м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Неврозоподібні синдроми                                        

До неврозоподібних синдромів відносяться астенічний, обсесивний і іпохондричний синдроми.

Астенічний синдром розвивається з часом, поетапно. Спочатку, як правило, з'являється підвищена стомлюваність, емоційна нестійкість, нервозність. Дратівливість змінюється пасивністю, байдужістю, нечітким сприйняттям навколишнього світу і навколишньої дійсності. Хвора людина, у якої цей синдром не виносить інтенсивне світло, оглушливі звуки, різкі запахи й дотики. Постійна сонливість в денний час змінюється безсонням вночі. Ці ознаки супроводжуються неприємними відчуттями, приміром підвищеною пітливістю, головним болем до кінця робочого дня або в ранковий час, болями в області серця, відчуттям постійної напруги. Стан хворого може помітно погіршуватися, коли відбуваються зміни кліматичних умов, при зміні погоди, при падінні атмосферного тиску.

З астенічного синдрому беруть початок усі психічні захворювання. Крім того цей синдром може виникнути в період одужання від тяжких соматичних та інфекційних захворювань.

 Обсесивний синдром, або стан нав'язливості, також має відношення до неврозоподібних синдромів. До симптомів обсесивного синдрому відносяться нав'язливі думки, страхи, ритуали, схильності, рухові акти незалежно від волі хворого. Хворий дає досить критичну оцінку своїм діям, визнаючи безглуздість своїх переживань. Але проблема полягає в тому, що він часто не в змозі їх подолати і тому звертається за допомогою до лікаря. Буває так, що великими зусиллями хворому вдається на час позбутися від хворобливого стану або знизити його гостроту. Різного роду нав'язливі явища можуть зустрічатися при неврозі, шизофренії, психопатіях, після важких і тривалих переживань.

До неврозоподібних синдромів відноситься і іпохондричний синдром, який проявляється в тому, що хворий постійно побоюється за стан свого здоров'я. Його постійно переслідує страх важко і невиліковно захворіти. Причиною подібних важких психічних станів є неприємні відчуття, які виходять з різних органів чи окремих частин тіла, відчуттям переливання рідини в порожнинах, здавлювання, лоскотання і т.д. Хворі з подібним синдромом, як правило, звертаються за допомогою до різних фахівців, вимагаючи ретельного медичного обстеження.

Але найчастіше у них ніякої соматичної патології не виявляється, і хворі, не отримавши бажаної допомоги, починають звинувачувати лікарів в тому, що вони нібито недоброзичливо до них відносяться і навіть намагаються нашкодити. До того ж, хворі вважають себе джерелами небезпечних інфекцій, стверджують, що на них було накладено чаклунське прокляття або їх піддали гіпнозу. Іпохондричний синдром може зустрічатися при вялотекучій формі шизофренії, психопатіях, депресивних станах.

 

Новини