м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Низький артеріальний тиск

Низький артеріальний тиск - це патологічний стан, коли людина відчуває зниження свого тиску. Показники патологічного низького артеріального тиску індивідуальні для кожної людини.

Низький артеріальний тиск може мати хронічну або гостру форму.

Низький артеріальний тиск гострої форми може виникати при недостатності кровообігу, при важкому самоотруєнні організму алкоголем або наркотиками, при прийомі певних медикаментозних препаратів, зокрема тих, які діють через короткий час.

Крім цього, низький артеріальний тиск характерний для стану зараження крові інфекціями, крововтрат і зневоднення. Іншими словами, низький артеріальний тиск є не самостійною патологією, а ускладненням або симптомом якого-небудь захворювання. Для усунення низького артеріального тиску, відповідно, як слід пролікувати основне захворювання.

Люди, які часто страждають низьким артеріальним тиском, як правило, не мають такого високого ризику ускладнень серцево-судинного характеру, як люди, що страждають підвищеним тиском. У зв'язку з цим, на них незаслужено звертають менше уваги. Одночасно з цим, в літньому віці при гіпотензії зростає ймовірність інсульту. Для молодих людей артеріальна гіпотензія загрожує значним зниженням ступеня працездатності.

Причини низького артеріального тиску

Хронічний низький артеріальний тиск може в окремих випадках розглядатися як варіант нормального, тобто непатологічного, стану людини - може проявлятися наслідком сильної натренованості, бути способом адаптації до умов навколишнього середовища. В таких ситуаціях низький артеріальний тиск не розглядається як хвороба і нічим не турбує людину.

З іншого боку низький артеріальний тиск хронічного характеру може бути окремим захворюванням або симптомом якого-небудь основного захворювання. До хронічної гіпотензії веде розлад тонусу судинних стінок або скорочення викиду серцевого м'яза.

У чому виражається низький артеріальний тиск

Клінічним симптомом низького артеріального тиску будь-якого походження може служити гіпотензія ортостатична, яка проявляється в ще більш сильному зниженні тиску при зміні положення тіла з горизонтального на вертикальне. Як правило, така гіпотензія триває кілька хвилин, частіше за все проявляється в ранкові години, протікає в супроводі порушення нормального кровообігу головного мозку. Виникає потемніння в полі зору, голова починає кружляти, у вухах з'являється шум. В окремих випадках ортостатична гіпотензія може стати причиною втрати свідомості з зростанням ризику інсульту або падіння з ризиком ушкодження. Особливо обережно треба поводитися людям похилого віку.

Низький артеріальний тиск хронічного характеру, крім зазначених симптомів, може відрізнятися слабкістю і млявістю, дратівливістю і нездатністю забезпечити своєму організму нормальне розслаблення. Крім того, люди можуть не переносити холод або спеку, задушливе приміщення, фізичні навантаження.

Терапія низького артеріального тиску

Лікування артеріальної гіпотензії хронічного характеру, як правило, комплексне. У нього входять нормалізація темпу життя, нормалізація якості та тривалості сну, збалансоване харчування, відмова від куріння і алкоголю. Одним з основних компонентів лікування гіпотензії вважаються лікувальні фізичні заняття, перебування на відкритому повітрі.

З лікарських препаратів зазвичай призначають гомеопатичні тонізуючі засоби з кореня женьшеню, лимонника або елеутерококу.

Перед тим, як приймати будь-які лікарські препарати, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.

Новини