розрив жовчного міхура і його запалення. Фахівці відзначали випадки розвитку раку цього органу і прилеглих - підшлункової залози і печінки. 

Симптоми каменів у жовчному міхурі 

Жовте забарвлення шкірних покривів і очних склер - перший ознака перебоїв з роботою цього органу. Больовий напад (коліка), крім болю, також характеризується появою характерного гіркуватого присмаку і сухістю в роті . 

Якщо трапилася жовчна коліка, відразу ж потрібно лягти, припинити прийом будь-якої їжі, але потрібно пити чисту воду і можна прийняти болезаспокійливий засіб. У разі нападу, що триває більше 2-х годин, необхідно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. 

Болі або неприємні поколювання і тяжкості в районі правого підребер'я також є приводом візиту до відповідного фахівця. В ході рентгенологічного або ультразвукового обстеження камені жовчного міхура легко діагностуються. Хоча деякі з них, є, як би "німими", тобто, не викликають ніяких симптомів. Але навіть поява піску повинна насторожити пацієнта, адже наступним етапом може стати холецистектомія, тобто хірургічне втручання, метою якого є повне видалення жовчного міхура. 

Однак відзначаються факти, коли після прийняття медичних препаратів, які сприяють розчиненню каменів, наставало поліпшення клінічної картини. При цьому варто пам'ятати, що доведеться приймати ліки протягом декількох років, а також дотримувату  відповідну дієту. 

Профілактика каменів у жовчному міхурі 

Як відомо, будь-яку хворобу простіше попередити, ніж лікувати. Тому щоб уникнути утворення жовчних каменів варто: 

- знижувати надлишкову вагу, роблячи фізичні вправи; 
- перебудувати режим і систему свого харчування; 
- якщо камені вже є в жіночому організмі, жінкам не варто лікуватися естрогенами, так як вони можуть провокувати формування нових жовчних каменів; 
- але найголовніша рекомендація полягає в тому, щоб планомірно знижувати рівень надходження холестерину в людський організм.

Новини