м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Що у фаст-фуді найшкідливіше

Дитина постійно вимагає пригостити його різними "шкідливостями" - то піцу бажає, то гамбургер. А що у фастфуді найшкідливіше?

19% ДНП калорій,

13% ДНП холестерину,

24% ДНП жирів,

15% ДНП вуглеводів,

1,5 г найшкідливіших трансжирів.

Сосиска, як правило, містить набагато більше сої і крохмалю, ніж м'яса.

А харчова хімія створює їй смак, колір і консистенцію. Фосфати, затримуючи воду, збільшують об'єм сосиски. А консерванти дозволяють їх довго зберігати. Сосиска приготовлена на грилі, отже, може містити канцерогени.

Булочка, як правило, зроблена з борошна не найвищої якості і містить хімічних харчових добавок не менше, ніж булочка для гамбургера. Майонез або кетчуп теж найдешевші, з масою харчових добавок і мінімумом помідорів.

Піца  (1/4 піци, 180 г)

З'ївши таку піцу, ви майже наполовину вичерпаєте свій щоденний ліміт по солі (ДНП 47%) і шкідливим (насиченим) жирах (ДНП 46%), на третину - по холестерину (ДНП 35%) і жирах (ДНП 31%), на чверть - по калоріях (ДНП 24%).

Правильно приготовлена піца, для якої застосовують хороший сир і овочі, може бути корисною і смачною. Але для фастфуду часто використовують найдешевші компоненти і масу харчових добавок, роблячи цей продукт некорисним.

Основа піци (хліб): вибілена мука, цукор, соєва або бавовняна олія, консервант сорбат калію. Сир для піци може містити модифікований крохмаль і консерванти.

Начинка для піци містить немало харчових добавок: нітрит натрію, ВНА, ВНТ, ароматизатори.

Великий гамбургер

З'ївши всього один великий гамбургер, ви майже наполовину вичерпаєте свій щоденний ліміт по солі і шкідливим (насиченим) жирах. У ньому 46% (!) ДНП солі і 45% (!) ДНП насичених жирів. Крім того, в ньому багато інших некорисних речовин: 25% ДНП калорій і холестерину, 37% ДНП жиру, 15% ДНП вуглеводів, майже 2 шматочки цукру, 1,5 г найшкідливіших трансжирів. Котлетка приготовлена на грилі і, отже, може містити канцерогени. У м'ясі харчових добавок немає, а ось в булочці і соусі - маса добавок та інших некорисних речовин. Булочка: вибілена мука пшениці, високофруктозний сироп, масло сої з трансжирами, сульфат, карбонат і силікат кальцію, соєва мука, емульгатори, кондиціонери для тіста, консервант пропіонат кальцію. Соус: соєва олія, високофруктозний сироп, цукор, пропіленгліколь альгінат, консерванти бензоати натрію і калію, ЕДТА.

Крильця курячі (3 штуки, 150 г)

З'ївши лише три крильця, ви наполовину вичерпаєте свій щоденний ліміт по холестерину, на 45% по жирах і на 40% по солі. Крім того, ви проковтнете 24% ДНП калорій і 18% ДНП шкідливих

(насичених) жирів. Можуть містити канцерогени.

Ви напевно здивуєтеся, дізнавшись, що крильця на 15% складаються не з курятини, а з води, фосфатів і солі. У соусі, що додається до них, багато сої і харчових добавок (діацетат натрію, діоксид кремнію).

Шаурма

Для шаурми використовується сама дешева свинина або курка, часто навіть прострочена, - приготування на грилі і сіль, що додається в надлишку, "маскують" всі недоліки м'яса. Якщо м'ясо недостатньо просмажене, легко отруїтися. У м'ясі з гриля завжди є канцерогени. Соуси, кетчуп і майонез для шаурми найдешевші і з масою харчових добавок. Лаваш кращий, ніж булочки для гамбургерів і хот-догів, але це ситуації не міняє.

Новини