м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Коли у дитини змінюється колір очей

При появі на світ малюка, у батьків, зазвичай, виникає питання - на кого схожа дитина? Не багато знають про те, що новонародженому завжди потрібен якийсь час для того, щоб адаптуватися до навколишнього середовища і прийняти своє нормальне обличчя. 

Відразу після народження у дитини може бути трохи неправильної форми голова, причому, навіть з деякими деформаціями, сильно великий животик, набряклі груди, сильно кирпатий або злегка скошений носик і т.д. Всі ці відхилення з часом зникають. Але особливий інтерес, як правило привертають очі немовляти. Діти дуже часто народжуються блакитноокими, але пізніше колір очей змінюється. 

Давайте розберемося, чому і коли у дитини змінюється колір очей? За будовою око немовляти нічим не відрізняється від ока дорослої людини і по функціональності нагадує фотокамеру, яка за допомогою зорових нервів відправляє інформацію в мозок . Структура ока поділена на частини - це кришталик і рогівка, що виконують функції об'єктива, і сітківку - чутлива оболонка, що працює за таким же принципом як і фотоплівка. При народженні очі дитини ще не здатні працювати повноцінно. Тільки до першого року життя продуктивність зорових органів дитини наполовину наближається до норми дорослого. 

Що ж до кольору очей, то він пропорційний вмісту меланіну - пігменту райдужної оболонки ока. Тобто, колір очей змінюється саме під час появи меланіну. Відбувається це до двох-трьох років зроду. Чим більше меланіну, тим темніший колір очей. Сама кількість речовини обумовлена спадковістю.

Новини