м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Сонливість причини

Сонливістю називають непереборне бажання поспати в непризначений  для цього, на думку людини, час. Найбільш часто сонливість наздоганяє людей в денний час, наприклад, на роботі. Однак набагато гірше, якщо сонливість супроводжує людину протягом всього дня. Які причини цього не зовсім приємного явища?

 

Недолік нічного сну

Недосипання вночі є головною і найбільш поширеною причиною сонливості. Більш того, якщо ви не спите вночі, це може негативно позначитися не тільки на концентрації уваги, але також і на загальному стані здоров'я. Середньостатистичній людині для нічного сну досить близько семи-восьми годин, однак у залежності від фізіологічних особливостей організму цей час може змінюватись в меншу чи більшу сторону.

 

Щоб усунути цю причину сонливості, зробіть нічний відпочинок повноцінним і якісним - приберіть зі своєї спальні все, що може вам заважати відпочивати, навіть якщо ви цього не помічаєте. Це можуть бути телевізор, комп'ютер, занадто голосно цокаючий годинник, яскраво світить каганець тощо.

 

Синдром нічного апное

З цим поняттям знайомі небагато, хоча зустрічається це явище досить часто. Синдром апное - це короткі зупинки дихання під час нічного сну. Кожне переривання дихання будить вас приблизно на хвилину, хоча ви цього не усвідомлюєте. Результат - навіть після, здавалося б, повноцінного восьмигодинного сну ви відчуваєте сонливість і почуваєте себе розбитим.

 

Щоб справитися з цим синдромом, необхідно з'ясувати, що спровокувало його появу. Це може бути куріння (відповідно, потрібно кинути палити), надмірна вага (тоді вам потрібно схуднути) і так далі. Проконсультуйтеся з лікарем, який допоможе вам знайти правильний вихід із ситуації і побороти сонливість.

 

Брак енергії

Брак енергії може бути викликана нестачею харчування або його незбалансованістю. В той же час і вживання у великій кількості не зовсім корисних продуктів може привести до того ж результату. Тільки збалансоване харчування дасть вам можливість зберігати в нормі рівень цукру в крові, що запобігає млявість, втома і сонливість.

 

Щоб уникнути нестачі енергії і сонливості, обов'язково снідайте з ранку. При цьому сніданок повинен бути повноцінним, містити білок і складні вуглеводи. Збалансованими і корисними  повинні бути і наступні прийоми їжі.

 

Анемія

Медики називають анемію однією з основних і найбільш поширених причин втоми і сонливості, особливо у жінок. До залізодефіцитної анемії може призвести менструальна крововтрата.

 

Якщо анемія, викликана дефіцитом заліза, необхідно наповнити свій раціон продуктами, що містять залізо, а в деяких випадках і приймати препарати заліза. Продукти, які допоможуть відновити рівень заліза, це морепродукти, печінка, м'ясо, зернові і квасоля.

 

Депресія

Якщо ви перебуваєте в стані постійного нервового напруження, то ваш організм не відпочиває навіть вночі, що, природно, призводить до сонливості і втоми. Депресія проявляється не тільки емоційним розладом, але і головним болем, втратою апетиту, апатією. Якщо ці відчуття не покидають вас протягом більше двох тижнів, вам обов'язково потрібно звернутися до фахівця.

 

При своєчасному зверненні до фахівців (психолога, невролога, психотерапевта) депресія легко піддається лікуванню, разом з нею зникає і сонливість.

 

Гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози)

Гіпотеріоз також відносять до однієї з найбільш поширених причин сонливості і втоми. Невелика залоза біля основи шиї - щитовидна - контролює швидкість процесів метаболізму (швидкість перетворення їжі, яка надходить в організм, в енергію). Якщо ця залоза стає малоактивною, обмін речовин відбувається дуже повільно, тому людина може відчувати втому і сонливість, а також почати набирати вагу.

 

Для виявлення гіпотиреозу потрібно відвідати ендокринолога та здати відповідні аналізи. Якщо виявиться, що рівень гормонів щитовидної залози у вас знижений, тоді лікар призначить вам для його відновлення синтетичні гормони, які потрібно буде протягом деякого часу приймати.

 

 

 

 

Надмірне вживання кофеїну

У помірних дозах кофеїн більшості людей йде тільки на користь, він допомагає підвищити концентрацію уваги, гостроту розуму. Проте у великих дозах кофеїн може справляти протилежний ефект - збільшується частота серцевих скорочень, підвищується артеріальний тиск, що нерідко призводить до синдрому підвищеної нервової збудливості.

 

Щоб справитися з цією причиною, досить поступово скоротити споживання кави, міцного чаю, шоколаду, безалкогольних напоїв та ліків, які містять кофеїн. Різко припиняти вживання кофеїну також не можна, оскільки це може стати причиною сонливості і втоми.

 

Зневоднення організму

Ваші втому і сонливість можуть бути викликані нестачею рідини в організмі. Якою роботою ви не займалися - фізичною чи розумовою, пам'ятайте, що ваш організм потребує води. Вона необхідна йому для повноцінної роботи і захисту від перегріву. Якщо ви відчуваєте спрагу - це і є ознака зневоднення.

 

Усунути сонливість вам допоможе регулярне вживання води протягом дня у достатній кількості. Перед запланованою фізичною активністю випийте дві склянки чистої води (приблизно за годину до, наприклад, тренування), а протягом тренування або інтенсивної роботи випийте невеликими дозами ще склянку-дві.

Новини