м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Порушення нервової системи є досить розповсюдженими розладами. Швидше за все, причина такої поширеності полягає в шаленому ритмі сучасного життя людини, у постійній дратівливості і нервозності. Крім того, і з фізіологічної точки зору людство стає все слабшим, що теж негативно відображається на здоров'ї нервової системи. Причини порушень нервової системи можуть мати відношення до серцево-судинних недуг, інфекційних захворювань, отруєнь, травм, доброякісних і злоякісних пухлин, переохолодження та інших факторів. Останнім часом все більше розладів нервової системи розвивається на підставі патологій серця і судин, а також з причини травм. Основні категорії порушень нервової системи - це судинні хвороби, захворювання інфекційної природи, спадкові патології, що розвиваються, захворювання ЦНС, новоутворення у головному мозку й в області спинного мозку, хвороби вегетативної і периферичної нервових систем, порушення нервів функціонального характеру.

Судинні порушення нервової системи

Ці захворювання отримують все більше поширення, стаючи причиною передчасного відходу з життя та отримання інвалідності. До судинних розладів нервової системи можна віднести розлади кровообігу головного мозку і судинно-мозкової недостатності хронічного характеру, які ведуть до патологічних змін у мозку. Такі хвороби можуть розвинутися на фоні атеросклеротичних явищ, підвищеного артеріального тиску та інше. Симптоми судинних розладів нервової системи - головний біль і блювотні позиви, розлади чутливості та порушення координації руху. Інфекційні порушення нервової системи Інфекційні захворювання можуть розвиватися через хвороботворний вплив бактерій і вірусів, паразитів і грибів. Як правило, при розвитку таких захворювань відбувається інфекційне ураження головного мозку. Трохи рідше уражається мозок спинний і нервова система на периферії. Найчастіше в медичній практиці зустрічаються енцефаліти вірусного характеру. При приєднанні енцефаліту до таких захворювань як грип і малярія, сифіліс чи кір, останні протікають дуже важко.

Хронічні порушення нервової системи

До даної категорії порушень нервової системи відносяться склероз і міастенія. Причина даних захворювань до кінця не з'ясована. Є поширена думка, що такі стани є генетичною особливістю структури нервової системи людини. У комплексі з різними розладами ці хвороби істотно підривають якість життя людини.

Спадкові порушення нервової системи

Спадкові розлади нервів ділять на хромосомні і геномні. Найпоширеніша хвороба хромосомного походження - синдром Дауна. Геномні нервові захворювання розмежовуються на різновиди з зачіпанням власне нервової та нервово-м'язової систем. Симптоми спадкових захворювань нервів - слабоумство і порушення ендокринної системи, інфантильність і нездатність координувати руху.

Периферичні порушення нервової системи

Периферичні порушення нервової системи досить поширені. До таких порушень слід віднести радикуліти, запалення коренів нервів; плексити, запальні процеси нервових сплетінь; неврити і поліневрити, запальні процеси периферичної нервової системи; множинні запалення нервів. Найчастіше з цієї групи захворювань зустрічається радикуліт крижів в області поперекового відділу. Захворювання може протікати на підставі розладів обмінних процесів в області хребта, унаслідок інфекційного ураження, отруєння або пошкоджень. Ознаки радикуліту - інтенсивний біль, порушення тактильної чутливості, тимчасова нездатність до руху.

Якщо Ви помітили, що з Вами щось не так, звертайтесь до лікаря-невролога медичного центру "ІРИДОМЕД".

Новини