м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Лікування безпліддя методом ЕКЗ

На сьогоднішній день Всесвітньою організацією охорони здоров'я ЕКЗ визнаний найефективнішим і найбільш спірним методом лікування безпліддя. Завдяки йому, стати мамою під силу навіть  жінці з самим невтішним діагнозом. Однозначної відповіді на питання, чи буде ефективним лікування безпліддя методом ЕКЗ, ніхто не дасть.

Це залежить від правильності проведеної підготовки. Перед тим як запустити механізм процедури, важливо ознайомитись, з чим доведеться зіткнутися на кожному з її етапів.

Почати варто з оцінки того, наскільки великі ваші шанси завагітніти. Вони починають знижуватися починаючи приблизно з 37 років. Вже після 40-річного рубежу лише 4-5% спроб запліднення  закінчуються зачаттям. Це пояснюється тим, що з плином часу кількість, а головне - якість яйцеклітин знижується.

Проте, медики впевнені, що пробувати варто. Відомі випадки, коли мамою дітей з пробірки ставали і 60-річні жінки. Точного прогнозу, скільки знадобиться заходів, не дасть ніхто. Однак практика показує, що у 80% жінок вагітність настає вже з другої-третьої спроби лікування безпліддя методом ЕКЗ. Точно визначити, чи підійде  вам ця високо-технологічна процедура, може тільки лікар.

ПЕРШИЙ КРОК

Для початку лікарю знадобляться загальні аналізи: ЕКГ, кров на RW, ВІЛ, гепатити В і С, мазки на флору і онкоцитологію, посіви на захворювання, що передаються статевим шляхом, кілька аналізів крові на гормони, зданих на 3-й день циклу (естрадіол, пролактин, ФСГ, ЛГ, ТТГ - ось необхідні параметри). Також необхідна здача аналізу на антитіла до краснухи, наявність посівів з цервікального каналу і бакпосів сперми. Всі ці дослідження потрібні, щоб визначити ступінь готовності вашого організму до процедури, а також для виключення можливих ускладнень.

На замітку: аналізи для ЕКЗ можна здати заздалегідь  в медичному центрі. Головне, коли процесс  ЕКЗ буде запущений, обов'язково лікуватися  в одного фахівця, який буде вести вас і відповідати за результат.

ВИБИРАЄМО МЕТОД

Після того як ви і ваш лікар переконаєтесь, що немає ніяких протипоказів за станом здоров'я, ви можете обговорити, який із способів лікування безпліддя підійде саме вам. Варіантів  не так багато, і до вибору їх потрібно підходити, виходячи з індивідуальних особливостей.

Стимуляція овуляції - це якщо парі під силу самостійне зачаття, але з певних причин діяльність яєчників знаходиться поза активностю. У таких випадках проводять стимуляцію яєчників, обчислюють найкращий день зачаття, і потім вже все відбувається природно - як закладено природою.

Штучна інсемінація спермою чоловіка і спермою донора - це той випадок, коли в безплідді «винні» чоловічі сперматозоїди. В матку вводять спеціально приготовлений  концентрований «розчин» сперматозоїдів, попередньо ретельно перевірений за допомогою спермограми.

Власне ЕКЗ допомагає у випадках, коли спостерігається непрохідність маткових труб, їх повна відсутність або пошкодження, при ендометріозі, незрозумілому  безплідді або після безуспішних спроб штучної інсемінації. Також цей метод показаний у разі чоловічого безпліддя і якщо у жінки постійно високий рівень антитіл до сперми. Коли сперматозоїдам не вистачає активності, допомоде ІКСІ - введення сперматозоїда прямо в цитоплазму яйцеклітини з допомогою спеціальних мікроманіпуляторів.

На замітку.  ІКСІ - лише додатковий етап лікування безпліддя методом ЕКЗ, і знадобитися він може не завжди.

Отже, лікар рекомендував ЕКЗ. До програми можна приступати відразу після обстеження, на 2-3-й день циклу (при тривалості циклу 28 днів). Починаючи з цього моменту ви будете піддаватися гормональній терапії, щоб придушити роботу гіпофіза. УЗД - підбір лікарства - УЗД - коригування дози. У такому режимі пройдуть 14 днів.

Через два тижні в хід йдуть препарати  для стимуляції дозрівання фолікулів. Потрібно це, щоб змусити яєчники виробляти їх в 5 ~ 10 разів більше, ніж звичайно. Протягом 10-12 днів кожні 48-72 години лікар за допомогою УЗД та дослідження аналізів крові буде спостерігати за процесом. Протягом цього періоду  вам доведеться забезпечити дотримання білкової дієти, пиття більше 2 л рідини на добу і, звичайно, не можна буде вживати алкоголь і курити.

Цей етап лікування безпліддя теоретично небезпечний тим, що в 3% випадків може розвинутися синдром гіперстимуляції - надмірного збільшення яєчників. На щастя, сучасні схеми лікування та ретельний контроль рівня гормонів в крові зводить ризик подібних ускладнень нанівець.

