м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Ранкова зарядка для дітей Кожна мама мріє тільки про одне: щоб у неї був здоровий і щасливий малюк. Якщо друге залежить від багатьох чинників, то перше - в більшій мірі саме від матусі. Адже саме здоров'я, а вірніше все, що його формує, закладається з самих ранніх років. Звичайно, і спокійна вагітність, годування груддю, і повноцінна сім'я, і екологія, і багато-багато іншого впливає на здоров'я вашого малюка.

Але є один дуже простий, але в той же час дуже обов'язковий момент - це фізичний розвиток дитини. Навіть з дотриманням всіх вище перелічених умов, крихітка ніколи не буде досконалим без фізичного зміцнення свого тіла. Та що там говорити, і дух зміцнюється, і характер формується при наявності таких «тренувань» для дітей.

 

Ранкова зарядка для дітей від 0 до 3 міс.

Ранкова зарядка - це такий самий момент, як і будь-які інші. Вона необхідна малюкам вже з перших днів життя. Вони ще не контролюють свої рухи, а м'язова пам'ять вже формується. Навіть в пологовому будинку, коли ви раздягаєте малюка для повітряних ванн необхідно погладити всі його частини тіла. Саме завдяки вашим погладжуваням відбувається збільшення циркуляції крові, і малюк починає краще відчувати, розуміти все, що з ним відбувається. Дитина вперше знайомиться з навколишнім світом завдяки вашим дотикам.

- Спочатку малюка досить просто викладати на животик (проконсультуйтеся щодо пуповини). Він намагається підняти голову - напружує м'язи спини.

- Погладьте йому кожен пальчик.

- Через місяць малюкові можна додавати такі вправи, як «ладки-ладусі» ніжками і дуже акуратне погойдування на гімнастичному мячі.

Перебільшувати і перенапружувати м'язи не варто. Слідкуйте, щоб дитині було приємно і цікаво. Нехай грає весела дитяча музика. Бажано, щоб малюк робив «зарядку» не відразу після їжі, а хвилин через 20. Для таких відносно легких навантажень 20 хвилин достатньо, але із збільшенням вправ і дорослішанням дитини, час після їжі варто подовжувати.

На третьому місяці, в залежності від того, як малюк тримає голову, можна показати йому вертикальне положення. Нехай тоне ніжками з ґрунтовною підтримкою мами під пахви дитину. В цьому віці досить просто привчати малюка до ранкових вправ, а не конкретно «качати» м'язи!

 

Зарядка для дитини від 3 до 6 міс.

Залежно від розвитку дитини малюкові варто додавати все нові і нові рухи. Але обов'язково контролюйте, щоб навантаження при ранковій зарядці не припадало на опорно-рухову систему, тобто не «грузіть» хребет і колінні суглоби. Тільки на різні групи м'язів!!!

 

 

У цьому віці малюк вже значно зібраніший і міцніший. Можна виконувати такі вправи, як

«полетіли-полетіли» на руках у мами в будь-яких варіаціях: за ліву/праву ручку і ніжку, підтримуючи дитину під груди і т.д.;

- схрещування ручок;

- схрещування різнойменних ніжок і ручок;

- згинання і розгинання ніжок;

- повороти за ручки;

- «боксування»;

- «плавання» і т.д.

Акуратні присідання виконуються тільки, якщо дитині це подобається і буквально частки секунди!!! Хребет ще не зовсім готовий до «сидячих» навантажень! З великою обережністю переходите до вертикальних навантажень. Це і навантаженнями назвати складно. До 6 місяців ви лише можете «познайомити» малюка з більш-менш вертикальними позами.

 

 

Зарядка вранці для дітей від 6 до 9 міс.

У цьому «особливому» для малюка віці відбувається багато відкриттів. Дитина починає впевнено сидіти, повзати, перевертатися куди потрібно, вставати і може бути навіть ходити. Але ні в якому разі не квапте свого малюка, якщо чогось - то він не робить, або розвивається трохи повільніше, ніж зазначено в численних посібниках». Зрозумійте, що найголовніше - це дати час для АБСОЛЮТНОГО формування опорно-рухової системи!

Хребет повинен до кінця зміцніти, суставчики зобов'язані звикнути «крутитися - крутитися» в різні боки. Але найголовніше - малюк повинен зміцнити м'язовий корсет. Щоб матусі й татусі раділи не тільки тому, що їх малюк рівно сидить, впевнено ходить і швидко бігає, але і тому, що в їх майбутнього дорослого сина чи дочки не буде ні сколіозу, ні протрузій (початкова стадія міжхребцевих запалень), ні вже тим більше - міжхребцевих гриж.

А все тому, що «сідання в подушки» і будь-яке штучне положення для немовлят - це тільки на шкоду! Так ось саме з 6 місяців всі наші зарядки повинні бути спрямовані на навантаження м'язів:

- велосипед,

- вставання малюка за одну ручку,

- «млин» і всі попередні вправи.

Час на таку зарядку можна відводити більше - знову-таки, по настрою малюка. Кожен місяць ми повторюємо всі вже знайомі для дитини вправи, ускладнюємо їх і вводимо нові.

 

Зарядка в віці від 9 до 12 міс.

Дитина не ЗОБОВ'ЯЗАНА піти до рочку! Це всього лише цифра відносна! Тепер по зарядці: все ті ж вправи, плюс «крокування» при підтримці за ручки (дитина тримається за вас, а не ви за нього), і присідання з кільцями (те ж, що і за ручки, тільки тепер кільця - як сполучний вас і вашої дитини елемент). Головне - не надто напружувати малюка!

 

Ранкова зарядка для дітей від 1 року і далі

Малюк - вже дорослий і поступово буде в змозі робити такі вправи, як і ви.

Різні махи руками і ногами, прес зміцнюють руху, присідання, стрибки тощо. Головне - спочатку навчитися правильно дихати (вдих при відпочинку, видих при скороченні м'язів) - аеробне навантаження, потім розігріти м'язи (біг, стрибки) - кардіо-навантаження, підготувати суглоби (різні розминання), ну а вже після - «покачати м'язи». Тільки все це бажано робити при відкритій кватирці! Час і зусилля залежать тільки від бажання вашої дитини.

Найголовніше - «ОСОБИСТИЙ ПРИКЛАД»! Показуйте дитині, що ви самі це робите кожен день і з хорошим настроєм! Музика, посмішки, сміх, нескладні ігри, типу «покажи різних тварин» - і ви допоможете своєму малюкові стати не тільки здоровим, але і щасливим!

Новини