м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Недолік заліза в організмі вагітної

Недолік заліза в організмі вагітної жінки або анемія є одним з найбільш поширених захворювань, що зустрічаються вагітних жінок. За статистикою майже кожна третя вагітна жінка страждає недостатнім вмістом еритроцитів у крові або дефіцитом гемоглобіну. В 95-98% випадків захворювання пов'язане з дефіцитом в організмі заліза, який є компонентом гемоглобіну.

Це називається залізодефіцитною анемією і захворюваність нею серед вагітних зросла майже в 7 разів за останні 15 років.

На жаль, більшість людей не вважають за необхідне проводити лікування анемії, а більшість пацієнтів просто недооцінюють шкоду, яка анемія може принести здоров'ю. Адже на кону не тільки здоров'я матері, а стан і навіть життя її  дитини. Ключову роль у розвитку нестачі заліза відіграє рівень гемоглобіну і червоних кров'яних тілець, що доставляють кисень по всьому тілу. Так само, як ніхто не може почувати себе добре і здорово в задушливій, непровітрюваній кімнаті зі спертим повітрям, так і всі органи і тканини в умовах анемії не можуть працювати нормально через кисневе голодування. Вони просто не в змозі повною мірою виконувати свої функції.

Під час вагітності, ситуація ускладнюється тим, що тут страждають вже два організми - матері і  дитини: недолік кисню відображається одночасно на двох серцях, чотирьох нирках, двох парах очей і т.д. Головною передумовою для розвитку нестачі заліза в організмі вагітної є підвищений попит на цей елемент саме в період вагітності.

Для чого взагалі потрібно залізо?

Залізо - це незамінний мікроелемент, який проникає в людський організм через їжу. Їжа з вмістом 2000-2500 ккал, з'їдається протягом дня, містить 10-15 мг заліза, але, на жаль, через шлунково-кишковий тракт в кров може потрапити не більше 2 мг - це межа для поглинання цього мінералу. Поряд з цим, з 2 мг заліза, що надходять в організм щодня, тільки половина витрачається і виводиться згодом з сечею, калом, потом, відшаруванням епітелію шкіри, за допомогою випадіння волосся. Додайте до цього втрату заліза при витратах на додаткове утворення гемоглобіну (близько 400 мг протягом всієї вагітності) для м'язів розвитку плода і плаценти (300 мг) і для задоволення інших потреб цього мікроелемента у вагітних і також втрату заліза при пологах (230 мг) і годуванні дитини! Ясно, що при такому розподілі часто потреба в залізі під час вагітності значно перевищує можливості його всмоктування з їжі, що і є причиною виникнення нестачі заліза в організмі вагітної жінки.

Для чого потрібно залізо в організмі вагітної?

Навантаження на організм під час виношування дитини зростає в кілька разів. Швидше б'ється серце, дихання стає більш швидким, нирки працюють більш інтенсивно, щоб забезпечити процеси життєдіяльності матері та плоду. Але для реалізації цього розширеного режиму також необхідно більше кисню. Кисень, в свою чергу можливо доставити до тканин тільки за допомогою гемоглобіну, який знаходиться в червоних кров'яних клітинах - еритроцитах. При збільшенні навантаження на організм підвищується і його потреба в кисні, а отже, і в залозі.

Ні для кого не секрет, що, відповідно з ростом і розвитком плоду зростає і матка, збільшується кількість і розмір м'язових волокон, які складають його. І залізо є незамінним компонентом м'язової тканини. Отже з зростанням матки підвищеної стає і потреба в залозі. Залізо також необхідно для правильної сформованості плаценти, через яку реалізовуються життєво важливі потреби плода.

Залізо необхідно і для розвитку м'язової та інших тканин плода. Вже в першому триместрі вагітності починається формування власної кровоносної системи і крові плода, і, отже, також збільшується потреба в залозі.

Фактори, що впливають на розвиток нестачі заліза:

1. Низький рівень запасів заліза в організмі жінки до вагітності. Це може бути пов'язано з:

- віком вагітної жінки (молодше 18 і старше 35 років);

- погане харчування з низьким вмістом вітамінів в продуктах харчування;

- розлади шлунково-кишкового тракту, печінки, що перешкоджає поглинанню заліза і його транспортування до органів і тканин;

- важка і тривала хвороба;

- гормональні порушення і гормональні контрацептиви;

- тяжкі та/або тривалі менструації;

- певні гінекологічні умови (міома матки, ендометріоз);

- часті носові кровотечі та ін;

- хронічний алкоголізм.

2. Багатоплідна вагітність. При ній необхідність споживання залізовмісних продуктів і ліків набагато вище, ніж при виношуванні одного плоду.

3. Недостатній проміжок між вагітностями і пологами. Протягом вагітності, пологів і лактації жінка втрачає близько 1 г заліза (700-900 мг). Такий величезний обсяг втрат може повністю відновитися лише після 4-5 років. Ось чому, коли наступна вагітність наступає до цього періоду, є набагато більше шансів на розвиток нестачі заліза або анемії. Крім того, хвороба неминуче буде відбуватися і в жінці, яка має більше чотирьох дітей.

