м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Компот з сухофруктів

Компот із сухофруктів - дуже смачний і надзвичайно корисний напій, здатний не лише втамувати спрагу, але ще наситити організм різними вітамінами і корисними речовинами. Однак для того, щоб зварити справді корисний «правильний» компот із сухофруктів, потрібно знати і дотримуватися деяких  важливих правил його приготування.

Правила варіння компоту із сухофруктів

Насамперед, ви повинні бути впевнені в якості сухофруктів, з яких збираєтеся готувати компот. Наприклад, якщо ви використовуєте сушену курагу - не беріть м'які і яскраві плоди. Яскраво-оранжевий колір і соковита м'якоть свідчить про обробку сухофруктів не особливо корисними хімічними речовинами,які  подовжують термін їх зберігання. Так що для компоту краще підійде твердий зморщений сухофрукт неяскравого забарвлення.

Друге правило - ретельна обробка сухофруктів перед варінням. Ви ж не хочете, щоб в напій разом з плодами потрапили сухі гілочки, листочки і просто бруд? Тоді гарненько їх переберіть, промийте і замочіть хвилин на 15-20.

Третє правило «правильного» компоту - класти сухофрукти тільки в киплячу воду, причому з урахуванням того, що вони збільшуються в процесі варіння як мінімум удвічі. Так що розраховуйте обсяг води приблизно в такій пропорції: на 1 кг сухофруктів - 4 л води.

Правило четверте і дуже важливе: не переваріть компот, інакше сухофрукти втратять свою цінність і корисні властивості. Врахуйте, що довше всього - близько півгодини, варяться сухофрукти з груш і яблук, а от іншим сушеним плодам достатньо всього 15 хв.

І, нарешті, остання порада: знявши ємність з компотом з вогню, укутайте її рушником і дайте напою настоятися близько години. Такий нехитрий прийом додасть напою з сухофруктів чудовий аромат і гарний насичений колір.

Звичайно, з різних сухофруктів виходить різний напій - і за харчовою цінністю, і за смаком, і за кольором. Так, сушена чорниця надає компоту гарний насичений колір, шипшина - додає корисних властивостей, чорнослив - сприяє поліпшенню перистальтики кишечника.

Пропонуємо вам кілька смачних і корисних рецептів напоїв.

Рецепти приготування компотів із сухофруктів

Компот класичний: з сухофруктів яблук і груш. Ідеальне поєднання: на три частини яблук - дві частини груш. Для смаку можна додати цукор, фруктозу або мед. А якщо додати в напій кілька копчених груш - його смак буде просто чудовим.

Оригінальний компот з яблук і копченого чорносливу. Цей компот не тільки володіє оригінальним смаком, але ще і дуже корисний, особливо для покращення процесу травлення. Найкраще співвідношення: на п'ять частин сушених яблук - одна частина копченого чорносливу з кісточками. Зверніть увагу, що перед варінням чорнослив потрібно обов'язково замочити не менш ніж на 30 хвилин, а варити напій - не менш 25, після чого обов'язково дати настоятися.

Компот з кураги. Для його приготування досить взяти півсклянки кураги на 1 л киплячої води і варити 15 хвилин. Для смаку додаємо 2 ч. л. соку лимона і 3 ст. л. меду або цукру.

Пийте на здоров'я!

Новини