На замітку. При стимуляції не виникає яких-небудь неприємних відчуттів, хіба що можливий біль в області яєчників - адже зараз вони працюють інтенсивніше, ніж зазвичай.

Заповітні яйцеклітини дозріли і витягнуті, сперматозоїди здані. Справа за малим: 4-6 годин перебування  яйцеклітини в спеціальному інкубаторі в чашках, заповнених  живильним середовищем, після чого підмішують   до них спеціально відібрану частина сперми. Контакт триває близько 20 годин. Після закінчення  цього терміну вже можна сказати, відбулося запліднення чи ні. Вам повідомлять по телефону, коли потрібно з'явитися на заключну процедуру.

На замітку. Якщо сперматозоїди чоловіка поганої якості, є ризик, що вагітність не настане. У цьому випадку якраз і врятує ІКСІ, коли кожна яйцеклітина запліднюється спеціально відібраними сперматозоїдами. Процедура безболісна . За допомогою тонкого катетера «кандидати» вводяться в матку. Годину  потрібно полежати в клініці - і можна йти додому. Чи все успішно, стане відомо через 2 тижні.

Буде це двійня, трійня або один малюк, передбачити неможливо. За статистикою, одна дитина народжується лише в половині випадків. Приблизно кожній третій ЕКЗ-пацієнтці судилося стати мамою двійнят, кожна п'ята народжує трійню.

На замітку. Не намагайтеся раніше 14 днів самостійно виявити вагітність за допомогою тестів: через гормональну терапію будь-яка відповідь буде точною  лише на 30%.

Довгоочікуваний фінал

Весь цикл ЕКЗ займає близько місяця. На жаль, після довгоочікуваного «так» багато розслабляються: здавалося б, далі все залежить від природи. Але в більшості випадків без додаткової лікарської підтримки в перші місяці, дотримання харчування і режиму, підібрані лікарем, зберегти майбутню дитину непросто.            На весь ЕКО-період краще відмовитися від сигарет, кави, алкоголю, солодощів у великій кількості. Зате треба пити більше води (більше 2 л на добу) і відвідувати лікаря.

ПИТАННЯ, ЯКІ ХВИЛЮЮТЬ ВСІХ

1. Скільки може знадобитися спроб? Чи не шкідливо кілька разів проводити гормональну стимуляцію?

Після перенесення ембріонів вагітніють лише 35-40% жінок. Краще бути готовою до того, що знадобиться 3-4, а то й більше спроб. Довгостроковий прийом гормонів не небезпечний - сьогодні використовують препарати останнього покоління і враховують всі особливості організму майбутньої мами.

2. Чи не доведеться робити чистку, якщо ембріон не приживеться?

Невдале ЕКО ніяк не впливає на організм: ні викидня, ні ускладнень, які загрожують операційним  чищенням, чекати не треба. Але й відразу приступати до другого заходу не варто - перерва повинна бути не менше 3-4 місяці.

3. Я не готова народити двійню і тим більше трійню. У разі ж лікування безпліддя методом ЕКЗ така можливість велика. Що робити?

Чим більше підсаджено ембріонів, тим вище ймовірність  вагітності. Але і ризик виявитися багатодітною мамою теж високий. Тому зазвичай підсаджуюють лише 2-3 ембріона, інші заморожують. Якщо потрібно, можна провести редукцію - видалення одного або кількох «непотрібних» ембріонів. Метод спірний з етичної точки зору, проте, технологія існує, і до неї можна вдатися у разі потреби.

4. Наскільки великий ризик, що дитина народиться з уродженим пороком?

ЕКО-діти нічим не відрізняються  від зачатих природним чином. У них навіть є перевага: сучасні технології  дають можливість запобігти розвитку багатьох захворювань. Впевненість, що з дитиною все буде добре, додасть передімплантаційна генетична діагностика (ПГД). Вона дозволяє виявити відхилення у розвитку ембріона,  генетичні хвороби.

5. Чи є спосіб провести ЕКЗ з мінімальним застосуванням гормонів?

Так, цей метод називається ЕКЗ в природному циклі. Лікарські препарати, що стимулюють ріст фолікулів, в цьому випадку не застосовують. Але таке можливо, лише якщо дозріває хоча б одна яйцеклітина. Цей спосіб більш «дружній» організму, але і менш ефективний (вагітність настає лише в 16% випадків). Серед мінусів і висока складність програми: адже якщо фолікул один-єдиний, будь-які помилки (наприклад, у розрахунку часу для введення ліків в момент овуляції) недопустимі.

Якщо ви маєте бажання і готові скористатися технологіями репродуктивної медицини, звертайтеся до нашого медичного центру. Наші фахівці підберуть  найоптимальнішу і найефективнішу програму, яка потрібна  саме вам. І пам’ятайте, головне-це ВІРА в успішний результат!

Новини