м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Кровотеча

Кровотеча - це виділення з судин крові, що відбувається з причини порушення цілісності судинної стінки через трави. Крім травматичних кровотеч можуть мати місце нетравматичні - при розриві судини, наприклад, раковою пухлиною.

Види зупинки кровотеч залежать від того, який характер носить саме кровотеча.

Види зупинки кровотеч - капілярна кровотеча

Крововтрати при такій кровотечі, як правило, незначні. Така кровотеча зупиняється дуже швидко за допомогою накладання на пошкоджену область стерильного бинта. Поверх бинта накладається пов'язка, що давить. Якщо ні бинта, ні стерильної марлі під рукою не виявилося, то на рану слід накласти чисту носову хустку. Вату при кровотечі прикладати не можна, так як її ворсинки застрягнуть в запеченій крові.

Види зупинки кровотечі - венозна кровотеча

Небезпека кровотечі з вени полягає в тому, що одночасно з досить сильним витіканням крові може відбутися проникнення повітря в кровоносні судини через відкрите пошкодження. А повітря, що потрапило в судину, може досягти серця, привівши до летального результату через повітряної емболії.

Для зупинки венозної кровотечі вдаються до накладення пов'язки, що давить. На рану накладається стерильний бинт, потім шматок не розмотаного бинта або складену  у кілька разів чисту хустку. Такі заходи забезпечують надання тиску на рану, тим самим перетискаючи краї  травмованих кровоносних судин. При натисканні бинтом судини стискаються, що й забезпечує зупинку кровотечі.

Якщо під рукою немає нічого для накладення пов'язки, що давить, а рана кровоточить дуже сильно, то кровотечне пошкодження необхідно перетиснути пальцем. Якщо кровотеча відкрилося при пошкодженні рук, то іноді буває досить просто підняти пошкоджену кінцівку вгору. Однак потім при першій нагоді необхідно накласти пов'язку. Найзручнішою в цьому відношенні є спеціальна пов'язка, упакована в індивідуальний пакет.

Види зупинки кровотечі - артеріальна кровотеча

З усіх різновидів кровотеч саме крововтрати з пошкоджених артерій є найбільш небезпечними, так як артерії є судинами з максимальним кровонаповненням. Це означає, що при артеріальній кровотечі швидко може настати критична втрата крові.

Артеріальна кровотеча зупиняється за допомогою пов'язки, що давить. При сильній кровотечі необхідно якомога швидше притиснути судину пальцем трохи вище області травмування. Тим не менш, така міра носить тимчасовий характер. Артерія затискається пальцем до того моменту, поки не буде готова пов’язка, що давить.

Якщо кровотеча відкрилося на артерії на стегні, то єдиної пов’язки, яка давить може бути недостатньо. У такій ситуації може виникнути необхідність у накладенні петлі або кровоспинного джгута.

Якщо в момент надання допомоги постраждалому під рукою не виявилося ні петлі, ні джгута, необхідно використовувати всі підручні засоби - хустка, ремінь, пояс, галстук . Джгут необхідно затягнути трохи вище рани. І знову-таки для цих цілей можна використовувати універсальну аптечну пов'язку, яка виконає роль пов’язки, що давить. На область закріплення джгута потім прикладають медичний бинт, щоб уникнути пошкодження шкірного покриву. Зафіксований  джгут ефективно зупиняє кровотечу. Однак на тривалий час його залишати не варто, так як може початися процес відмирання. З цієї причини накладення джгута практикується тільки в разі крайньої необхідності, наприклад, при травмі стегна або плеча.

Якщо кровотеча досить серйозна, навіть після її зупинки, обов’язково зверніться в медичну установу, що б лікарі могли оглянути рану і виключити неприємні наслідки для організму!

 

Новини