м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Нормальна температура у немовлят

Система терморегуляції у немовлят не досконала. Тому протягом перших кількох місяців життя терморегуляція малюка має відмінності від старших дітей. Враховуючи ці особливості, молодих батьків цікавить, якою вважається нормальна температура у немовляти, а в якому випадку вона вважається підвищеної і вимагає застосування заходів щодо її зниження. Варто почати з того, що в перші дні життя новонародженої дитини, температура її тіла може бути злегка підвищеною. Тому цілком нормально, якщо в цей період вимірювання в пахвовій западині будуть 37.0-37.4 °C. Вже через кілька днів температура тіла може коливатися від 36 до 37 °С. Варто пам'ятати, що звична температура тіла 36.6 градусів  встановлюється лише до кінця першого року життя малюка. 

Щоб встановити, яка нормальна температура у немовляти, необхідно вимірювати її протягом декількох днів підряд за умови, що дитина спокійна, та не спостерігаються ознаки нездоров'я. Бажано такі вимірювання виконувати в різний час доби, записуючи отримані результати. Для немовляти підвищеною температурою буде вважатися відхилення від встановленої в ході таких вимірювань цифри, а не від звичного показника у 36.6 градусів. 

Можливі способи вимірювання температури немовляти 

Вимірюючи температуру тіла важливо враховувати, яким саме способом її вимірюють: 

- 36-37 °С - в пахвовій западині; 
- 36.6-37.2 °C - температура оральна; 
- 36.9-37.4 °C - температура ректальна. 

Температура, вимірювана через рот і в паховій складці, завжди на кілька десятих градуса вища, ніж виміряна в пахвовій западині. Варто врахувати, що вимірювати температуру тіла малюка в прямій кишці зручно лише в перші місяці життя. У 5-6-ти місячному віці малюк навряд чи буде спокійно лежати під час цієї процедури, оскільки цей спосіб може бути неприємний дитині. В такому віці краще взяти його на руки, заспокоїти і виміряти температуру під пахвою. 

Для орального вимірювання температури існують спеціальні термометри-пустушки, застосовувати для цього звичайний ртутний термометр не можна. Електронний градусник більш безпечний у порівнянні з ртутним. Його використовують для вимірювання ректальної, а також оральної температури, для визначення температури в пахвовій западині він не підходить, так як внаслідок недостатнього контакту з тілом, дає неточний результат. 

Правила вимірювання температури у грудної дитини: 

- у малюка повинен бути свій градусник; 
- використовувати для вимірювань потрібно безпечний термометр; 
- враховувати загальний стан дитини, оскільки після їжі, тривалого сильного плачу, температура тіла буде вищою; 
- при виникненні сумнівів, температуру тіла варто виміряти ще один або кілька разів, і на підставі отриманих даних обчислити середній показник; 
- варто пам'ятати, що вечірні показники температури тіла, найчастіше, вище денних: вночі та вранці температура мінімальна, а вдень та ввечері - максимальна. 

Чи небезпечна підвищена температура тіла для немовляти? 

Сама по собі підвищена температура не вважається хворобою, так як це лише один з проявів його захворювання або стану. Викликати її підвищення можуть бактеріальні або вірусні інфекції, перегрів, емоційний стрес, підвищена фізична активність, зневоднення організму, ураження ЦНС, прорізування зубів, реакція на щеплення, ін. Підвищену температуру до 38.5 градусів, якщо дитині більше 3 місяців, при цьому якщо дитина  почуває себе нормально, знижувати не рекомендується. Якщо вік дитини 3 місяці та менше, або вона страждає захворюваннями серцево-судинної системи, знижувати температуру необхідно, не чекаючи порогу в 38°C.

Новини