м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Поради медиків, як прожити довге і здорове життя

У момент свята побажання довголіття, безсумнівно, одні з найпопулярніших. Але довговічність може бути зовсім різною - деякі витрачають останні 10-20 років життя на боротьбу з різними хворобами, характерними для похилого віку. А між тим є прості поради медиків, як прожити довге і здорове життя, і слідувати їм не складе великих труднощів.

 

1. Відмова від шкідливих звичок

Твердження про згубний вплив куріння на здоров'я - це не примха деяких бюрократів. Відмовившись від куріння і надмірних алкогольних узливань, ви можете значно продовжити життя - це доведено. І на зекономлені гроші в старості будете в змозі дозволити собі щось набагато цікавіше, ніж похід до найближчої пивнушки!

2. Гарні червоні вина

Експерти давно стверджують, що розумне використання червоного вина (100-200 мл на день) є корисним для серця і для роботи всієї судинної системи в цілому. Звичайно, якщо у вас немає залежності і ви в змозі зупинитися після першого келиха.

3. Боротьба з ожирінням

Навіть невелика надмірна вага може наблизити вас до хронічних захворювань в літньому віці. Вони пов'язані не тільки з зменшенням рухливості, але і з загальним станом здоров'я. Відкладення зайвого жиру негативно впливає  на судини і збільшує ризик розвитку діабету. Також повнота призводить до проблем з судинами в ногах, викликає тромбоз.

4. Спорт, спорт, спорт

Не забувайте про спорт. Фізична активність (не професійний спорт, а будь-які регулярні фізичні вправи) одна з основних речей, що становлять довге і здорове життя. Це допомагає підтримувати здоровими і тіло, і дух. Вправи особливо важливо робити людям похилого віку - вранці біг, вдень тренажерний зал, увечері - басейн. Ви повинні звикнути, що, в кінцевому рахунку, життя є рух.

5. Розумова діяльність

Це не менш важливо для здоров'я, ніж фізичні вправи. Дослідження показують, що люди, які займаються розумовою діяльністю, довше зберігають ясність думки, відмінну пам'ять і з цікавістю проживають кожен новий день. Набагато швидше впадають у стан старечого недоумства ті, хто в своєму житті не зробив нічого більш серйозного, ніж перегляд телевізійних програм.

6. Творча діяльність

Це корисно для здоров'я, оскільки творчість стимулює мозок. Вчені довели, що в період творчої діяльності в людини в мозку відбувається мільйони різних реакцій, тобто активність підвищується в десятки разів. Літнім людям творчість ще більш необхідно для здоров'я, фізичного виховання, ніж у більш молодому віці.

7. Гумор

Науково доведено, що сміх здатний реально продовжувати життя. Сміх допомагає боротися з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями і покращує кровообіг. До того ж, у період веселощів в організмі виробляється гормон радості, здатний впливати позитивно на роботу всіх органів і систем.

9. Ранні шлюби 

Спірна, але вельми цікава думка середньовічних арабських лікарів, що ранні шлюби здатні привести до довголіття. На Сході і в даний час прийнято рано створювати сім'ю, але є багато випадків, коли чоловіки і в 80-90 років здатні до зачаття, і дружини народжують від них дітей. Арабські лікарі пояснили цей факт тим, що шлюбу властиво робити людину відповідальним і допомагає йому поводитися  згідно покликання в цей новий період життя.

10. Вільне вираження емоцій

Сучасна психологія твердо підтримує думку, що потрібно вільно висловлювати свої емоції. Виходячи з цікавого результату недавнього дослідження, жінки, які виражають свої емоції вголос, більш легко і швидко можуть подолати стрес. Чоловіки ж схильні до більш сильних і затяжних зривів, оскільки частіше тримають емоції при собі, а це шкідливо для серця і загального здоров'я. Тобто рекомендації лікаря підтвердили матріархальну картину - жінка кричить на чоловіка, а він мовчить у відповідь.

11. Антиоксиданти

Досить скоро вони увійшли в медичну термінологію, як специфічні речовини, які покликані усувати окислення органічних сполук і тим самим зміцнювати клітини. За допомогою цього механізму можна сказати, що вони необхідні для уповільнення процесів старіння організму в цілому. Без антиоксидантів прожити життя, не хворіючи, практично неможливо. Антиоксиданти містяться в багатьох овочах і фруктах: моркві, капусті, персиках, абрикосах, полуниці, а також у рибі, гранатах, зеленому чаї.

12. Волоські горіхи

Вживання горіхів здатне продовжити життя на цілих 7 років! Це результати дослідження, проведеного в Університеті Каліфорнії. Волоські горіхи містять речовини, які захищають серце і судини від шкідливого впливу холестерину. Для досягнення цього ефекту, вчені говорять, досить щотижня з'їдати всього 5 горіхів.

13. Яблука

Результати декількох великих досліджень показали, що поряд з правильною дієтою та фізичною активністю вживання всього 1 яблука в день здатне продовжити життя людини в середньому на 3 роки. Яблука краще їсти свіжими - у вигляді соку або желе вони не так корисні.

14. Плач

Цей "секрет" довголіття, мабуть, може стати несподіваним для багатьох. Але, за словами вчених, люди, які з дитинства мало плачуть, в подальшому житті страждають частіше й раніше вмирають. Це, на думку вчених, особливо вірно для хлопчиків, яких старанно виховують у ранньому віці словами «будь чоловіком - не смій плакати». Швидше за все, тут той же момент, що і з додержанням в собі емоцій. Звичайно, поради медиків частіше плакати породили багато суперечок, але немає ніяких  доказів того, що плакати шкідливо для здоров'я - так що, можна спробувати.

 

Новини