м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Симптоми і лікування неврозів

Неврози - це комплекс захворювань, який передбачає розвиток у пацієнта нервових порушень. Неврози поділяються залежно від особливостей розвитку, хоча симптоми неврозів часто між собою дуже схожі. Симптоми і лікування неврозів займають важливе місце в неврології.По суті, симптоми неврозів дуже різноманітні. До загальних симптомів всіх подібних станів відносять - порушення функціонування серцево-судинної системи, різкі скачки в настрої, порушення апетиту, сльозливість і збудливість нервової системи, надмірна активність потових залоз і головні болі.

Невроз - це група психічних розладів з дуже різноманітною симптоматикою з боку всіх органів і систем, набір психогенних, емоційних і фізіологічних розладів, що відбуваються в один і той же час і пов'язаних один з одним. Характерною особливістю всіх невротичних розладів є той факт, що людина часто обізнана про безглуздість своїх симптомів (паніку, страх і т. д.) або про відсутність підстав для соматичних симптомів, але все одно відчуває занепокоєння, пов'язане з ними. Саме критика пацієнтом своїх симптомів і відрізняє невроз від психозу. 
Ви повинні знати, що всі психогенні розлади при неврозі оборотні - тобто, піддаються лікуванню. Так як головною причиною недуги є внутрішні конфлікти в людській підсвідомості, то для успішного зцілення потрібно знайти причину цих конфліктів і спробувати усунути її. Для лікування неврозів в домашніх умовах додатково використовуються заспокійливі ванни, трав'яні чаї та настоянки, зміцнюючи нервову систему. Якщо застосовувати таке комплексне лікування, симптоми неврозу більше не будуть вас турбувати. 

Порочне коло невротичних симптомів запускається в результаті взаємодії між симптомами. Наприклад, невроз часто викликає появу нав'язливих станів. Нав'язливі стани, у свою чергу, призводять до підвищеної паніки, а паніка дає вегетативні симптоми (задишку, запаморочення тощо). При появі вегетативних симптомів, пацієнт ще більше починає панікувати, в результаті чого фізичний стан ще більше погіршується. Тому лікування недуги потрібно починати якомога раніше, щоб не погіршити ситуацію.

 
Взагалі, всі неврози мають дві відправні точки: 

- страх - ірраціональна поведінка в результаті необґрунтованого страху стає причиною для інших симптомів неврозу;
 - вегетативні розлади - у результаті пережитого страху з'являються болі, порушення сну, розлади харчової поведінки, сексуальна дисфункція

При цьому в міжособистісних контактах пацієнт також схильний до патологічних появ, таких як: 
 - Перфекціонізм - прагнення всі дії доводити до ідеалу;
 - Егоцентризм - надмірна концентрація уваги на себе, відчуття своєї винятковості, почуття особливого характеру своїх невротичних симптомів, необгрунтовані очікування від навколишнього середовища;
 - Залежність - від людей, наркотиків, побутових звичок і т. д.

Симптоми неврозу виявляються з боку різних систем. 
Соматичні симптоми: 
-  ураження органів руху або окремих їх частин;

-  втрата чутливості на певних ділянках шкіри;

-  порушення зору, слуху або надмірна чутливість на подразники; утруднене дихання, стиснення в грудях;

-  головний біль, болі в шлунку, серці, хребті;

-  запаморочення, тремор, прискорене серцебиття, задишка;

-  синдроми, що нагадують певні захворювання або фізіологічні стани (наприклад, синдром уявної вагітності, синдром уявної епілепсії тощо);

- ненормальне функціонування внутрішніх органів;

- сексуальна дисфункція (імпотенція, аноргазмія , передчасна еякуляція)

Проблеми з мисленням: 
 -  нав'язливе мислення;
 -  розлади пам'яті;
 -  труднощі в концентрації уваги;
 -  суб'єктивні зміни в сприйнятті реальності

Емоційні розлади: 
 -  фобії - патологічна боязнь деяких об'єктів, тварин, ситуацій (наприклад, боязнь відкритих просторів, боязнь павуків, страх натовпу);
 -  панічні атаки, невизначені тривоги;
 -  відсутність мотивації, апатія;
 -  втрата здатності відчувати задоволення (ангедонія );
 -  стан підвищеної напруженості, дратівливості;
 -  емоційна лабільність;
 -  депресія;
 -  розлади сну (безсоння або підвищена сонливість)

Також важливо відмітити, що існують і деякі умови, прогресуючі розвиток невротичних станів. До таких дратівливих умов можна віднести ведення нездорового і малорухливого способу життя, незбалансоване харчування, низькі захисні властивості імунної системи і брак вітамінів в організмі людини.

У сучасній неврології прийнято вважати, що розвиток неврозів, як правило, проходить три етапи. Отже, чим більш пізній етап розвитку захворювання, тим складніше лікування неврастенії, про що повинен пам'ятати кожен пацієнт. Крім того, пацієнтам важливо мати уявлення про способи та методи лікування неврастенії, так як тільки за такої умови лікування неврозів дасть позитивний ефект в гранично короткі терміни.

Багато хто сумнівається, чи можна самостійно вилікувати затяжний невроз, і назавжди забути про неприємні симптоми? Так, це можливо, адже невроз є оборотним порушенням психіки, а значить, з допомогою адекватного лікування ви зможете відновити нормальну рівновагу в емоційному і фізичному стані.

Лікування неврозів полягає в прийомі заспокійливих лікарських препаратів. Це можуть бути як фармацевтичні, так і натуральні гомеопатичні засоби. Наприклад, при лікуванні неврозів чудово допомагає настій коренів півонії. Тридцять крапель настоянки необхідно розвести в трьох столових ложках води і випити. Приймають три рази в день. Курс лікування неврозів в середньому складає один місяць, після чого робиться тижнева перерва.

Щодо лікування неврозів ефективно і інший засіб. Коріння лікарської валеріани та ягоди фенхеля перемішати в рівних частинах і подрібнити. Дві столові ложки суміші заварити двома склянками крутого окропу і настояти протягом десяти хвилин. Потім процідити і охолодити. Приймати по одній склянці один раз в день в один і той же час перед їжею. Цей відвар допомагає заспокоїти нервову систему і зняти нервову напругу.

Цілющий відвар для лікування неврозів. Перемішати в рівних частинах подрібнені кропив'яні листя, листя меліси і материнки, а також ожинові коріння. Одну столову ложку суміші заварити склянкою киплячої води, дати настоятися протягом п'яти годин, потім процідити. Приймати по половині склянки тричі на день перед прийняттям їжі.

У лікуванні неврозів чудово допомагає трав'яний збір - три столові ложки пустирника, три столові ложки м'яти, дві столові ложки хмільних шишок і дві столові ложки валеріани. Перемішати і подрібнити. Одну столову ложку суміші залити однією склянкою крутого окропу і настояти декілька хвилин. Приймати по половині склянки тричі на день.

Поліпшити стан пацієнта при неврозах допомагає прийом звичайного чорного або зеленого чаю з добавками трав - м'ятою і чебрецем, мелісою. Крім того, корисно вживати чаї з медом та лимоном. У раціон харчування для лікування різного роду неврозів слід включити ягоди калини і чорноплідної горобини, суницю і малину.

Позбутися симптомів неврозів допоможе терапія з ефірними маслами. Для такого лікування рекомендується використовувати аромати хвої, квіткові запахи.

Перед початком лікування, обов’язково відвідайте лікаря-невролога і проконсультуйтесь в ефективності та правильності вибраного методу лікування.

Новини