м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Що робити при токсикозі

Токсикоз вважається неодмінним супутником вагітності. Дійсно, радість майбутнього материнства для багатьох жінок затьмарює це неприємне явище. Він може з'являтися у перші місяці або ближче до кінця вагітності, протікаючи в більш важкій формі. Лікарі класифікують токсикоз за ступенем тяжкості: легкий, середній, важкий.

 

Що робити при ранньому токсикозі

Як правило, перші ознаки токсикозу з'являються, коли про вагітність ще невідомо. Депресія, нудота, відсутність апетиту - основні симптоми раннього токсикозу, який починається майже відразу після зачаття. Вважається, що такий стан виникає через несформованість плаценти та її нездатності захистити організм. Плід виділяє продукти обміну, які потрапляють в кров матері і викликають інтоксикацію. Крім того, в організмі спостерігаються гормональні зміни, наслідком яких стає підвищена чутливість органів нюху. Цим пояснюється непереносимість запахів і відраза до деяких продуктів. Деякі лікарі вважають, що токсикоз пов'язаний з психологічними факторами: підсвідоме небажання мати дітей або страх перед пологами. Значення має і спадковість: якщо вашу матір мучив токсикоз, швидше за все, і ви з ним зустрінетесь.

 

Середня і важка ступінь токсикозу підлягають обов'язковому лікуванню. Ранній токсикоз відбувається під час формування мозку дитини. Часта блювота зневоднює організм, знижує надходження поживних речовин до плоду, в результаті чого виникає ризик неправильного його формування. Тому мамі з тяжким ступенем інтоксикації рекомендується пройти обстеження і лікування в лікарні.

 

Якщо токсикоз протікає в легкій формі, треба потерпіти і просто пережити цей період. Лікар може виписати таблетки для полегшення стану, але і є перевірені методи, які допоможуть впоратися з неприємним явищем.

 

Найпоширеніша рекомендація - їсти часто і потроху. Чоловікам варто проявити турботу і побалувати майбутню маму легким сніданком у ліжко. Якщо ви поїcьте в горизонтальному положенні, то значно знизите ризик ранкового блювання натще. Кожні дві години влаштовуйте перекуси. Добре допомагають сухарики, скибочки солоного сиру, шматочки лимона, м'ятні цукерки. Пийте мінеральну воду, м'ятний або імбирний чай. Частіше гуляйте. При нудоті допомагає полоскання рота відварами м'яти або шавлії. Якщо вас нудить ввечері, це ознака перевтоми. Постарайтеся розслабитися і спокійно полежати.

 

Ранній токсикоз, як правило, закінчується до моменту формування плаценти - у шістнадцять тижнів стан має нормалізуватися.

 

Що робити при пізньому токсикозі

Токсикоз у другій половині зустрічається рідше і частіше пов'язаний з неправильним способом життя або наявністю деяких захворювань - хвороб серця, нирок, ендокринних порушень. Пізній токсикоз має медичну назву гестоз. Його небезпека в тому, що він не завжди проявляється такими ознаками, як нудота і блювання. Іноді симптоми можна виявити тільки при обстеженні: приховані набряки і білок у сечі. Наслідком такого стану є кисневе голодування плоду, недоотримання важливих поживних речовин. Тому якщо лікар відправляє вас у стаціонар, не відмовляйтеся.

 

Щоб уникнути пізнього токсикозу, робіть наступне:

 

- Відмовтеся від солоної і гострої їжі, копчених продуктів. Слідкуйте за вагою і регулярно вимірюйте тиск.

 

- Намагайтеся більше відпочивати, багато спати, гуляйте.

 

- Вживання великої кількості рідини може викликати приховані набряки. Якщо ви відчуваєте, що посилилась спрага, і кількість виділюваної сечі явно менше випитого, проконсультуйтеся з лікарем.

 

- Пийте компот із сухофруктів, а при наявності ознак пієлонефриту - журавлинний морс.

 

Навіть якщо вас поклали в лікарню, не переживайте і не турбуйтеся, лікарі знають, що робити при гестозі. Ваше завдання - налаштуватися на гарний настрій і чекати появи малюка на світ.

 

 

 

 

Харчування при токсикозі

 

Коли жінка стикається з проявами токсикозу, перше, що її хвилює - які продукти можна вживати? Вагітним корисні каші, риба, м'ясо молодої телятини і кролика, а також фрукти і овочі.

 

Прояви токсикозу допоможе зменшити вітамін В6. Він міститься в курячих яйцях і м'ясі, горіхах і бобових. Харчуватися слід невеликими порціями кожні дві-три години, щоб не подразнювати рецептори шлунка і не навантажувати його.

 

Під час вагітності бажано вживати варені, печені страви, а також приготовані на пару. В раціоні не повинно бути жирних, гострих, смажених продуктів. Важливо, щоб їжа не була гарячою або холодною. Якщо протягом усього дня відчувається нудота і блювота, краще їсти перетерту їжу. Фрукти і овочі краще замінити соками і пюре.

 

Окремо варто сказати про молочні продукти. Вважається, що вони дуже корисні, так як в них багато кальцію. Але якщо у вас токсикоз і все молочне викликає огиду, не варто їсти через силу - нічого доброго з цього не вийде.

 

Корисні поради при токсикозі

Якщо ви хочете народити здорову дитину, відмовтеся від усіх шкідливих звичок, частіше гуляйте на свіжому повітрі. Якщо ви прокидаєтеся рано, обов'язково виходьте на вулицю відразу після пробудження. Приплив свіжого прохолодного повітря позбавить від нудоти.

 

Уникайте тривалого перебування на сонці. Але ввечері обов'язково гуляйте. Навіть взимку необхідно виходити на вулицю хоча б ненадовго. Не ігноруйте фізичні вправи. Під час вагітності можна зайнятися йогою. Вона допоможе нормалізувати роботу печінки, нирок, шлунка. При регулярних тренуваннях головний біль зникне, м'язи стануть еластичними, а дихальні техніки ви зможете застосовувати під час пологів.

 

Якщо дотримуватися всіх рекомендацій, можна значно полегшити свій стан. Кожна жінка самостійно вирішує, що їй робити при токсикозі. Винятком є лікарські препарати, які може призначати тільки лікар. Поменше думайте про токсикоз, просто насолоджуйтесь вагітністю і всі проблеми зникнуть.

Новини