м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Що робити при опіку окропом

Термічне ушкодження шкіри - опік, найболючіша травма для людини, від якої можна отримати больовий шок. Кожен з нас повинен знати, що робити при опіку окропом, особливо це стосується сімей, де є маленькі діти, яким перша допомога при травмах такого роду повинна бути надана грамотно, а головне, блискавично. 


Перша допомога при опіках окропом 

Необхідно розрізняти опіки за ступенем пошкодження шкірних покривів. Якщо в результаті попадання окропу на шкіру утворилися лише незначні дрібні бульбашки, а навколо опіку з'явилося почервоніння - це перша ступінь. Друга - коли кульок стає більше, і вони більші. Третя - коли ушкоджені внутрішні тканини, а область опіку зачіпає від 15 до 20% шкіри. У разі великої опікової області необхідна екстрена госпіталізація, але перед тим, як приїде карета швидкої допомоги, вам самим потрібно надати першу долікарську допомогу потерпілому. 

Після того, як ви обпеклися окропом, потрібно звільнити від одягу ушкоджену ділянку. Далі - прикласти до опіку прохолодну пов'язку або опустити місце ушкодження у воду, температура якої буде не нижче 15°C, на 10-15 хвилин. Вода добре знімає біль (якщо є можливість прикласти на опік лід - це ще один варіант "остудити" поверхню випаленої області). 

Якщо опік незначний, ви зможете надати допомогу самі. Єдине, що бульбашки з рідиною на місці опіку розкривати забороняється, поверх них зазвичай накладається стерильна пов'язка. Раніше вважалося, що спирт, йод, марганцівка, рослинні масла і жирні креми позитивно впливають на термічні опіки, але лікарі настійно не рекомендують займатися подібним самолікуванням, так як спирт, приміром, підвищує температуру шкіри, а масла закупорюють капіляри, які і так пошкоджені. В аптечці першої необхідності повинні бути такі популярні противоопікові  засоби, як: "Олозоль" або "Пантенол", які добре знімають біль і набряк, а також за добу здатні впоратися з бульбашками опіків другого ступеня. Але що робити, якщо під рукою немає ні єдиного ліка? Тоді варто звернутися за допомогою до народної медицини. 

Народні засоби від опіків окропом 
Перша допомога при опіках окропом включає в себе накладання компресів. Одним з популярних і простих засобів є примочки зі свіжого картопляного пюре, яке прикладається на місце ураження на 10 хвилин, а потім змінюється на свіже. 

Було помічено, що рубці після травм на тілі людини прибираються за допомогою яєчного жовтка, який після варіння на відкритому вогні протягом 10 хвилин, ставлять у духовку тужити до утворення густої жовтої маси: її вистужують і прикладають на місце пошкодження. Взагалі, свіжі яйця використовуються повсюдно, вони йдуть як мазь від опіків окропом, якою змащується область опіку  після того, як її опустили в холодну воду. 


Чудово знімає набряк і біль після опіку гарбузова м'якоть, яку міняють кожні 15-20 хвилин. 


Муміє, мазь на основі прополісу, обліпихова олія - ті засоби, які використовуються для загоєння ран після термічних опіків повсюдно, після їх застосування на тілі не залишається рубців, а шкіра заживає миттєво. Якщо у вас є муміє в таблетках, розфасоване в аптеці, то з нього треба зробити розчин: 10 грамів на склянку кип'яченої води, охолодженої до температури 20°C. 


Щоб зменшити опікову область, можна прикладати листя рослини алое, у яких зрізаний верхній шар або вичавлювати на рану сік. Після кожної процедури необхідно накладати на легку рану асептичну пов'язку, щоб уникнути попадання всередину шкіри інфекції.

 

Новини