м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Лімфома: симптоми та лікування

Лімфома - це онкологічне захворювання, при розвитку якого відбувається малігнізація здорових клітин, які є частиною лімфатичної тканини.

Все лімфоми класифікуються за двома основними групами - лімфома Ходжкіна і неходжкінські лімфоми. Різниця цих захворювань полягає в осередках розвитку патологій.Так, при захворюванні Ходжкіна причини і осередки до цих пір не встановлені. При розвитку лімфом неходжкінського походження осередками є здорові клітини, які піддаються малігнізації, тобто переходу в злоякісну форму.

В процесі розвитку всіх видів лімфом відбувається збільшення лімфатичних вузлів і селезінки. Крім того, розвиток захворювання може зачіпати і верхні шляху дихання. Диференціальна діагностика лімфом вкрай важлива, так як на підставі конкретного встановленого типу  визначається схема лікування, прогноз і можливі ускладнення захворювання.

Неходжкінські лімфоми - це збірне іменування групи новоутворень злоякісного характеру, що виникають при злоякісній  зміні  лімфоцитів. Лімфоцити згруповані в лімфатичних вузлах, в області селезінки, в кістковому мозку, в мікрофлорі шлунково-кишкового тракту і в шкірному покриві. Перераховані органи в сукупності представляють лімфатичну систему організму. По всьому тілу розташовується величезна кількість лімфатичних вузлів. Між собою вони з'єднуються за допомогою лімфатичних судин, по яких протікає лімфатична рідина і проникає в кровоносні судини.

Категорії лімфом:

- лімфоми помірної злоякісності;

- лімфоми середньої злоякісності;

- лімфоми важкої злоякісності.

Лімфома - симптоми захворювання

Всі типи лімфом відрізняються розростанням лімфатичних вузлів: в області шиї і пахв, в області паху і грудей, усередині черевної порожнини. Крім цього, можуть рости мигдалини в горловій порожнині, розростатися селезінка, виникають новоутворення на стінках стравоходу, шлункових стінках і стінках кишечника. При розвитку лімфоми можуть виникати виразка на слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту. Якщо при лімфомі зачіпається шкірний покрив, то на шкірі можуть утворюватися виразки і пухлини. Спільними ознаками раку лімфи є - судоми, посилена нічна пітливість, різке зниження маси тіла, черевні і кісткові болі, втрата апетиту, швидка стомлюваність і виснаженість.

Лімфома - діагностика захворювання

- клінічні симптоми, що складаються в збільшеному розмірі лімфатичних вузлів, селезінки і мигдаликів, втрати чутливості, виникненні кровотечі, різкому зниженню імунітету. Інші прояви пов'язані з розладом роботи уражених лімфомою органів;

- біопсійного дослідження лімфатичної тканини або ураженого органу. Після біопсії проводяться морфологічні тести, що досліджують структуру ураженої тканини за допомогою мікроскопа;

- встановлення різновиду лімфоми Іммунофенотипічного характеру;

- аналізу клітинних хромосом з метою встановлення хромосомних трансформацій;

- спільного обстеження з метою визначення розростання захворювання по внутрішніх органах.

Лімфома - лікування захворювання

Методики лікування лімфоми визначаються на підставі внутрішньоклітинного типу НХЛ Іммунофенотипічного характеру, мікроскопії лімфатичних вузлів або ураженого раком лімфи органу, присутності ознак захворювання, симптомів, що стосуються ураження кісткового мозку. На цих підставах відбувається диференційна діагностика лімфоми. Визначається схема подальшого лікування.

Головні методи, застосовувані при протираковій терапії лімфом, - це променева терапія, терапія хімічними препаратами, при якій використовують або тільки цитостатичні засоби, або поєднання препаратів різного спектру дії. У деяких випадках вдаються до поєднання декількох типів лікування.

 

Новини