м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Що робити, якщо болить вухо

Біль в області вуха може виникнути з різних причин, тому не можна займатися самолікуванням і намагатися вирішити проблему усіма відомими способами. Зазвичай вушна біль проявляється вночі, оскільки в горизонтальному положенні утруднюється відтік слизу і інфекція проникає в середнє вухо. Перш ніж вирішити, що робити, якщо болить вухо, треба встановити точний діагноз, пройти медичне обстеження зон голови, шиї та обличчя, а для цього необхідно звернутися до лікаря. 



Причини 

Основною причиною вушного болю є отит - запальний процес, що виникає з-за фурункульозу. Цю хворобу легко отримати, якщо необережно поколупати паличкою у вухах і зачепити сальні залози. Крім цього отит виникає при цукровому діабеті, авітамінозі, ослабленому імунітеті. 

До болю у вухах може призвести карієс крайніх зубів. У цьому випадку біль носить пульсуючий характер, оскільки запалюється нерв і тканина зуба. Для вирішення проблеми необхідно звернутися до стоматолога, а до прийому можна прийняти знеболюючий засіб, наприклад анальгін, ібупрофен або темпалгін. 

Також причиною хворобливого стану може бути невралгія трійчастого нерва. У цьому випадку біль виникає несподівано, і триває приблизно дві хвилини. За характером вона схожа на удар електричним струмом, який провокує умивання, жування або простий дотик. У цьому випадку не обійтися без допомоги невропатолога, який призначить ефективне лікування. Зазвичай прописують препарати, які зменшують спазми і заспокійливі на основі меліси і валеріани. Якщо лікар призначив антибактеріальну терапію, то необхідно пройти повністю весь курс, навіть якщо стан значно покращився. При невралгії трійчастого нерва рекомендується відмовитися від збудливих напоїв і гострих страв, так як вони можуть спровокувати загострення. 

Діагностика захворювання проводиться  натисканням на виступ у вушній раковині перед входом в слуховий прохід. Отит може супроводжуватися підвищеною температурою тіла, шумом у вухах і гнійними виділеннями. Якщо біль має ниючий характер, то слід зробити мішечок, покласти туди нагріту сіль і лягти на нього хворим місцем. Ні в якому разі не можна гріти вуха, якщо спостерігаються гнійні виділення. 

Лікування 

Хорошим засобом при отиті вважається відвар з листя лаврового дерева, яким слід полоскати вушні проходи. Будь-яке переохолодження зробить зусилля марними, тому голову треба тримати в теплі. Якщо вжити заходів на ранній стадії, то все пройде за кілька днів. Також зняти сильну біль може полоскання порожнини рота содою. Найчастіше отит зустрічається у немовлят, що пояснюється особливостями будови дитячого вуха. Оскільки у них слухова труба коротка і широка, то дуже важливо не допустити потрапляння в неї слизу. Маленьких дітей потрібно вчити правильно сякатися: слиз можна видувати не через обидві ніздрі відразу, а тільки по черзі.

Новини