м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Симптоми та лікування пелюшкового дерматиту

Шкіра новонародженої дитини дуже ранима і тонка, подразнюється вона навіть тонкими тканинами пелюшок. Будь-які попрілості і потертості на шкірі дитини сприяють миттєвому проникненню інфекції, і виникненню, наприклад, пелюшкового дерматиту.

Пелюшковий дерматит - запальний процес на шкірі немовляти, виникає при впливі на неї бактеріальних, хімічних (хімічні речовини, що містяться в сечі і калі), фізичних (високе тепло й вологість), механічних ( тканини одягу) факторів, які викликають алергічну ,токсична і подразнюючу дію на шкіру дитини.

До року шкіра дитини має дуже тонкий роговий (поверхневий) шар, через що відрізняється підвищеною ранимістю і легко подразнюється. А несформований ще місцевий імунітет (захисні властивості шкіри) сприяє швидкому впровадженню інфекції в місця мікротравм. Є і свої переваги у шкіри немовлят: при своєчасному лікуванні і правильному догляді завдяки хорошому  кровопостачанню, на шкірі дуже швидко проходять всі зміни.

Найчастіше страждають  дерматитом ті діти, які схильні до алергії або перебувають на штучному вигодовуванні.

Симптоми дерматиту.

Протікати пелюшковий дерматит може з різним ступенем вираженості. Якщо ступінь легка, то на шкірі дитини з'являються ділянки набряклості, почервоніння і подальшого лущення без чітких кордонів в області сідниць, низу живота, попереку.

Якщо не усунути причину дерматиту, то в глибині шкірних складок з'являються дрібні ерозії, поверхневі тріщини. Це вже середній ступінь дерматиту.

При важкому ступені, в запущених випадках, поверхневий шар шкіри різко мацерується (мацерація - розбухання і розмочування тканини), відторгається, при цьому утворюються мокнучі великі ерозійні поверхні з нерівними контурами.

Часто буває, що при середньому і тяжкому ступенях дерматиту приєднується інфекція (грибкова, стафілококова, стрептококова та інші). Для маленької дитини це дуже небезпечно.

Лікування дерматиту.

Залежить лікування від ступеня тяжкості захворювання. Якщо форма легка, то рекомендується дотримувати ретельний догляд за шкірою дитини: підмивання після кожної зміни пелюшок, змазування ділянок почервоніння дитячим кремом або рослинним маслом, заздалегідь прокип'яченим. Можна застосовувати засоби проти інфікування і спеціальні мазі для попередження подразнення  шкіри. Бажано після обробки шкіри робити дитині повітряні ванни - на кілька хвилин залишати її відкритою. При середньому і тяжкому ступенях  дерматиту рекомендується використовувати препарати, які сприяють відновленню тканин шкіри (наприклад, мазь “Бепантен”, “Судокрем”). Застосовувати краще комбіновані засоби, що володіють дезинфікуючою і відновлювальною  дією (наприклад, мазь «Бепантен плюс»).

Правила догляду за малюком для запобігання виникнення дерматиту.

Тканини пелюшок і одягу, навіть якщо вони тонкі, завжди подразнюють ніжну шкіру дитини. Тому щільно сповивати немовля не рекомендується, навіть якщо він новонароджений (у перші 4 тижні життя). Досить буде надіти на нього 2 сорочечки (фланелеву і тонку, одна з яких повинна бути з зашитими рукавами), загорнути в 2 пелюшки (теж теплу і тонку) до пояса, зробивши «мішечок» для ніжок, в якому дитина зможе рухати ніжками вільно .

Якщо у малюка чутлива шкіра, яка легко подразнюється, то краще користуватися не тканинними пелюшками, а підгузниками, міняючи їх після чергового стільця або через 3 години. Сеча і кал малюка містять біохімічні речовини (ферменти, аміак і т. д.), які при тривалій дії подразнюють і роз'їдають шкіру дитини. Підгузники і тканинні пелюшки треба міняти кожен раз після того, як вони намокнути.

Дитину потрібно купати щодня, найкраще ввечері перед сном (в кип'яченій воді до місяця, в сирій - після місяця). Підбирати косметичні засоби для догляду за дитиною потрібно з урахуванням індивідуальної переносимості.

Дитячі речі можна прати лише дитячим господарським милом або дитячим пральним порошком. Щоб виключити попадання інфекції на шкіру дитини, всі дитячі речі повинні бути випрасувані.

Грудне вигодовування і правильний догляд за дитиною є відмінною профілактикою виникнення дерматиту.

Новини