м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Особливості догляду за новонародженим хлопчиком

Новонароджена дитина вимагає пильної уваги і постійної материнської турботи, а догляд за новонародженим хлопчиком має свої відмітні особливості. Він базується на кількох моментах, які, насамперед, необхідно знати молодій мамі, щоб не панікувати без причини. Малюк у перші дні життя переживає статеву кризу, тому надлишок материнських гормонів може стати причиною тимчасової, яка не потребує стороннього втручання набряку мошонки. Не варто турбуватися з приводу відсутності яєчок, від температурного перепаду вони ховаються в паховому каналі. Нормою вважається і такий прояв фізіології як фімоз - закриття головки статевого члена крайньою плоттю, яке повинно самостійно пройти через 3-4 роки, в іншому випадку потрібно буде показати хлопчика лікарю-урологу. Під час гігієнічних процедур наносити крем на статевий член новонародженого, яєчка, мошонку і промежину потрібно тонким шаром без використання присипки, щоб не утворилися грудочки, які завдадуть шкоди ніжній шкірі малюка. 
Недотримання основних правил догляду та гігієни за хлопчиком з першого дня його народження може призвести до виникнення різних чоловічих проблем в його дорослому житті. За твердженням урологів основи чоловічого здоров'я у більшості випадків закладаються ще в ранньому дитинстві, а відсутність елементарних знань у молодих мам призводить до того, що вони несвідомо підривають здоров'я своїх синів. Неправильний і недостатній догляд за новонародженим хлопчиком обов'язково закінчиться запалення статевих органів дитини. Щоб цього не допустити, необхідно: 

·   під час процедури купання (або відразу після неї) акуратно відсунути крайню плоть і легенько протерти головку статевого члена вологим ватним тампоном;
·   проводити зміну підгузників кожні три години, підмиваючи дитину проточною водою;
·   в обов'язковому порядку перевіряти крайню плоть хлопчика на ніч, щоб не допускати накопичення смегми - творожистой маси, яка у великих кількостях є гарним розсадником для бактерій.
·   важливе значення в цей період має і одяг для хлопчиків. Він повинен бути обов'язково чистим, підібраним за розміром (ні в якому разі не тісним). Після сильних укутувань на ніжній шкірі малюка можуть з'явитися попрілості на промежині, статевому члені і мошонці, що негативним чином позначиться на його здоров'ї.

Підгузники - так чи ні?

Використання підгузників має свої спірні думки. За деякими твердженнями вони перегрівають статеві органи, внаслідок чого порушується природний процес формування і вироблення сперматозоїдів. Хоча за результатами наукових досліджень відзначалося незначне підвищення температури (всього на 2 градуси), не впливає на розвиток і функціональні особливості статевих органів. Фактично доведено, що у змужнілого покоління дітей, яке виросло в підгузниках успішно народжуються власні діти. Єдине, що сьогодні викликає тривогу -це високий процентний ріст первинного чоловічого безпліддя. Тому досвідчені фахівці рекомендують скоротити час перебування дитини в підгузниках до мінімуму. Не слід зовсім відмовлятися від підгузників і при виникненні алергії на них, достатньо змінити фірму-виробника і правильно підбирати їх за розміром. Новонародженим з алергічними проблемами чудово підійде "система природнього пеленання", яка відрізняється своєю екологічністю та економічністю, але для її освоєння буде потрібен додатковий час. 


 Звернутися за допомогою до лікаря потрібно в разі:
·   появи у малюка почервоніння, набряклості і болю мошонки;
·   після свинки (епідемічного паротиту);
·   при виявленні набряклості, почервоніння і припухлості члена, утрудненому сечовипусканні, якщо голівка не закривається крайньою плоттю.

У процесі статевого розвитку хлопчиків крім фімозу можуть зустрічатися такі відхилення від норми, як водянка оболонок яєчка, крипторхізм і баланопостит. Для відновлення здоров'я знадобиться медична допомога та нагляд уролога. 
Ознайомившись з наведеними вище рекомендаціями можна уникнути неприємних наслідків і навчитися правильно доглядати за новонародженим хлопчиком. Спілкування зі здоровою дитиною завжди приносить батькам тільки задоволення і щастя.

Новини