м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Невротичний стан

Невротичний стан знайомий багатьом сучасним людям. Життя сучасної людини - це бурхливий потік, майже на половину складається з стресових ситуацій, психологічних і емоційних переживань. Не дивно, що на тлі всього цього невротичні стани розвиваються досить часто.

Кожен хто зіткнувся з невротичним станом, повинен розуміти, що це свого роду порушення і його необхідно лікувати за допомогою фахівця. Однак, переважна більшість не наважується йти на прийом до лікаря, вважаючи, що невротичний стан можна усунути своїми силами. Деякі навіть самостійно вирішують, які ліки їм слід приймати, чого робити категорично не можна, так як неправильно підібраний засіб може не тільки погіршити стан, а й негативно позначитися на фізичному здоров'ї людини.

Невротичний стан - це психогенне порушення, яке розвивається через вплив на центральну нервову систему людського організму будь-якого стресового чинника або стресовій ситуації. При цьому для розвитку невротичного стану необхідний  тривалий і регулярний  вплив некомфортної ситуації. Тим не менше, і одиночного чинника, який має високу інтенсивність, для виникнення даного розладу буває достатньо. Невротичний стан проявляється в невротичних синдромах.

Чинники, що викликають розвиток невротичного стану, численні і різноманітні. До них зараховують - хронічну втому, перегрів або переохолодження, тривалі порушення сну і безсоння, хронічне перенапруження нервів, психологічне та емоційне перенапруження, конфліктні ситуації в різних життєвих сферах, втрата близької та рідної людини або якихось матеріальних або нематеріальних цінностей, невпевненість в собі і переживання, самотність і наслідки психологічних травм. Всі ці умови і фактори посилюються, якщо людина курить і вживає алкоголь, веде малоактивний спосіб життя, має надлишкову вагу.

На початку розвитку невротичного стану, коли людина ще має власні сили для боротьби зі стресами, можуть спостерігатися неінтенсивні відчуття суб'єктивного характеру, на які пацієнти, як правило, не скаржаться. До таких проявів можна віднести короткочасні напади втоми, несильний головний біль, коливання в денному настрої, деяке погіршення апетиту. Тим не менш, зовнішня активність людини на даному етапі не страждає, вона залишається працездатною і мобільною.

Надалі, за умови продовження здійснення впливу на людину негативних факторів, власні сили починають вичерпуватися. Всі перераховані прояви невротичного стану поглиблюються. При спілкуванні з фахівцем всі ці прояви людина підносить у формі скарг. Причому характер цих скарг з кожним днем стає інтенсивнішим.

З кожним днем, як сніговий ком, наростають слабкість і млявість, зменшується працездатність і неможливість сконцентрувати увагу, нервозність і бажання плакати, різкі перепади настрою і невпевненість в собі самому. В фізіологічному відношенні відзначаються - втрата апетиту і сонливість, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, скорочення сексуального потягу, різноманітні і численні болі в різних органах і областях тіла. З кожним днем пацієнти втрачають вагу. Їм стає все складніше і складніше протистояти стресовим навантаженням, боротися з дратівливим фактором. Посилення симптомів невротичного стану може привести до того, що людина закриється від зовнішнього світу, сконцентрується на самому собі, навіть не намагаючись просити допомоги. Тому краще одразу звернутися до фахівця, який надасть необхідну допомогу, та при потребі призначить ефективне лікування.

Новини