Основні симптоми залізодефіцитної анемії

- Слабкість, стомлюваність, сонливість;

- Втрата пам'яті і продуктивності

- Запаморочення, зірочки перед очима , болі в голові;

- Різкі зміни смаку і запаху (ви починаєте відчувати різкий запах, як ацетон, бензол, відчувати незрозуміле бажання з'їсти крейда, зубну пасту і т.д.);

- Втрата апетиту;

- Блідість шкірних покривів і слизових оболонок;

- Для сухої шкіри іноді спостерігається розтріскування губ, долонь і підошов;

- Розшарування і випадання волосся;

- Ламкі нігті;

- Проблеми з зубами;

- Запор або діарея;

- Атрофічний гастрит;

- Стоматит;

- Почуття прискореного серцебиття, болі в серці і прискорений пульс;

- мимовільне сечовипускання під час сміху, кашлю, чхання, нічне нетримання сечі;

- Застудні захворювання.

Чому анемія небезпечна під час вагітності

Розвиток анемії у кожної третьої вагітної жінки викликає вкрай неприємне ускладнення, таке, як відмова всіх органів і тканин. Погано працюють мозок і серце, не вистачає крові (і, отже, кисню), яку переносять в інші органи, печінка синтезує мало білка, який потім повинен бути використаний для створення різних клітин. В організмі залишається багато токсичних продуктів обміну речовин, які потрапляють в плаценту і можуть пошкодити плоду. При нестачі заліза у вагітних частіше зустрічаються токсикози. Не менш небезпечні і такі наслідки анемії:

  • Підвищений ризик смерті плоду в матці (25 %).
  •  
  • Анемія збільшує ризик передчасних пологів (21,5 %).
  •  
  • Приблизно в 3-4 рази посилюється кровотеча при пологах, крововтрати іноді є смертельними.
  •  
  • Післяпологові інфекційні ускладнення часто виникають і недостатньої лактації.
  •  
  •  
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Профілактика нестачі заліза у вагітних

Необхідно серйозно розглянути питання про підготовку до вагітності ще до зачаття. Важливо повне зцілення від усіх наявних хронічних захворювань, відновлення нормальної флори кишечника, нормалізація менструального циклу та поповнення дефіциту заліза, якщо такий є.

Особливу увагу, як під час вагітності, так і до неї слід надавати повному калорійному і збалансованому харчуванню. У раціоні повинні міститися повноцінні білки тваринного походження, як і  м'ясні продукти містять найбільш заліза.

Доречі залізо з м'ясних продуктів краще засвоюється людським організмом (до 25-30%), в той час, коли інші продукти тваринного походження - яйця, риба - тільки на 10-15%, а в кров з шлунково-кишкового тракту всмоктується тільки 3-5% заліза. Яким продуктам потрібно віддавати особливу увагу? Житньому хлібу, яйцям (особливо жовтків), сої, квасолі, бобів, какао, молока, сиру, а також яловичині, індичці, яловичої і свинячої печінки, серця, сиру, сметани, вершків. Добре поповнюють запаси заліза морква, гарбуз, капуста, гранат, зелені яблука, петрушка, шпинат, вівсянка, курага, мигдаль. Обов'язково раціон повинен включати свіжі овочі та мед, якщо у вас немає алергії.

Попередження: вживання лікарських засобів при нестачі заліза повинне виконуватися тільки за приписом лікаря! Найбільш часто призначення ліків заліза під час вагітності показано жінкам з факторами ризику розвитку цього захворювання. У цей час рекомендується споживання малих доз заліза курсами по 2-3 тижні, починаючи з 14-16-го тижня вагітності.

Вагітним із залізодефіцитною анемією  необхідна не тільки корекція харчування, але і прийом за рецептом ліків. А в даний час доведено, що цю хворобу неможливо вилікувати тільки продуктами, багатими залізом. Найбільш висока концентрація заліза, яка може бути поглинута з продуктів харчування - від 2 до 2,5 мг на добу. Хоча ліки можуть збільшити кількість заліза в крові в 15-20 разів.

Лікування анемії слід проводити під суворим наглядом лікаря. У кожному випадку лікар вибирає відповідне лікування, дозування, беручи до уваги кратності, а також моніторинг ефективності терапії за допомогою аналізу крові. Цей досить тривалий процес займає в середньому 5-8 тижнів, а все споживання разом з підготовкою повинні тривати протягом деякого часу після нормального вмісту гемоглобіну в крові та еритроцитів. Найбільш часто призначають таблетки, що містять залізо, а не ін'єкції. Переливання крові у зв'язку з анемією під час вагітності проводиться тільки в дуже важких випадках, на думку експертів.

Анемія під час вагітності негативно впливає не тільки на організм самої матері, а й на плід в ній. Лікування цього захворювання дуже тривалий і складний процес. Набагато простіше спробувати запобігти появі нестачі заліза в організмі вагітної, ніж потім його лікувати.

 

 

Новини