м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Слабкість в ногах

Практично кожна людина стикалася з такою неприємністю, коли з ранку, або, навпаки, під вечір після важкого трудового дня в ногах виникала жахлива слабкість, при якій стає дуже складно підняти одну з нижніх кінцівок і навіть зробити крок. У більшості випадків такий стан проходить так само спонтанно, як і з'являється. Однак на наступний день може знову повторитися. Що ж є першопричиною такого стану, чи варто турбуватися в цій ситуації і що робити?

 

Причини слабкості в ногах

Причин, із-за яких може виникати слабкість, біль, а також тремтіння в ногах, досить багато. Тому фахівці в області медицини об'єднали всіх людей в три основні групи. Перша категорія це молоді люди. Слабкість в ногах у них може бути викликана:

 

- незручним  взуттям на високій платформі;

 

- перевтомою на роботі;

 

- професійною діяльністю, пов'язаної з перебуванням в русі або стоячому або сидячому положенні протягом цілого робочого дня.

 

Крім цього, слабкість в ногах можуть відчувати багато жінок, які нещодавно народили дитину. Приводом для появи такого стану служить загальне ослаблення організму за час вагітності.

 

Другу категорію становлять люди похилого віку. На жаль, наш організм з часом зношується, втрачається колишній тонус м'язів, виникає млявість, сили потихеньку покидають людину. Для того щоб чимось зайнятися, людині старше 50 років доводиться докласти безліч зусиль, в результаті вона  може відчувати слабкість в ногах і руках.

 

До третьої групи належать ті, у кого слабкість і тремтіння в ногах є симптомами різних захворювань. Ці захворювання у медичній літературі також ділять на три основні підгрупи:

 

- хвороби судин - це, насамперед, облітеруючий ендартеріїт і варикозне розширення вен. Для обох цих хворіб характерним є порушення кровообігу. Часто воно супроводжується слабкістю в нижніх кінцівках навіть при легких фізичних навантаженнях, раптової болем і кульгавістю;

 

- порушення, які виникають у людини в опорно-руховому апараті - сюди відносяться артрит, остеохондроз, сколіоз, артроз, міжхребцева грижа, ішемічна хвороба кінцівок і багато інших недуг. Слабкість в ногах у даному випадку пов'язана з відкладенням солей, запальними процесами в м'язової і зв'язкової системи, утисками нервів;

 

- порушення в ендокринній системі - при цьому приводом для появи слабкості в ногах і їх оніміння є гормональні порушення, які виникають при цукровому діабеті та гіпотиреозі.

 

Лікування слабкості в ногах

Із-за чого б не виникала слабкість в ногах, дане неприємне явище можна усунути. І для цієї мети існує безліч методів. Якщо «винуватцем» появи слабкість в нижніх кінцівках послугувало незручне взуття або перевтома, яка виникла у молодих людей, можна провести такі профілактичні заходи, як:

 

- зміна взуття з підборами і платформами на взуття з плоскою підошвою;

 

- заміна робочого крісла або стільця;

 

- виконання в період робочого дня розминки.

 

Літнім людям рекомендовано виконувати щоранку нескладні вправи, щоб нормалізувати кровообіг. Потрібно прогулюватися кожен день на свіжому повітрі повільним кроком, але так, щоб не навантажувати м'язи ніг.

 

Народні рецепти для усунення слабкості в ногах

Нетрадиційна медицина досить часто стає добрим помічником в лікуванні різних захворювань. Існує кілька перевірених часом рецептів і проти слабкості ніг:

 

- на початку весни або в кінці осені викопати коріння кульбаби, добре промити їх під проточною водою, висушити і подрібнити ножем, перемолоти через м'ясорубку або протерти у блендері. Щодня потрібно вживати по дві ложки таких корінців. Щоб «згасити» не зовсім приємний смак , їх додають у звичайний чай;

 

- з'єднати по столовій ложці сушеної вишні, ліщини звичайної, глоду червоного і липи серцеподібної. Всі інгредієнти перемішати, столову ложку цієї сировини залити склянкою теплої води і залишити настоюватися на 40-60 хвилин. Приймати такий засіб необхідно два місяці, випиваючи щодня по 1/3 склянки тричі на добу. Воно знімає слабкість в ногах навіть при захворюванні судин.

Новини