м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Коли болять м'язи ніг, що робити:

Чому болять м'язи ніг, що робити для вирішення цієї проблеми? Ноги для людини - можливість пересування, відчуття повноти життя. Навіть невеликі проблеми з ногами здатні налякати здорову людину. Часто біль в ногах з'являється від великих фізичних навантажень. Такі болі цілком природні. Як і будь-яка інша частина нашого організму, ноги потребують відпочинку та адекватного  навантаження. Але є й інші види болю, що вимагають своєчасного лікування.

Причини болю в м'язах ніг

Різні причини призводять до різноманітних видів болю в ногах.
Як ми вже відзначили, найчастіше ноги болять від втоми або перенапруги. При цьому порушується венозний і артеріальний кровообіг в організмі людини. Відчуття такі, що ноги свинцем налиті. Болі також можуть бути ниючого або коле характеру. Рекомендації цілком зрозумілі: давайте ногам відпочинок, використовуйте зручне взуття, розминайте м'язи, контролюйте навантаження.

Не менш частою причиною болю в м'язах ніг є плоскостопість. У цьому випадку відбувається опущення поздовжнього і поперечного склепінь стопи. Болі виникають в стопі і поширюються по м'язам до самого коліна. У цьому випадку рекомендується займатися лікувальною фізкультурою, носити ортопедичне взуття, спеціальні ортопедичні устілки. Не варто також нехтувати профілактичними заходами попередження болю.

Причиною болю в м'язах ніг може стати майже будь-яке захворювання хребта. Часто біль з'являється в хребті, а в ноги тільки іррадіює. Буває, що в хребті біль навіть не відчувається, зате ноги болять. Так відбувається при запаленні сідничного нерва або ішіасу. Тут простою фізкультурою не обійтися. Фізичні навантаження можуть тільки нашкодити. Слід терміново звернутися за допомогою до фахівців.

Те ж стосується і болів, що виникають від проблем з периферичною нервовою системою. Це різного роду невралгії. Болі можуть бути у вигляді гострих нападів. Часто вони дуже короткі. Між нападами приходить полегшення.

М'язи ніг можуть хворіти і через проблеми з судинами, коли в організмі порушується відтік венозної крові. При цьому судини відчувають підвищений тиск. Болі зазвичай тупі і тягнуть, створюється відчуття тяжкості в ногах.

Варикозне розширення вен виникає якраз на тлі проблем зі здоров'ям судин. Вени не тільки розширюються, але і втрачають еластичність.

Болі викликають і така серйозна хвороба, як тромбофлебіт. Якщо його вчасно не лікувати, загрожують серйозні ускладнення, аж до гангрени. Біль у м'язах при такому захворюванні пульсуюча, розташована в литкового м'яза.

Також болі в м'язах ніг можуть розвиватися від атеросклерозу артерій, міозитів (запалення м'язів), остеомієліту (інфекції багатті тканини). Болі можуть з'явитися від ожиріння, ревматизму, судомних скорочень, запальних процесів, фибромиалгії, різних видів травм і багатьох інших.


Чому виникає біль  литкового м'яза?
Литковий м'яз кріпиться до п'ятки  через ахіллове сухожилля. Вона розташовується на задній поверхні гомілки. Від роботи цієї м'язи залежить не тільки рух стопи, але і координація і стабілізація тіла при ходьбі або бігу.
Часто в литкових м'язах виникають судоми, спазми. Вони з'являються від перенапруження м'яза, від неправильного кровообігу. З цих же причин болять м'язи шиї, спини.
Причиною болю в литкових м'язах часто є травми. Вони можуть відбутися як від сильних перевантажень, так і від механічних ударів.
Болі різних видів можуть виникнути від тривалого стояння на ногах або сидіння. Це відбувається через застій крові у венах, накопичення токсинів.
Атеросклероз артерій теж призводить до болів в литкових м'язах. При цьому стінки судин ущільнюються. Особливо болі помітні при ходьбі.
Литкові м'язи також схильні міозити - запалень скелетних м'язів. Вони теж можуть бути від перенапруги, надмірного навантаження, від різних травм.
Литкові м'язи можуть хворіти від остеомієліту - інфекційного захворювання кісток.

Як з'являється біль в м'язах стегна?
Досить поширеними є болі в м'язах стегна. Часто їх причиною стають серйозні фізичні навантаження. Іноді складно відрізнити біль в м'язах стегна від болю в стегнової  кістки або болі в тазостегновому суглобі.

Болі в м'язі стегна можуть носити періодичний або постійний характер. Вони можуть істотно обмежувати можливості руху, приносять відчуття здерев'яніння кінцівок. Також болі можуть бути гострими або хронічними. Іноді болі в м'язі стегна віддають в одну або обидві ноги.

Причини болю в стегні:
знос кульшового суглоба, порушення амортизації, тертя кісток один про одного;
артроз кульшового суглоба, тобто, зношування хряща;
метеозалежність людини: вплив погодних умов, наприклад, різкі зміни температури, вологості, тиску та ін;
травми, вроджені дефекти, наслідки проблем з обміном речовин;
системний артрит, здатний порушити роботу відразу декількох суглобів;
ревматичні процеси;
злоякісні новоутворення;
інфекції та багато іншого.

При болях у ногах варто уважніше поставитися до свого здоров'я, правильно розраховувати навантаження, пройти комплексне обстеження і при необхідності отримати лікування.

Новини