м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як лікувати лімфовузли на шиї

На жаль, запалені лімфовузли часто «підказують» нам, що в організмі причаїлася хвороба, яку необхідно виявити. Вони збільшуються в паху, під пахвами, на шиї і в інших місцях. Лімфовузли шиї здорової людини ніколи не запалюються безпричинно, а причини можуть бути різними.

 

Чому запалюються лімфовузли

Характерною ознакою запалення лімфовузлів вважається болючість вузликів, підвищення температури, головний біль і нездужання. Що ж сприяє їх збільшенню?

 

Збільшення лімфовузла (лімфаденіт) - це запалення, яке відбувається в самій лімфі з-за того, що організм слабо бореться з інфекцією.

 

Лімфаденопатія - це теж запалення лімфовузла, яке вказує на розвиток хвороби в тканинах поблизу місця розташування лімфовузлів.

 

Найнебезпечнішою і серйозною причиною збільшення лімфовузлів, при якому вони стають щільними і статичними, є онкологічне захворювання.

 

Виявивши збільшені і болючі лімфовузли на шиї, негайно беріться лікувати захворювання, що призвело до запалення лімфи.

 

Лікування лімфовузлів при застуді

Якщо ви впевнені, що причиною запалення є застуда, то зусилля у лікуванні необхідно направити саме на застуду та її симптоми. Для цього приймайте протизапальні препарати і велику кількість продуктів, що містять вітамін С.

 

Звичайна денна норма вітаміну С для дорослої людини не повинна перевищувати 500 мг, і якщо ви приймаєте вітамін С в таблетках по 500 мг, то не перевищуйте дозу, а доповнюйте його цитрусовими, часником, цибулею. Пийте якомога частіше теплий відвар шипшини і теплий чай з варенням з чорної смородини.

 

Приймайте все ті ж препарати, якими ви зазвичай лікуєте застуду, робіть все ті ж процедури. Вузлики, збільшилися під щелепою, часто свідчать про запалення в горлі, ангіні, сильному отиті. Тому полощіть горло сольовими розчинами і фурациліном. Обробляйте гланди, уражені ангіною, люголем, йодом, порошком стрептоциду. Вилікуйте хворе вухо, і стан лімфовузлів теж нормалізується.

 

Лімфатичні вузли гріти не бажано, а краще звернувшись до лікаря, отримати направлення на процедури УВЧ терапії, які успішно лікують запалені при застуді лімфовузли. Але не допускайте переохолодження та посилення запалення вузлів на шиї, виходячи на вулицю, намотуйте на шию м'який теплий шарф.

 

Медикаментозне лікування полягає в призначенні препаратів, глюкокортикоїдів, які стимулюють захисні можливості імунітету. До цих препаратів належать преднізолон і медрол. У комплексі з іншими засобами ефективними можуть виявитися гомеопатичні краплі лимфомиозот.

 

Антибіотики на початковій стадії рідко призначаються, вони показані при занедбаності запалення лімфи. А якщо медикаментозне лікування запалених вузлів пройшло марно, і у вогнищі запалення сформувалася гнійна порожнина - запалений вузлик підлягає хірургічному втручанню  та очищенню. Трапляється, що гнійні вузли, близько розташовані до поверхні шкіри, розкриваються самостійно.

 

Народна медицина пропонує свої варіанти лікування запалення лімфи, які можна використовувати в домашніх умовах в комплексі з лікуванням, призначеним лікарем.

 

Лікування лімфовузлів в домашніх умовах

Кілька разів в день пийте спиртову настоянку трави ехінацеї, розведену в теплій воді.

Змащуйте лімфовузли іхтіолової маззю чи маззю Вишневського, яка досі залишається одним з кращих і сильних засобів від запалень і нагноєнь. Прикладайте до вузлів шматок складеного в кілька разів бинта, з невеликою кількістю мазі на ньому і закріплюють бинт пластиром.

 

Смалець і свіже сало зарекомендували себе ефективним засобом від запалення в суглобах, тому спробуйте додати невеликий шматочок сала до вогнищ запалення і зафіксувати його пластиром на шиї. Смалець можна змішати з медом, змастити засобом квадратик з складеного в кілька шарів бинта і закріпити пластиром на запалених шийних вузлах.

 

Всі ці способи подіють на лімфатичні вузли, розташовані близько до поверхні шкіри шиї. А якщо причиною їх запалення є не застуда, а більш серйозні недуги, то всі ці рекомендації не тільки не допоможуть, але час буде втрачено. Слід знати про те, чого не можна допускати при лікуванні запальних лімфатичних вузлів.

 

Як не можна лікувати лімфовузли

Лімфовузли категорично не можна зігрівати гарячою поверхнею, інакше почнеться нагноєння. Тому поради щодо прикладання гарячого яйця або солі в шкарпетці до шиї можуть обернутися важким нагноєнням.

 

Не рекомендується розтирати вузли всупереч багатьом порадам. Чим менше механічного впливу провадиться на них, тим менше ускладнень буде згодом.

 

Не малюйте йодом на шиї сітки, краще використовуйте йод для знезаражуючого полоскання ротової порожнини.

 

Лікувати самостійно запалені вузли не варто, якщо ви знаєте, що причина криється не в застуді, а в статевій інфекції.

 

Варто використовувати народні засоби, якщо збільшені всі лімфатичні вузли під щелепою, або хоча б один з них крупніше інших, в цьому випадку зволікання зі зверненням до лікарні і самолікування загрожує негативними наслідками невиявленою онкології або сильної інфекції.

 

Якщо самостійно впоратися із запаленням лімфатичних вузлів на шиї не вдається, то допомогти зможе тільки лікар з медикаментозними рекомендаціями, до якого бажано відразу і звертатися.

Новини