м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Меню годуючої мами в перший місяць  Багато мам знають про користь грудного молока для їх новонародженого малюка. Але, на жаль, багато з них не розуміють, що для того, щоб їх материнське молоко принесло максимальну користь їх немовляті і не зашкодило його крихкому організму, вони повинні дотримуватися правильного раціону і режиму свого харчування. Особливо важливий раціон харчування новоспеченої матусі в перші тижні годування малюка. Адже в цей період відбувається становлення ферментативної системи дитини, а як доведено медичними науковими дослідженнями, існує прямий зв'язок між харчуванням годуючої матусі і складом її молока.


Так що, вибираючи продукти харчування в цей відповідальний період, мама повинна думати і про себе, своє здоров'я, і про свого малюка.

Яких  правил складання раціону потрібно дотримуватися мамі в цей період?

Правила складання меню годуючої мами в перший місяць

Перше - це, звичайно, повноцінний склад. Так, щоденний раціон годуючої матусі повинен включати в себе не менше 120 г білків (з них близько 6% - тваринного походження); не менш 100 г жирів (з них близько 20% - рослинних) і не більше 500 г вуглеводів.

Звичайно, говорячи при повноцінному складі, крім обов'язкового кількості білків, жирів та вуглеводів, не можна забувати про обов'язкове включення в раціон харчування всіх основних вітамінів і мінералів, без яких неможливий нормальний повноцінний розвиток малюка, і які забезпечують необхідні біохімічні процеси в організмі жінки. Тому екологічно чисті овочі, фрукти, свіжа зелень повинні стати обов'язковою складовою її раціону. До того ж вони містять не тільки вітаміни, але і необхідні для розвитку дитини мінерали. Не можна забувати, що, наприклад, залізо - відповідає за кровотворення, кальцій і фосфор - за ріст кісток і зубів, а йод просто необхідний для забезпечення повноцінної нормальної роботи щитовидної залози і, як наслідок, для повноцінного розвитку дитини - розумового і фізичного.

Ще одне важливе правило складання раціону для мами, яка годує грудьми, це його калорійність. Вона повинна бути достатньою, щоб нагодувати дитину, тому нормою вважається збільшення зазвичай споживаються жінкою калорій на 500-700 в добу. Однак, не більш того. Тому що надмірно калорійна їжа не додасть здоров'я малюкові і мамі, а от зайві кілограми забезпечить.

І, нарешті, останнє і найголовніше правило, яке потрібно дотримуватися при складанні раціону харчування годуючої мами - це безпека продуктів для дитини. Не можна забувати, що в перші тижні життя дитина особливо уразлива. Недосконала його травна і імунна система, і малюк просто не може чинити опір негативним впливам різних синтетичних добавок, які використовуються в харчовій промисловості. Крім того, будь-який потенційно алергенний продукт може викликати у новонародженого важку алергічну реакцію. Виходячи з вищезгаданого, складено список тих продуктів, які можна і що не можна включати в раціон мами, яка годує грудьми.

Допустимі продукти в меню годуючої мами

Отже, найбільш безпечними і корисними продуктами, які можна сміливо рекомендувати для жінки, яка годує груддю, є: каші, макаронні вироби, м'ясо, овочі, фрукти, натуральні рослинні масла і молочні продукти. Однак, не всі і не в будь-якому вигляді. Тому на кожному з перерахованих видів продуктів слід зупинитися окремо.

Так, каші можна вводити в раціон практично всі. Найкращий варіант це: гречана, вівсяна, пшенична, пшоняна, ячна з невеликою кількістю вершкового масла. Причому, зверніть увагу, що відразу після пологів краще варити каші на воді, а в наступний період - на нежирному молоці (максимум 2,5% жирності).

Макаронні вироби допускаються будь-які, але все ж краще, якщо все-таки це будуть вироби з твердих сортів пшениці, які не позначаються на фігурі мами.

Хліб краще їсти без добавок, чорний або білий.

Серед сортів м'яса найбільш переважні такі дієтичні сорти, як телятина і кролятина. Через тиждень після пологів до них можна додати також індичку і яловичий язик. Але навіть такі дієтичні сорти м'яса найкраще вводити в раціон жінки, яка годує малюка, у відварному вигляді, а також у вигляді парових котлеток або тефтелек. Причому нормою вважається вживання не менше 200 г м'яса протягом дня.

