м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Нервово-м'язове захворювання

Нервово-м'язове захворювання - це патологія, в яку втягується тканина м'язів і нервів. При розвитку нервово-м'язового захворювання розвивається патологічна слабкість м'язів. Як правило, дане порушення має місце при розладі передачі нервових імпульсів від головного мозку до м'язових тканин.Всі рухи людського тіла обумовлені наявністю в ньому м'язової тканини. За кожен рух відповідає власна група м'язів.

В процесі розвитку нервово-м'язового захворювання страждає система секреції ацетилхоліну. У такій ситуації нервові імпульси все важче доходять до м'язової тканини. Відповідно, кожен рух, навіть найелементарніший, дається важко, тому що організм змушений витратити на цей процесс  багато сил. З часом без проведення своєчасного адекватного лікування, рух можуть зовсім припинитися.

Описаний стан носить назву патологічної втоми м'язової тканини. Як правило, м'язова стомлюваність стає особливо відчутною ближче до вечора. Тому на початку, на розвиток нервово-м'язового захворювання,  пацієнти не звертають уваги, вважаючи, що це просто накопичена за робочий день втома - зір затуманений, очі закриваються, кінцівки неможливо підняти або рухати ними. Жоден спосіб підбадьоритися не приносить полегшення. Марно пити каву, приймати теплий душ. Всі ці заходи навпаки призводять до ще більш сильнішої  втоми. Взагалі при розвитку даної патології не можна виконувати теплих  процедур - грітися на сонці, плавати або купатися в гарячій воді.

Ознаки нервово-м'язового захворювання

Як правило, розвиток нервово-м'язового захворювання починається зі слабкості м'язів повік і роздвоєного зображення в полі зору. Після цього до зазначених симптомів патології додаються зміни голосу, зокрема у вечірній час або після тривалої розмови з причини навантаження м'язів мовного апарату. Після цього пацієнти скаржаться на те, що, прокинувшись, начебто відчувають себе задовільно, але, вставши з ліжка і вмившись, відчувають таку втому, нібито працювали цілий день. Треба зауважити, що ознаки нервово-м'язового захворювання в холодну погоду проявляються не так явно, як в теплу пору року. При цьому сили організму навіть після нетривалого відпочинку повертаються настільки ж швидкими темпами, як і витрачаються. Симптоми цього порушення можуть виявлятися протягом декількох років, але захворювання так і не буде діагностовано. Тим часом, недуга продовжує розвиватися і так чи інакше дасть про себе знати. Досить часто виявлення захворювання відбувається занадто пізно, і ніякі заходи вже не можуть допомогти хворому.

Серед найбільш серйозних ускладнень нервово-м'язового захворювання - порушення дихального процесу, в якому також беруть участь м'язи. Вихід може бути самим жалюгідним.

Нервово-м'язове захворювання у новонароджених малюків потребує особливої  уваги. У тій ситуації, коли дитина страждає патологією, батькам не слід залишати без уваги скарги та прохання дітей. Так, скарга дитини на те, що вона не може піднятися по сходах, може бути не її примхою, а нездатністю піднімати ноги. Тим не менш, не кожен дорослий здатен адекватно поставитися до такого стану у дитини і спробувати допомогти. Багато дітей в зв'язку з цим страждають від постійного невдоволення і докорів дорослих в тому, що вони нібито лінуються. Діти закриваються  в собі, перестають говорити дорослим про свої проблеми до того моменту, коли захворювання не проявиться повною мірою, і дорослі не усвідомлюють своєї помилки. Найстрашніше при нервово-м'язовому захворюванні у дітей полягає в тому, що недостатність дихального процесу при захворюванні починається несподівано. При перших проявах, потрібно  обов’язково звернутися до лікаря-фахівця.

 

Новини