м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Лікування алергічного висипу

Алергічна висипка - це шкірна реакція на будь-якого подразника. Алергічна висипка має вигляд рельєфних почервонінь, які можуть свербіти. Як правило, алергічний висип виникає на шкірному покриві раптово, потім також раптово зникає.

Алергічна висипка - причини

Найчастіше алергічний висип розвивається після того, як відбудеться безпосередній тактильний контакт зі збудником алергічної реакції.

Збудники алергії можуть перебувати в лікарських препаратах, в продуктах харчування, у навколишньому середовищі.

Викликати розвиток алергічної висипки може прямий вплив сонячних променів, гаряча вода або повітря. У такій ситуації говорять про розвиток алергічної висипки через секреції в товщі шкіри гістаміну.

Алергічна висипка найчастіше виникає при впливі на організм лікарських препаратів. Пов'язано це з розладом пропускаючих стінок судин.

Алергічна висипка може бути викликана застосуванням анальгіну, новокаїну, сульфаніламідних препаратів, пеніциліну, вітаміну В, сироваток та інших медикаментозних препаратів.

Причиною розвитку алергічної висипки може стати, по суті, будь-який харчовий продукт - річкова риба, яйця, молочні продукти, а, крім цього, погана переносимість укусів деяких комах.

Алергічна висипка - клінічні прояви

Алергічна висипка характеризується раптовим виникненням, формуванням нестерпного свербіння, відчуття печіння та почервоніння на різних областях шкіри, а, крім цього, на слизових ротової порожнини. Пухирі при розвитку алергічної висипки можуть мати різні розміри і форми, при цьому спостерігається різке погіршення самопочуття. Алергічний висип, як правило, визначається  алергією на препарати або на деякі продукти харчування.

Так звана гігантська алергічна реакція у вигляді висипу, іменована набряком Квінке, відрізняється настільки ж несподіваним виникненням обмеженого набрякання слизової або ділянки шкіри і шару підшкірного жиру, а також геніталій. При такому набряку уражена шкіра набуває білого або рожевого кольору. Погіршення самопочуття не спостерігається. Набряклість може спадати через кілька днів або годин. Набряк Квінке може супроводжуватися розвитком звичайної алергічної висипки.

Хронічний алергічний висип, як правило, виникає на тлі тривалого контакту з подразником, обумовленого джерелами інфекційного захворювання хронічного характеру, наприклад, тонзиліту або аднекситу. Така алергічна реакція характеризується розладом роботи шлунково-кишкового тракту, функцій печінки і т.д. Повторні захворювання, що відрізняються формуванням на шкірному покриві пухирів в різних місцях, перемежовуються з періодами спокою, які можуть мати різну тривалість. В процесі гострого розвитку алергічної висипки часто спостерігаються сильні головні болі, швидка стомлюваність і слабкість, різке підвищення температури, набряк слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і, як наслідок, діарея і блювота. Нестерпний свербіж стає причиною порушення сну та захворювань нервового характеру.

Сонячний алергічний висип є різновидом фотодерматиту, який, як правило, виникає у людей, які страждають хворобами печінки і розладом порфіринового обміну при поганій переносимості сонячних променів. Найчастіше від цього страждають жінки. Захворювання відрізняється розвитком почервонінь на неприкритих одягом частинах тіла. За умови тривалого перебування на сонці, висипання на шкірі можуть супроводжуватись   погіршенням самопочуття, наприклад, розладом функції дихання, порушення роботи серця, шокового стану. Діагностування алергічної висипки, як правило, не становить складності, так як захворювання і його прояви вивчені досить глибоко.

У нашому медичному центрі можна пройти комплекс  лабораторних обстежень на алергію, а також зараз ми розпочали проводити  безпечний та простий у виконанні тест FoodDetective  для визначення харчової непереносимості.

Новини