м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Причини безпліддя у жінок

Діагноз безпліддя у жінок ставиться в тому випадку, якщо протягом дванадцяти місяців регулярних незахищених статевих актів не вдається завагітніти.

Причини безпліддя у жінок різні за характером і за розвитком. Розібратися в причинах безпліддя у жінок необхідно, тому що від цього залежить схема лікування цього стану.

 

 

 

Причини безпліддя у жінок

Порушення і дозрівання яйцеклітини є найпоширенішою причиною безпліддя у жінок. За цією проблемою, як правило, криються розлади гормонального фону, що зустрічаються у жінок набагато частіше, ніж у представників сильної статі. Порушення гормонального співвідношення може негативно позначатися не тільки на формуванні яйцеклітини, але і на процесі овуляції і дозріванні жовтого тіла. Порушення роботи яєчників може мати відношення до розладів роботи ендокринної системи. У випадку, коли ендокринний розлад розглядається як єдина причина неможливості жінки завагітніти, лікування безпліддя у жінок полягає у відновленні нормального балансу гормонів і провокуванні формування яйцеклітини. Якщо причини безпліддя у жінок численні, то лікування підбирається строго індивідуально.

У досить великому числі випадком причиною безпліддя у жінок є наявність в жіночих яєчниках великої кількості кіст. У такому випадку говорять про таке захворювання, як полікістоз яєчників. Найчастіше, даний стан протікає в комплексі з підвищеною концентрацією чоловічих статевих гормонів. При полікістозі яєчників безпліддя зазвичай  обумовлене  розладом формування яйцеклітин. Ефективне лікування жіночого безпліддя даної етіології полягає в стимуляції дозрівання яйцеклітини за допомогою введення фолікулостимулюючого гормону.

Фаллопієві труби є для сперматозоїдів своєрідними дорогами, по яких вони просуваються до яйцеклітини. Якщо в фаллопієвих трубах наявні спайки чи якісь інші перепони, то пересування яйцеклітин утруднюється або стає зовсім неможливим. Непрохідність труб матки може виникнути через запальний процес, попередні вагітності, хірургічне втручання або раптового розвитку шару ендометрію. При непереборний непрохідності маткових труб показана процедура екстракорпорального запліднення.

Ендометріоз - захворювання, при якому відбувається розростання шару ендометрія, і яке є однією з причин безпліддя у жінок. До цих пір медики не можуть точно сказати, що є причиною розвитку даного патологічного явища. Ендометріоз може виникати в порожнині матки, в яєчниках, в сечовому міхурі та інших внутрішніх органах. Якщо ендометріоз виявляється в трубах матки, то труби заростають рубцевою тканиною і перестають бути здатними виконувати свою основну функцію. Саме з цієї причини ендометріоз розглядається як пряме направлення на процедуру екстракорпорального запліднення.

Патологічні зміни шийки матки або самої матки також можуть стати причиною неможливості жінки завагітніти. Унаслідок операційних втручань або розладів захисних функцій імунітету маткової шийки зачаття може утруднятися або бути неможливим. Рішення проблеми безпліддя у жінок при такій причині - штучне (екстракорпоральне) запліднення.

Ще одна причина жіночого безпліддя - міома матки. Треба сказати, що жінка, що зачала при цій патології, ризикує не виносити дитину. Лікування жіночого безпліддя з цієї причини - це хірургічна операція.

Порушення формування яєчників, фаллопієвих труб або матки можуть привести до безпліддя. Вкрай рідко причини безпліддя у жінки криються під вродженими вадами внутрішніх органів, що є частиною репродуктивної системи.

У медичному центрі  “ІРИДОМЕД” можна пройти діагностику, здати необхідні аналізи та розпочати процес лікування безпліддя. Оскільки у нашому центрі є багато позитивних результатів лікування безпліддя, тому у вас є немалі шанси завагітніти і відчути радість материнства.

 

Новини