Що стосується молочних продуктів, то тут слід віддавати перевагу продуктам з низькою жирністю і маленьким терміном зберігання. Це забезпечить безпеку дитини і матусі і наситить організми обох необхідними поживними речовинами і мікроелементами. Якщо незбиране молоко викликає у малюка підвищене газоутворення - слід утриматися від його вживання. У той же  час кисломолочні свіжі напої можна пити сміливо. Правда, теж не в безмірній  кількості. Досить 0,5 л на добу і без додавання цукру. Корисний також нежирний сир (жирністю від 5 до 9%), але не частіше ніж два рази на тиждень. І краще його термічно обробляти. А ось натуральну нежирну сметану з максимально коротким терміном зберігання можна і навіть потрібно їсти щодня. Можна додавати в супи, можна заправляти нею салати або подавати до страв з сиру, а можна, за бажанням, просто намазувати на ранковий бутерброд.

Корисно включати в раціон годуючої мами натуральні нерафіновані рослинні олії (краще - першого холодного віджиму): оливкова, кукурудзяна, соняшникова. Вони дуже багаті такими необхідними поліненасиченими жирними кислотами, які є вкрай важливими для розвитку дитини.

Як ми вже говорили, дуже корисними і вкрай необхідними для новоспеченої матусі є овочі: зелений і жовтий перець солодкий болгарський, баклажани, ріпа, гарбуз (але тільки з біло-зеленою шкіркою). От тільки щоб уникнути надмірного газоутворення у малюка вживати їх у їжу необхідно після термічної обробки. З цієї ж причини з обережністю і в невеликих кількостях слід вводити в раціон білокачанну капусту, кукурудзу, моркву, буряк і зелень (особливо листовий салат).

Те ж правило і до фруктів - вживання після термічної обробки. Так що в меню матусі повинні бути яблука, сливи і груші виключно в запеченому вигляді і краще з того регіону, де проживає сама жінка.

У свіжому вигляді  можна тільки банани - і то, не більше одного банана на день, щоб уникнути запорів.

Допускається вживання фруктів (груш, слив та яблук) і в сушеному вигляді.

А ось з кондитерських виробів молода матуся може собі дозволити хіба що сушки, сухарі та печиво (без всяких добавок), натуральне желе, власноруч приготоване з натурального соку і желатину, джем або варення (з яблук, груш, слив або чорної смородини). А якщо вже дуже хочеться цукерку - максимум, що можна з'їсти це просту карамельку (без начинки і глазурі).

Як бачите, список дозволених продуктів досить великий. Однак не менше список тих продуктів, від яких в період лактації варто утриматися. Особливо в перший місяць годування.

Виключені з меню годуючої мами продукти

Отже, в період годування груддю матусі, в першу чергу, протипоказані будь-які високоалергенні продукти. До них відносяться: цитрусові, всі яскраво-червоні і помаранчеві фрукти, ягоди та овочі; всі морепродукти, ікра і риба; гриби, горіхи, мед, курячі яйця, шоколад, кава і какао.

Заборонені до вживання будь-які продукти, що містять ароматизатори, барвники і консерванти, копченості та алкогольні напої.

Слід обмежити вживання консервів та солінь, прянощів, цибулі, часнику, маринадів, бульйонів, дуже солоних і гострих страв.

Однак список заборонених продуктів може бути набагато більше - все залежить від особистої сприйнятливості й особливостей організму дитини. Мамі необхідно по одному вводити в свій раціон нові продукти і спостерігати за його реакцією.

Зразкове меню годуючої мами в перший місяць

Перший сніданок: зварена на воді або на молоці, якщо немає негативної реакції) кашка (крім рисової), хлібець з маслом і чай.

Другий сніданок: зелене яблучко і трав'яний чай.

Обід: вегетаріанський супчик, макарони з фрикадельками з телятини і тушковані овочі, компот із сухофруктів.

Полуденок: яблучний сік (свіжовичавлений), просте печиво (або сухар).

Вечеря: запіканка (сирна або овочева), кефір.

Новини