м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Панічний напад

Панічний напад являє собою психо-неврологічне захворювання, при якому у пацієнта несподівано виникає приступ сильного страху, який неможливо контролювати. При цьому виникають такі прояви панічного нападу, як утруднене дихання, болючість в області сонячного сплетіння і відчуття руху в животі.

Найчастіше панічний напад розвивається у молодих жінок, хоча і в чоловіків це захворювання не є винятком. Панічний напад, як правило, виникає абсолютно несподівано, без видимих на те причин, але може бути викликаний  сильними емоційно-психічними потрясіннями, надмірним вживанням алкоголю або при фізичному перенапруженні. В деяких випадках панічний напад може виникати на підставі несвідомого страху закритого простору.

Що може спровокувати розвиток панічного нападу

- сильні стреси або емоційні потрясіння;

- конфлікти і сварки з тими людьми, з якими людина спілкується;

- інтенсивне різке світло або дуже гучний звук;

- багатолюдні місця;

- вживання гормональних протизаплідних препаратів;

- весь період  вагітності;

- штучне переривання вагітності;

- тривале перебування на сонці;

- тютюнопаління та зловживання алкоголем;

- важка фізична праця;

Як виявляється панічний напад

Прояви панічного нападу виникають несподівано, практично за лічені хвилини. Головним чином, симптоми панічного нападу полягають у:

- відчуття жаху, що триває, як правило, до півгодини, і з яким неможливо впоратися;

- дуже часте серцебиття;

- відчуття нестачі кисню, неможливість зробити глибокий вдих, сильна задишка, малий обсяг вдихуваного повітря;

- переривчасте дихання;

- судоми і запаморочення;

- підкошування ніг;

- страх втратити розум, вчинити дію, яка може привести до летального результату;

- боязнь відходу з життя;

- хворобливі відчуття в області живота і грудей, блювотні позиви;

- різкий перепад температури тіла, озноб;

- агресія по відношенню до оточуючих.

Панічний напад може наздоганяти людину кілька разів на день. Після нападу настає поліпшення стану, долає сонливість.

Люди, які страждають панічними нападами, як правило, йдуть на прийом до кардіолога, вважаючи, що уних є захворювання серцево-судинної системи, або до пульмонолога, підозрюючи бронхіальну астму.

У чому полягає лікування панічних нападів

Панічний напад може розвиватися у формі незалежних один від одного симптомів, хоча в деяких випадках може свідчити про нервові розлади. В останньому випадку, терапія панічної атаки полягає в лікуванні захворювання, що викликає приступ паніки.

При терапії панічного нападу дуже корисною  виявляється дихальна гімнастика. Вправи дихальної гімнастики сприяють розслабленню, набуттю душевного балансу і рівноваги. Для того, щоб впоратися з панічним нападом, слід повільно і глибоко дихати таким чином, щоб по часу один видих дорівнював двом вдихам. Людям, страждаючим панічними атаками, рекомендується навчитися дихати за допомогою живота, так як це найбільш дієвий спосіб побороти приступ бескотрольного страху.

Іноді усунути панічний напад може процес дихання в пакет. Для цього необхідно взяти пакет з паперу, повільно вдихнути з нього повітря, затримати подих, видихнути назад в пакет. Кілька хвилин таких вправ і паніка відступає.

Ефективним  засобом проти панічного нападу вважаються заняття з психотерапії, які повинен проводити тільки висококваліфікований фахівець. Для більш ефективного результату психотерапія комбінується з призначенням лікарських засобів.

Новини