м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Кидає в жар – причини

Напевно, практично кожна людина стикалася з таким станом, коли по тілу наче пробігає гаряча хвиля, обличчя стає червоним, вуха горять вогнем, серце при цьому починає скажено битися, а одяг весь просочується потом.

 

Безумовно, такий стан іноді може викликати страх, від нерозуміння причин його настання. І якщо така ситуація повторюється знову, ми задаємося питанням про те, як позбавити себе від таких неприємних проявів нашого організму.

 

Причини появи жару

З медичної точки зору поява жару обумовлено декількома причинами, одними з яких є:

 

- підвищення артеріального тиску або гіпертонічна хвороба;

 

- захворювання ендокринної системи;

 

- спадковість;

 

- неправильний спосіб життя;

 

- перший або останній триместр вагітності;

 

- гормональний збій, який може виникати в клімактеричному періоді;

 

- перенесені раніше інсульт, мікроінфаркт або обширний інфаркт;

 

- вегетосудинна дистонія;

 

- неврози;

 

- порушення в центральній нервовій системі;

 

- розумова, а також фізична перевтома.

 

Найпоширеніші причини жару

Завдяки проведеним дослідженням з'ясувалося, що кидає в жар найчастіше жінок. Насамперед, це пов'язано з особливістю жіночих гормонів і настанням у певному віці клімаксу. Як правило, перед початком цього періоду в організмі кожної жінки різко падає кількість гормону естрогену. Саме перепад і може викликати це неприємний стан. Крім зайвого потовиділення, результатом згасаючої роботи яєчників можуть стати безсоння, приватні мігрені, підвищення тиску і дратівливість - все це говорить про те, що незабаром жінка відчує і те, як їй  стає жарко.

 

Під час вагітності також жінка може відчувати деякі гормональні перебудови, що в результаті викликає у майбутньої матусі часті запаморочення і різкі припливи  гарячої хвилі у всьому тілі. Кидати в жар може молодих дівчат і жінок, у яких повинна наступити найближчим часом овуляція.

 

Також жар може виникати у тому разі, якщо у людини є порушення в ендокринній системі, як результат надлишку або, навпаки, відсутність одного з гормонів. Особливо часто кидати в жар може людей, які хворіють на цукровий діабет або хворобами щитовидної залози. До останніх можна віднести гіпо - і гіпертиреози.

 

Нерідко хворі гіпертонічною хворобою скаржаться на те, що їх кидає в жар ночами, те ж саме може спостерігатися у пацієнтів, які перенесли інсульт або інфаркт. Це явище в даному випадку викликане різким збільшенням артеріального тиску, виникненням хвилювання, в деяких випадках панічним почуттям страху і прискореним серцебиттям. При цьому хворі з діагнозом інсульт можуть відчувати не тільки жар, але і різке почервоніння обличчя.

 

Варто відзначити також захворювання вегетосудинної дистонії, при якому досить часто може кидати в жар. На жаль, сьогодні від цієї хвороби страждає велика кількість молодих людей. Якщо стався викид гормону адреналіну, то людина з діагнозом ВСД відчуває жар у грудях, підвищення артеріального тиску, особливу дратівливість і агресію. При викиді гормону ацетилхоліну - також кидає в жар, однак хворий почуває себе подавленим, настає апатія і депресивний синдром.

 

 

 

Що робити при жарі

Якщо кидає в жар вас досить часто, необхідно спочатку впевнитись у тому, що цей стан не спричинено серйозними захворюваннями. Для цього потрібно пройти обстеження.

 

Насамперед, необхідно здати ряд аналізів, щоб визначити який з гормонів знаходиться в надлишку, а якого недостатньо. За результатами цих лабораторних досліджень лікар призначить вам необхідну гормональну терапію.

 

Крім медикаментозного лікування потрібно дотримуватися здорового способу життя, вживати натуральні продукти, більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, займатися водними видами спорту або дихальною гімнастикою. Також благотворно позначаються різноманітні методи релаксації і заняття йогою.

 

І найголовніше, постарайтеся уникати дрібних і серйозних стресових ситуацій, які, як відомо, є основними причинами всіх захворювань, в тому числі і припливів жару.

Новини