м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Корисні властивості картоплі

Картоплю справедливо в нашій країні називають другим хлібом. Незліченну кількість страв можна приготувати з цим овочем. До того ж картопля активно використовується в народній медицині. У всьому світі високо цінуються і харчові, і корисні властивості картоплі.

Картопля: її склад.

Картопля - продукт, що вважається дуже цілющим. Чверть бульбової ваги складає крохмаль (вуглеводи), приблизно 2% - це речовини білкового походження, а 0, 3% - це жири. Бульбовий білок відносять до повноцінних видів білків, він містить досить багато амінокислот. Картопля містить багато сполук калію (на 100 г доводиться 568 мг), фосфор (близько 0, 05М), її склад багатий кальцієм і залізом. Бульби картоплі містять і вітаміни (Е, К, Д, РР, В, В6, В2, В, С), та фолієву кислоту, кислоти лимонну, хлорогеновую і кавову.

Картопля: її корисні властивості.

Картопляні бульби містять багато калію, завдяки чому він сприяє відведенню зайвої рідини та солей з організму. Це, природно, покращує в цілому обмін речовин. Картопля тому незамінна при живленні по дієті. Запечена картопля особливо багата калієм, в ньому зберігаються практично всі корисні речовини. Лікарі рекомендують його їсти при атеросклерозі, гіпертонії, серцевій недостатності.

Як сказано вище, в картоплі багато вуглеводів, тому вона дуже калорійна. Її калорійність вище інших овочів приблизно в 3 рази. Тому ті, хто намагається скинути зайву вагу, повинні обмежити прийом картоплі. Крохмаль, який міститься в картопляних бульбах, нашим організмом не засвоюється в чистому вигляді, тому лікарі не радять їсти картоплю часто. Тим не менш, властивості картоплі незамінні в боротьбі з такими захворюваннями, як гастрит, підвищена кислотність, виразкові ураження 12ті-палої кишки і шлунку. Картопля вигідно відрізняється від інших продуктів своєю властивістю добре діяти на людський організм. Це важливо для тих, хто страждає від підвищеного рівня кислотності. Поряд з елементами крохмалю, картопля багата і білками, аскорбінової кислотою і безліччю вітамінів. І, незважаючи на те, що їх не дуже багато, ми заповнюємо їх нестачу за рахунок пристойних порцій, якими ми звикли їсти нашу улюблену картоплю.

Картопля: народна медицина, лікування.

Щоб позбутися від алергічних реакцій у вигляді плям, судин, що луснули, післяопікових слідів, потрібно протирати шкіру зрізом сирої бульби картоплі. Освіжити обличчя допоможе маска з картоплі, вона легко зніме всі сліди втоми. Для приготування маски, потрібно розтовкти гарячу бульбу, додати до неї молока, жовток і ретельно перемішати, щоб вийшла кашка в'язка. Маску слід накладати, поки вона тепла, і накрити зверху вовняною або іншою, але теплою, хусткою або рушником. Маску потрібно тримати до півгодини. Потім все змити водою і обполоснути обличчя прохолодною водою. Така маска здатна не тільки освіжити шкіру, але вона має і поживні властивості і ефект ліфтингу: вона здатна розгладити зморшки. Суха структура шкіри робиться ніжнішою, гладшає, пружність її підвищується. Найбільшою користю володіє маска, приготовлена з молодих бульб, зварених у мундирі. Її рекомендується накладати дамам, кому за 40. Потрібно розтовкти бульбу, розмішати зі сметаною, і отриману кашку накласти на шкіру. Хвилин через 20 все можна змити.

Вичавлений з сирих бульб сік здатний допомогти в очищенні всього організму. Якщо змішати його з селеровим або морквяним соками, він допоможе нормалізувати травні процеси, погасити нервові розлади. Він сприяє зціленню при зобі і ішіасі. Якщо щодня вживати по півлітра напою з картопляного, бурякового, огіркового та морквяного соків, то результат не змусить себе довго чекати. Особливо це буде актуальним, якщо дотримуватися умов повного виключення прийому м'ясної та рибної їжі.

Якщо порушена серцева діяльність, то допоможе прийом по 100 мл соку картоплі 3 тижні три рази на добу до їди. Потім потрібно зробити тижневу перерву і повторити курс. Під час проведення курсу потрібно випити до 15 літрів картопляного соку.

А от при шлунково-кишкових порушеннях (при гастритах з підвищеним рівнем кислотності, виразок, при проблемах з запорами) потрібно пити по повній склянці картопляного соку, вичавленого з сирих бульб вранці, поки шлунок порожній. Після прийому соку потрібно приблизно півгодини полежати. Через годину можна легко поснідати. Повторювати прийом соку потрібно днів десять, а потім зробити перерву, теж днів на 10, потім курс знову повторити. До речі, сік потрібно приймати тільки свіжим: протягом 4 хвилин після приготування.

Шкіра рук стане ніжнішою, якщо опускати руки у відвар картоплі хвилин на 5. Ефективний картопляний відвар і при ламкості нігтів. Концентрованим відваром картоплі можна перемогти грибкову інфекцію в незапущеній стадії.

Є у картоплі властивості лікувати і захворювання системи дихання: бронхіти, катар. Потрібно відварити картопляні бульби в мундирах, потовкти, додати 1 стол. ложку масла (рослинного), кілька крапель йоду, все розмішати, викласти у серветку і накласти компрес на груди, укутати.

Гіпертонія теж може здати свої позиції під дією картоплі. Її треба їсти, відвареною в мундирі, разом зі шкурками. При лікуванні геморою можна натерти сирої бульби, вичавити сік і через спринцівку ввести, залишивши на ніч. І так днів 10. Можна вистругати з картоплини свічку і вставляти на ніч у задній прохід. Можна вмочити її в мед.

Якщо замучив кашель, можна відварити 5 картоплин в мундирах, розрізати і накласти на ніч на спину і груди, попередньо підстеливши папір, укутати згори.

Можна відварити бульби в мундирах, воду злити, накритися з головою рушником, нагнутися над каструлею і подихати гарячою картопляною парою. Це корисно при захворюваннях органів дихання, застудах.

При бородавках можна картоплину розрізати і натирати їх зрізом. Для загоєння ран з гноєм потрібно накладати кашку з натертих сирих бульб. Так само можна лікувати і фурункули, і нариви. Накладену кашку потрібно міняти кожні кілька годин.

Анемію і базедову хворобу лікують свіжим соком з червоних бульб, приймаючи по півсклянки кілька разів на день до їди за 30 хвилин протягом 3 тижнів. Коли болить голова приймають сік по чверті склянки.

Метеоризм усувають прийоми свіжого соку на порожній шлунок 4 р. в день до їди. Виразкові ураження органів травлення вимагають прийому відвару картоплі, звареної в емальованому посуді без солі.

У сирій картоплі багато легкозасвоюваних цукрів, вони при варінні стають крохмалем. Ті, хто страждає венеричними хворобами або схильні до статевого збудження,  картоплю вживати не слід.

 

 

Новини