м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Норма лейкоцитів в крові у жінок і чоловіків Всім нам, починаючи з раннього дитинства, регулярно призначають аналіз крові. Це дослідження є одним з найбільш поширених і допомагає діагностувати більшість відомих на сьогоднішній день захворювань. Хто з нас не отримував в лабораторії листок з незрозумілими знаками і цифрами й не намагався розгадати їх до того, як вони потраплять в руки лікаря? Сучасна людина недовірлива, вона не бажає повністю покладатися на милість медицини і хоче знати, що означають цифри і символи, зазначені в її аналізах. 

Одним з найважливіших показників аналізу крові є рівень лейкоцитів. Лейкоцити представляють собою клітини, що відповідають за опірність організму інфекціям і чужорідним тілам. Вони володіють фагоцитарними властивостями, відіграють велику роль у формуванні імунітету. Визначення кількості лейкоцитів в крові є одним з основних показників загального клінічного аналізу крові. Норма лейкоцитів у крові, виражена в одиницях СІ, складає у чоловіків 43x109/л - 113x109/л, у жінок - 32x109/л - 102x109/л 

Зміна кількості лейкоцитів може бути як первинною, так і вторинною. Первинні зміни пов'язують із захворюваннями кровотворної тканини і ураженням клітин лейкоцитарного ряду безпосередньо в кровоносному руслі. Вторинні зміни пов'язані з реакцією кровоносної системи на процеси і захворювання, що протікають в інших системах і органах. 

Підвищений вміст лейкоцитів називається лейкоцитозом, знижений - лейкопенією. Важливе значення для діагностики різних захворювань має визначення лейкоцитарної формули, тобто процентне співвідношення різних видів лейкоцитів по відношенню один до одного. Лейкоцитарна формула має більше значення, ніж визначення кількості лейкоцитів у крові, і може пояснити причини виникнення лейкоцитозу або лейкопенії. 

Якщо говорити про механізм виникнення лейкоцитозу, то він може бути обумовлений декількома факторами. У їх числі підвищення вироблення лейкоцитів кровотворною системою, прискорення виходу лейкоцитів з кісткового мозку і перерозподіл лейкоцитів внаслідок реакції організму на розвиток запального процесу або інфекційного захворювання. Розвиток лейкопенії може статися при зменшенні вироблення лейкоцитів, порушення процесу їх надходження з кісткового мозку, руйнування лейкоцитів у крові, їх перерозподіл в кровоносній системі або підвищеному виділенні з організму. 

Як підвищений, так і знижений вміст лейкоцитів в крові повиннен насторожити як лікаря, так і пацієнта. Якщо кількість клітин лейкоцитарного ряду вище норми, то це може свідчити про наявність в організмі інфекційного захворювання або запального процесу. У жінок рівень лейкоцитів може підвищуватися перед початком менструації, під час вагітності та при пологах. Що стосується зниженого вмісту лейкоцитів, то найчастіше воно свідчить про наявність захворювання, викликаного вірусом або шкідливої бактерією, хворобою кісткового мозку, розвитку гнійно-септичних уражень і запалень, анемії і загального зниження імунітету. Також зниження рівня лейкоцитів може статися внаслідок тривалого прийому деяких лікарських препаратів з групи барбітуратів, анальгетиків та інших. 

Можна сказати, що зміна кількості лейкоцитів сама по собі не означає наявність якого-небудь захворювання, вона швидше служить сигналом лікареві  для призначення аналізів і проведення досліджень. Слід зазначити, що норма вмісту лейкоцитів у дітей значно перевищує такий же показник у дорослих. Мабуть, природа, таким чином, дбає про підвищення опірності дитячого організму вірусам та інфекціям.

Новини